Pohner Ádám nyerte meg a Bocuse d'Or magyar döntőjét, ő megy Torinóba

Tömött lelátó, kereplővel szurkoló nézők, dübörgő zene, kiabáló kommentátorok: a világ legrangosabb séfversenyét nem véletlenül szokták sporteseményekhez hasonlítani. Ma tartották a hazai döntőt a Hungexpón: a győztes, Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök séfhelyettese egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy a világ legjobb szakácsa lehessen.

"Rizshabkosárka!!!" – kiabálja a kommentátor, miközben éttermek és séfek neveit sikítja a közönség... a világ legmenőbb szakácsversenyén, a Bocuse d'Or-on tényleg ilyen a hangulat. Ma tartották a Hungexpón a magyar döntőt, amin naná, hogy kint voltunk. Ilyen csodákat láttunk:

Ma a selejtező után versenyben maradt hat séf (Elek Richárd, Garai Ádám, Haraszti Zsolt, Pohner Ádám, Veres István és Volenter István) azért főzött, hogy kijuthasson az európai döntőre Torinóba.

Először tisztázzuk mi ez az egész, aztán mutatjuk a legszebb tálakat, és persze a győztest is, akinek nagyon drukkolunk, hogy sikerüljön Széll Tamás nyomdokaiba lépnie!

Mi ez az egész? 

A Bocuse d'Or szakácsverseny névadója a nemrég elhunyt Paul Bocuse francia mesterszakács, az elsőt 1987-ben tartották, ma ez a világ legmenőbb séfversenye. A döntőt minden második év januárjának végén rendezik meg Lyonban, ezt regionális és országos elődöntők (mint ez a mai) előzik meg.

Bár a versenyen szakácsok mérkőznek meg, formailag olyan mint egy sportverseny: van lelátó, vannak sikító szurkolók, lelkesen magyarázó kommentátorok.

A versenyzőknek tehát nem csak a főzésben kell jól teljesíteni, de a nyilvános szerepést, a zajt, a rajongókat, a kíváncsiskodó újságírókat is jól kell viselniük.

Na meg amikor a fotós megy, és belefotóz a fazékba:

Az eddigi legsikeresebb versenyzőnk Széll Tamás volt, 2013-ban első magyarként jutott a lyoni döntőbe, ekkor a 10. helyen végzett. Három évvel később, a 2016-os európai döntőt – amit Budapesten rendeztek – már meg is nyerte. A 2017-es lyoni világdöntőn pedig 4. helyezett lett, és két különdíjat is (legjobb hústál és a legjobb plakát) nyert. Ő a mai döntőn már a zsűriben foglalt helyet, a torinói döntőn pedig ő lesz a zsűri elnöke.

A versenyen tehát először az adott ország, aztán az adott régió, majd végül a világ legjobb séfjei mérik össze tudásukat. A feladat minden fordulóban ugyanaz: egy húsos, és egy vegetáriánus étel, valamint három köret elkészítése 5 óra 35 perc alatt. A szakácsok a zöldségek és gyümölcsök összeválogatására a verseny estéjén csupán 30 percet kapnak.

A versenyen mindennek frissen kell készülnie, egyedül alapleveket vihetnek a séfek. Külön ellenőrök vigyázzák, hogy ne legyenek előre felvágott zöldségek sem.

Egy csapatban ketten vannak, a szakács és a kuktája (őt franciául commis-nak hívják). A séfnek 23 évesnél idősebbnek kell lennie, míg a commis a verseny ideje alatt még nem töltheti be a 22. életévét. A csapat harmadik tagja a tréner, aki kétfős csapata felkészítését végzi, de ő maga a konyhában nem lehet jelen a verseny ideje alatt. 

A teljesítményt 24 tagú zsűri értékeli, a pontszám kétharmadát a felszolgált étel minősége határozza meg (ez max. 40 pont lehet), egyharmadát pedig a tálalásért kaphatják a versenyzők, valamint további 20 ponttal értékelhető a csapatmunka, a főzési folyamat tisztasága, és hogy mennyire takarékosan használja a szakács az alapanyagokat. A legmagasabb összesített pontszámot elért szakács kapja a Bocuse d'Or trófeát. Az első helyezett 20 000, a második 15 000, a harmadik 10 000 eurós díjat kap – írja a Wikipedia. 

Mi volt a mai forduló tétje?

A kijutás az európai döntőre, amit 2018. június 10-12. között rendeznek Olaszországban, Torinóban. Innen lehet majd továbbjutni a fináléba, vagyis a 2019-es lyoni világdöntőre, ahol 24 ország legjobb versenyzői mérik össze tudásukat.

A mai, budapesti zsűri elnöke Enrico Crippa volt, akinek Piazza Duomo nevű étterme három Michelin-csilagot tudhat magáénak. De itt volt a svéd Henrik Norström is, aki 2001-ben az ezüst szobrot vihette haza a versenyről. És természetesen zsűrizett Széll Tamás is, valamint Szulló Szabina és Sárközi Ákos is.

A zsűri tagjai egyébként elképesztő jó munka közben látni: éppúgy fotózzák a telefonjukkal az ételeket, mint tennéd te vagy én.

Miből főztek?

Mivel a torinói világdöntőre készülnek, versenyzőinknek az észak-olasz konyha alapanyagaiból kellett dolgozniuk, és volt két meglepetés alapanyag is amik közvetlenül a verseny előtt derültek ki: a metélőhagyma és a zöldborsó.

A hústál kötelező alapanyagai: a borjúszűz, a csülök és a velő.

A versenyzők nyolc hónaposnál fiatalabb borjú szűzpecsenyéjét, lábszárát, illetve a lábszárban található velőt használhatták fel. A lábszárat olasz mintára, osso bucco módon előkészítve szállították a versenyzőknek, így:

Az osso bucco szó szerinti fordításban lyukas csontot jelent: a borjú lábából keresztmetszeti vágatot készítenek, így a szelet közepén megmarad a csont, benne a csontvelővel. 

A vegetáriánus tányéron a gorgonzola, a rizottó rizs és a fürjtojás volt kötelező.

"Bár a gorgonzola íze jóval visszafogottabb, mint a rokforté, mégis igazán megosztó sajtféle. Az eredetvédett gorgonzola Lombardiából és Piemontból származik. Ezekben a régiókban a szokásosnál dúsabb a növényvilág, a vastag, húsos fű íze érezhető a sajt ízében is. A gorgonzolának alapvetően két fajtáját különböztethetjük meg, érlelési fázisok szerint: lehet dolce (édes) vagy piccante (pikáns). A Bocuse d'Oron szakácsok az édes verziót használták" - áll a verseny honlapján.

Mi lett belőle?

Öt és fél óra állt tehát a versenyzők rendelkezésére, az idő lejárta után egyből tálalni kell. Maximum 120 másodpercet lehet csúszni, ezen felül pontlevonás jár. Négy percen túl pedig hátra sorolják az ételt a kóstolási sorrendben, magyarul a zsűri elé szinte tuti hogy hidegen kerül a fogás, és biztosan nem lesznek oda érte.Hátrasorolásra végül nem került sor, de pontlevonást volt aki begyűjtött.

Végül ez készült a konyhákban, kattints bátran a képekre, galéria nyílik! A vegetáriánus fogásokat itt találod:

A hústálak pedig ilyenek voltak:

Ki nyert?

A döntőn tehát Elek Richárd, Garai Ádám, Haraszti Zsolt, Pohner Ádám, Veres István és Volenter István mérte össze tudását. A zsűri Pohner Ádámot tartotta a legjobbnak. Ő commis-ként versenyzett négy évvel ezelőtt, a 2016-os magyar döntőn pedig második helyezést ért el. Jelenleg a balatonszemesi Kistücsök séfhelyettese.

Gratulálunk, és hajrá Torinóhoz!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek