A legenda szerint a pho leveshez köze van a franciáknak is

Az egzotikus ázsiai ízek vegyítve a francia konyhával kiadják a vietnami ételeket. Kipróbáltuk Budapest legújabb vietnami éttermét, és megpróbáltuk kideríteni a pho sikerének titkát.

Aki az Árpád híd környéki irodaház dzsungelben dolgozik és szereti az ázsiai ízeket, az valószínűleg járt már a Vin.Vin expresszben, amit 2016-ban nyitott meg Nguyen Tien Sy, aki egyszerűen csak Simiként mutatkozik be. Büszkén meséli, hogy annyi vendége mondta neki, hogy eljönnének hozzá vacsorázni vagy hétvégén is a belvárosba, egy olyan helyre, ahol rendesen le lehet ülni, hogy akkor most szavukon fogja őket. 

A Vin.Vin City az Andrássy úton nyílt meg, a Kodály körönd magasságában kell keresni, előtte egy magyaros étterem volt a helyén, nem igazán jó állapotban, ezt újította fel olyanra, ahova ebédelni, és vacsorázni is be lehet ülni. 

"Mindig is szerettem főzni. Vietnamban nagy a szegénység, a gyerekeknek is ki kell venni a részüket a munkából, ezért már hatévesen én főztem, míg a szüleim a földeken dolgoztak. Nálunk ez, meg a takarítás volt a gyerekek dolga. Aztán 1986-ban Magyarországra jöttem tanulni, a Miskolci Egyetemre. A kollégiumban hétvége után mindenki hordta az otthonról kapott szalonnát, zöldségeket, csirkecombot, én pedig főztem nekik, és nagyon szerették. Nyaranta a barátaimnál vendégeskedtem, és ott is főztem az egész családra, nagyon ízlett nekik. Szóval egész életemben szerettem főzni, de azért otthon főzőcskézni mégsem olyan, mint egy étteremben. Aztán lett egy ruhaüzletünk, később a fiamtól megkérdeztem, amikor 13-14 éves volt, hogy akkor majd ő továbbviszi-e ezt, és mondta, hogy nem igazán.

Kérdeztem, hogy akkor mit szeretne csinálni, mondta, hogy egy étterem jobb lenne. Beletette a bogarat a fülembe, mert őt is nagyon szeretem, főzni is nagyon szeretek, így belevágtam" – mesélt Simi arról, hogyan is nyitotta meg az első talponállóját Budapesten, de az is hamar kiderül, hogy a fia most Manchesterben tanul, és azóta az étterem sem hozza igazán lázba, Simi viszont még mindig lelkes, így további helyek nyitásán is gondolkozik, csak nem egyszerű megfelelő helyet találni. Például alapkikötés nála, egy pincében ő aztán nem fog éttermet nyitni. 

De mit is kell tudni a vietnami konyháról? 

Simi szerint a vietnami konyhában az lehet a legvonzóbb bárki számára, hogy nagyon kiegyensúlyozott ízvilággal dolgoznak. A kínai néha túl édes vagy savanyú, az indiai és a thai túl csípős, és bár fűszeres a vietnami étel is, de mégsem túlzó. Valószínűleg ezért is szeretik sokan azok közül is, akik mondjuk a kínai vagy a thai konyháért nincsenek oda. Vietnamban minden térségnek megvan a maga gasztronómiai erőssége. "Ott van a pho leves, amiből van aki a Hanoi környékit szereti, van aki a déli változatot, ami egy kicsit édesebb. Az étlapunk jellemzően az északi vidéket mutatja be, én is onnan származom, ez áll a szívemhez a legközelebb" – meséli, majd arra térünk át, hogy a vietnami éttermek Magyarországon olyan 2-3 éve futottak be igazán, máshol azért már régebb óta szeretik az emberek.

Szerinte azért, mert a vietnámi konyha az ázsai egzotikus és a francia elegáns konyha harmóniája és ez az európai embereknek sokkal befogadhatóbb, pedig nem mindig volt ez így. "A 90-es években sok vietnami akart nyitni éttermet például a volt NDK-ban. De hiába volt vietnámi a tulaj, a szakács, az emberek nem mentek, csak miután átírták, hogy ez egy kínai étterem. Most ugyan ezt csinálják a kínaiak. Ha azt akarják, hogy az emberek bemenjenek, akkor átírják a nevüket vietnami étteremre".

A mindenható pho leves

Simi szerit nagyjából ugyanakkor tört ki itthon is a pho-láz, amikor a vietnami ételek iránt is egyre nagyobb lett az érdeklődés. Mondjuk ő ezt meg is érti, hiszen saját bevallása szerint minden nap eszik tállal, mert ennél jobb étel nincs. Ő az észak-vietnami verziót készíti, a déli valamivel édesebb. "Pho levest készíteni csak érzéssel lehet. Vannak receptek, de az ember érzi, hogy miből mennyi kell bele, hogy jó legyen, és kell a rutin. Mi pontosan tudjuk, megismerjük, mikor nem vietnami ember főzi a pho levest."

"A legenda szerint úgy született a pho leves, hogy a vietnami emberek nagy becsben tartották a haszonállataikat, így sosem ették meg a marhát vagy a bivalyt, csak ha már megöregedett és nem tudott dolgozni. Egyébként is nagyon szegény nép voltak, örültek ha évente kétszer-háromszor jutott hús az asztalukra. Aztán mikor a franciák Vietnamba kerültek, ők nem érték be a rágós, öreg marhákkal, így hozták a fiatalabbakat, levágták őket, a csontok viszont nem kellettek nekik. Na, ezekből a csontokból kezdtek el levest főzni a helyiek, de mivel túl sok íze nem volt, ezért különféle friss zöldségeket, fűszereket tettek bele" – meséli Simi, aki bár nem hisz feltétlenül ebben a sztoriban, azt azért aláírja, hogy egy jó pho leves annyira laktató, hogy az felér egy főétellel.

Nála lehet kis adagot és nagy adagot is kérni, van marhás, csirkés és rákos pho is. Az ő kedvence egyébként a marhás, ebből egy normál adag 1490 forintba kerül, ez az, ami után elvileg már mást nem tud enni az ember, úgyhogy ez mindenképpen egy költséghatékony megoldás lehet. 

Ebédmenü

Hétfőtől péntekig lehet ebédmenüt is kérni, minden nap két leves és két főétel között lehet választani, ára 1190 forint. 1490 forintért pedig tavaszi tekercs és káposzta saláta is jár a leves és a főétel mellé.  Az ebédmenü nem fog hetente változni, de aki ezentúl a keddjeit vagy csütörtökjeit Tom Yum leves nappá szeretné nyilvánítani, mostantól ezt is megteheti. 

Vacsora

Aki nem menüzni térne be, az a pho leves mellett 290 forintért választhat előételnek tavaszi tekercset, de van nyári tekercs, rákszirom, és 4 db panírozott rák is, egyik sem kerül többe ezer forintnál, ahogyan a saláták is ugyanebben az árkategóriában mozognak. A specialitások között szerepel a citromfüves csirke, ropogós kacsa és csirke vagy a tofu is, az árak pedig 1290-1690 forint körül mozognak, a pirított rák kerül egyedül 1990 forintba. Hasonló áron szerepelnek az étlapon a pirított tészták is. Simi egyébként azt elismeri, hogy Magyarországon a desszertek verhetetlenek, mert itt vannak nekünk azok az isteni habos sütemények, fagyik, vagy klasszikus sütemények, de szerinte azért a vietnamit is érdemes megkóstolni, mert azok meg nagyon egzotikusak. Sült banánt és rizspudingot is ezer forint alatt lehet rendelni. 

Nagyon extra és meghökkentő ételeket senki se várjon, a tulaj szerint azért próbál olyan ételeket az étlapra tenni, ami az európai gyomornak is elfogadható, bár saját bevallása szerint még azért szeretne majd több tengeri herkentyűt az étlapra. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek