Ennyire szép ételeket még soha nem láttam!

Maksut Askar, a leghíresebb anatóliai séf, aki összeköti az ételt a képzőművészettel, a múltat pedig a jövővel. Nézd meg milyen, amikor olyan az étel a tányérodon, akár egy festmény!

Maksut Askar talán a leghíresebb török séf. Neolokal nevű étterme a Boszporusz öbölre néz Isztambulban, és a káprázatos kilátással csak a káprázatos étel-képzőművészete kelhet versenyre. A séf arról híres, hogy minden tányérja vizuális műremek is, amit saját éttermében ráadásul káprázatos kerámiákkal társít, érdemes körülnézni az oldalukon

Askar a Gourmet Fesztivál egyik díszvendégeként parádés vacsorán mutatta be a hazai vendégek számára is, miért lett oly híres, és mivel került be a Neolokal a világ legjobb étterme közé. Askar nagyon modern konyhája mélyen, saját gyökereiből ered, és nagy figyelmet fordít arra, hogy mindig elmondja: nem török, hanem anatóliai konyháról beszélünk. 

A galériában képeket találtok a néhány nappal ezelőtti vacsoráról, itt pedig néhány gondolatot fordítottunk le a séf és a Neolokal filozófiájából.

"Abban hiszünk, hogy aki nem vigyáz a hagyományaira, annak nincs jövője. A magunk eszközeivel, szerényen mi is így dolgozunk. A hagyományainkból, és azokon keresztül tanultuk az ízeket.

Ha egy napon a hagyományok eltűnnének a modern világ miatt, akkor, ha nem tennénk semmit, velük együtt a jövőnk is eltűnne.

Ezért az a feladatunk, hogy a mai keretek között fogalmazzuk újra a múltunkat, hogy passzoljon a mai feltételekhez, és olyan nyelven szóljon, amit meg fog érteni a jövendő generáció is.

Az íz-érzékelésed meghatározza a határaidat. Nem lépheted át őket. Még ha túl is tudnál lépni rajtuk, azok a dolgok, amiket akkor hoznál létre, már teljesen másmilyenek lennének. Már nem lenne köze ahhoz, ahonnan jöttél. 

Étteremként időtlennek tartjuk magunkat. Ez az időtlenség pedig megengedi, hogy előre felé tartva folyamatosan megújuljunk, miközben tanuluk a múltból. Ez a múlt a mi hagyományainkat és elveszett kulturákat is jelenti. Kötelességünk, hogy megőrizzük a jövőnek. Híd vagyunk a múlt és a jelen között, és a múlt ételeit úgy tálaljuk a jelenben, hogy az befogadható legyen a jövőben is."

Végül nézzétek meg azt is, milyen a Neolokal, ha nem tábori körülmények között, egy sátorban kell boldogulniuk:

Oszd meg másokkal is!
Mustra