6 utazós baki, ami sokba fog neked kerülni

Egy kis odafigyeléssel elkerülheted azokat a hibákat, amiknek a pénztárcád lehet az áldozata, sőt, akár megspórolhatod néhány belépőjegy árát, ha megfogadod a tanácsainkat.

Ha utazásról van szó, nem mindegy, hogy mennyi pénzzel vágunk neki az útnak, és végül mennyit kell majd költenünk. Nem csak váratlan költségekkel találhatod szembe magad, ha szemfüles vagy, rengeteget spórolhatsz is. Az Insider segítségével összegyűjtöttük azokat a tippeket, amikkel nem érhet meglepetés egy külföldi nagyvárosban sem.

1. Túl sokáig vársz a repjegy megvételével

Azok, akik mesterei a legkedvezőbb árú repjegyek vásárlásának, általában olyan webes hibákra vadásznak, amik következtében akár forintokért hozzájuthatnak egy-egy jegyhez. Ha nem tartozol közéjük, tudd, hogy minden az időzítésről szól. Minél hosszabb ideig vársz a foglalással, annál valószínűbb, hogy az árak emelkedni fognak. A Cheapair.com online utazási iroda felmérései szerint a legideálisabb 47 nappal az utazás előtt foglalnod.

2. Túlléped a poggyász súlyhatárát

Szinte lehetetlen úgy visszatérni egy-egy utazásról, hogy ne vigyél haza a családodnak és a barátaidnak egy kis apróságot, de vigyázz, mert a kézipoggyászod így hamar átlépheti a súlyhatárt. Járj utána, hogy melyik társaságnál hány kilót vihetsz magaddal a repülőre. Már a pakolásnál is lehetsz elővigyázatos, az egy hetes londoni városlátogatásod során valószínűleg nem lesz szükséges tíz pár cipőre.

A túlsúlyos kézipoggyászra csúnyán ráfizethetsz.
A túlsúlyos kézipoggyászra csúnyán ráfizethetsz.Shutterstock

3. Bedőlsz egy olyan ajánlatnak, ami túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen

Egy jónak tűnő ajánlat nem biztos, hogy olyan olcsó, mint ahogyan elsőre tűnik, ugyanis rejtett költségeket is tartalmazhat. Mindig olvasd el az apró betűs bekezdéseket is, és ha valamit nem értesz, tisztázd telefonon vagy emailen keresztül.

Készülj fel minden eshetőségre, hogy ne kerüljön többe az utazás, mint ahogyan tervezted.
Készülj fel minden eshetőségre, hogy ne kerüljön többe az utazás, mint ahogyan tervezted.Shutterstock

4. A legnépszerűbb turistalátványosságok mellett eszel

A külföldi utazások elengedhetetlen hozzátartozója a helyi konyha felfedezése. Hidd el, nem kell bankot rabolnod, hogy megkóstolhasd a térség különlegességeit, egyszerűen csak ne a népszerű turistacélpontok mellett csillapítsd az éhséged. Derítsd ki, hogy melyek a helyiek kedvenc éttermei, valószínűleg olcsóbban jutsz majd finomabb fogásokhoz.

5. Taxival akarsz eljutni mindenhova

Bármelyik nagyvárosba is érkezz meg, biztosan taxik serege fog várni, hogy elvigyenek oda, ahová csak szeretnéd. Ez azonban nem olcsó mulatság. Válassz kevésbé költséges megoldást. Sok hotel ingyenes transzfert kínál érkezéskor és távozáskor. Ha pedig városnézést tervezel, válaszd inkább a helyi tömegközlekedést, ami a taxis tarifák töredékébe kerül.

A taxi helyett válaszd az olcsóbb tömegközlekedést.
A taxi helyett válaszd az olcsóbb tömegközlekedést.Shutterstock

6. Nem használod ki az ingyenes lehetőségeket

Tudtad, hogy Párizsban a hónap első vasárnapján ingyenes a belépés a Louvre-ba, a Rodin, a Picasso és az Orsay múzeuma? Vagy hogy Olaszországban az aperitivo idején az italod mellé rendesen be is lakmározhatsz a svédasztalról? Ne hagyd ki ezeket a lehetőségeket! Mielőtt elutaznál, nézz utána, hogy mik várnak a városban, ahova mész.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek