Érts jobban a whiskyhez, mint a többiek, 2. lecke: az amerikai whiskey

Skóciában scotchot isznak, Amerikában pedig bourbont. De vajon mi a különbség, és miért neveztek el egy amerikai italt egy francia királyi házról? Mióta beszélhetünk bourbonről és miből készül?

Az InGame Esport bár nem csak azért különleges, mert ez Budapest első virtuális valóság játékterme, hanem azért is, mert ha whisky- vagy netán whiskeykülönlegességre vágysz, itt biztosan megtalálod. Józsa Szabolcs két szenvedélyét ötvözte a Klauzál utcai bárban. Havonta tart tematikus kóstolókat is, ahol minden italra jut egy történet. Mi is ellátogattunk hozzá, és sok-sok érdekességet megtudtunk a bourbonről.

Mi fán terem a bourbon?

A bourbon sokkal inkább kukoricaföldeken, mintsem fán terem, ugyanis az előírás szerint 51 százalékban kukoricát kell tartalmaznia. A bourbon elnevezést kizárólag az amerikai whiskey-kre használjuk, a whiskey-t pedig – a whiskyvel ellentétben – az amerikai és az ír nedűkre. A függetlenségi háború során sok francia állt az amerikaiak mellé, ezért a később a Kentucky állambeli Bourbon megyében előállított alkoholt a francia királyi ház tiszteletére nevezték el.

A bourbon fiatalabb ír és skót testvérénél.
A bourbon fiatalabb ír és skót testvérénél.Shutterstock

A bourbon atyja

A bourbon atyjaként Elijah Craig (1738/1743-1808) virginai baptista prédikátort tartják számon, aki papír- és ruhagyártással is foglalkozott, mielőtt belevágott a whiskeykészítésbe. A legenda szerint ő volt az első, aki hordóban érlelte az italt.

Az értékes bourbon

Az amerikaiak nem tulajdonítanak nagy értéket a bourbonnek, ezért nem is gyűjtik őket. Egyetlen darabot kivéve. A Pappy Van Winkle's kikiáltási ára 1000 euró az aukciós oldalakon. Ezekből a tizenöt éves whiskey-kből évente 6-8000 palack kerül piacra. Ha feltűnnek a boltokban, hosszú sorok kígyóznak értük, Ohióban pedig akár állami lottón is elnyerhető.

A whiskey sorsa a szesztilalom idején

Az Egyesült Államokban az 1919-től 1933-ig tartó szesztilalom az alkohol árulására és transzportálására vonatkozott, célja pedig az volt, hogy visszaállítsák a keresztény értékeket és megfékezzék a bűnözést. A korlátozással azonban csak azt érték el, hogy a bűnözési ráta 24%-kal megnőjön, a maffia pedig megerősödjön. A vagyonos embereknek hatalmas alkoholkészleteik voltak, sőt a Fehér Házban külön tárolóhelyiséget alakítottak ki. Ebben az időszakban 10 whiskeyfőzde működhetett – kizárólag egészségügyi célokkal -, termékeik fogyasztására pedig közel 700 ezren kaptak jogosultságot. A tilalmat végül 1929-ben, a világgazdasági válság miatt törölték el. 

Az Old Fashioned koktél alapja a whiskey.
Az Old Fashioned koktél alapja a whiskey.Shutterstock

Koktél whiskey-ből?

Az első koktélok az 1920-as években jelentek meg, közöttük volt a bourbon alapból készült Old Fashioned is, ami állítólag a Kentucky Gentlemen's Club bártenderének fejéből pattant ki. A hozzávalói között szerepelt még a keserű, a víz és a cukor. A mai napig minden bárban ott a helye a klasszikus koktélok között. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek