5 szlovákiai város, amit egyszer látnod kell

Járd be Pozsonyban az Óvárost, kávézz Kassa meghitt utcáin, látogasd meg a gyönyörű Bajmóc várát, gyógyfürdőzz Bártfafürdőn vagy mászd meg a Magas-Tátrát Késmárktól. Itt vannak mind a szomszédban, és tuti nem jártál még mindegyik helyen.

Ha nyaralásról van szó, hajlamosak vagyunk megfeledkezni legközelebbi szomszédainkról, pedig nem is kell olyan messze mennünk, hogy vadregényes tájakat, bájos városkákat és mesebeli várakat fedezzünk fel. Idén célozd meg Szlovákiát, a CNN például az alábbi városokat ajánlja.

1. Pozsony

Járd be Pozsony óvárosának zegzugos utcácskáit, csodált meg az ódon házak homlokzatait vagy fedezd fel a Grassalkovich-kastélyt! Számos múzeum, palota és templom várja, hogy fedezd az idilli városban. Az egyik legnépszerűbb turista célpont a Mihály-kapu, ami a Szent Mihály városrészbe vezet.

Pozsony vára és a Duna.
Pozsony vára és a Duna.Shutterstock

Ha érdekelnek a történelmi emlékek, a központtól mindössze fél óra autóútra, a Duna és a Morva találkozásánál meglátogathatod a Dévényi várnak, Szlovákia egyik legrégebbi várának romjait, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környékre. Múzeuma az épület történetét meséli el. Ha a panoráma megszállottja vagy, keresd a Szlovák Nemzeti Felkelés hídját, innen rálátsz az Óvárosra és a pozsonyi várra.

2. Kassa

Míg Pozsony az ország nyüzsgő fővárosa, addig a második legnagyobb város, Kassa, sokkal lassabb és nyugodtabb. A Szent Erzsébet-dóm az egyik leglélegzetelállítóbb építészeti látványosság, amit a Hlavná utca barátságos kávézói és boltjai és a neobarokk Állami Színház követ. Szlovákia legtöbb történelmi műemléke, itt, Kassában található.

A Szent Erzsébet-dóm.
A Szent Erzsébet-dóm.Shutterstock

Tipp: Ha kávérajongó vagy, látogass el a Cafe Slávia szecessziós épületébe, a gasztronómiai élmények nyomában pedig irány a Med Malina, ahol olyan helyi ételekkel ismerkedhetsz mint a pierogi (töltött tészta) vagy a bryndzové halušky (juhtúrós galuska).

3. Bajmóc

Bajmóc Szlovákia egyik legrégebbi fürdővárosa, ami a romantikus, gótikus és reneszánsz építészeti alkotásáról, a mesébe illő Bajmóc váráról híres. Az ország egyik legszebb látnivalója, ezért ha arra jársz, semmi esetre se hagyd ki. Csarnokának, az Arany teremnek a mennyezetét a Velencei Szépművészeti Akadémiáéról mintázták. A kastély az instagrammerek Mekkája számtalan gyönyörű részletének köszönhetően.

Bajmóc mesebeli vára.
Bajmóc mesebeli vára.Shutterstock

Az állatranjongók is megtalálják számításukat, a közelben található Szlovákia legrégebbi és legnépszerűbb állatkertje is. A várostól mindössze 45 percnyi autóútra fekszik az ország legszebb községe, Csicsmány, faházaira fehér motívumokat festettek.

4. Bártfa

Bártfa az UNESCO által védett kisváros Észak-Kelet Szlovákiában, ami középkori városrészéről híres. Szépen karbantartott, színes polgárházai körülölelik a macskaköves utcákat és a Szent Egyed-bazilikát, aminek a tornyából kilátás nyílik a környékre. A Šariš Múzeumban ősi mesterségekkel ismerkedhetsz, Bártfa külvárosában, Bártafürdőn pedig gyógyvízben mártózhatsz meg.

Bártfa főterének színes házikói.
Bártfa főterének színes házikói.Shutterstock

5. Késmárk

A Magas-Tátra lábánál fekvő kisváros az ország egyik kevésbé ismert ékköve. Meglátogathatod az UNESCO által védett, fából épült, protestáns templomot, a reneszánsz kastélyt és a főtér számos csodás épületét. Innen indulhatsz túrára, ha szeretnéd felfedezni a Magas-Tátrát, egy rövid autóúttal pedig meglátogathatod az Ólubló kastélyt.

További tippekért keresd fel a CNN oldalát.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek