Dobd fel csillámpezsgővel a szilvesztert!

December 31-én hagyd a megszokott fröccsöt, sört, viszkikólát és társait! 2017 utolsó óráiban a színátmenetes, rumos-gyömbérsörös koktél és a csillámpezsgő lesz az igazi menőség.

A karácsonyi koktélok után Nauner Veronika Luca, a budapesti Good Spirit Bar  head bartendere két szilveszteri italt mutat, ami garantáltan lenyűgözi vendégeidet. Az egyik csillog, a másik színátmenetes, mégsem nehéz őket megcsinálni. Át is adjuk neki a szót, a képekre kattintva pedig galéria nyílik, ahol lépésről-lépésre nézheted végig az egész folyamatot.

Dark ‘n' Stormy

Bár örülnék ha ennek a könnyed frissítő italnak a receptjét a magaménak mondhatnám, de sajnos ezt a zseniális kombinációt már előttem is felfedezték. De remélem a Bermudák és – és gyakorlatilag a teljes hajós közösség – egyik kedvenc itala a ti estéteket is felejthetetlenné varázsolja!

Hozzávalók:

  • 4 cl fűszeres barna rum: az eredeti receptúra szerint Gosling's Black Seal rummal készül a koktél, amelyet a Whisky Shopban is be lehet szerezni otthonra, de más fűszeres rum is teljesen tökéletes.
  • Lime: egy italhoz kb. egy fél lime-ra lesz szükségünk.
  • Gyömbérsör: lehet, hogy nagyobb üzlet láncoknál is találkozhatsz egy-egy termékkel, de az biztos, hogy a Culinaris polcain nagy választék van belőlük. (És nemcsak az alkoholmentes verziója érhető el, hanem fűszeresebb, alkoholos verzióval is izgalmasabbá teheted az italkölteményt, a végeredményen nem fog változtatni.)

Amire szükséged lesz még:

  • Jég: továbbra sem lősz mellé a benzinkúttal
  • Citromfacsaró: amellyel a lehető legtöbb levet ki tudjuk passzírozni a lime-unkból
  • Barátunk a feles pohár, vagy az otthon is lelkesen kísérletező koktélfogyasztóknak: mérce
  • Egy hosszabb kanál – mi a bárban keverőkanalat használunk, de az ilyenkor fiók mélyén lapuló, hosszabb nyelű fagyiskanál is tökéletes!
  • Legalább 3 dl-es vizes pohár
  • Szívószál

Elkészítés:

Az ital maga pofonegyszerű! Első lépésként lefacsarjuk a lime-ot. A poharat megtöltjük jéggel, és rátöltjük a limelé felét. Ezt követően a poharat háromnegyedig töltjük gyömbérsörrel, majd az egészen keverünk egyet a kanalunkkal, és egy határozott, és gyors mozdulattal beletesszük a szívószálat.

Egyrészt így kényelmesebb lesz inni a sok jég miatt az italunkat, másrészt ha a végére hagyjuk ezt a mozdulatot, akkor összekeverjük a rétegezést az italunk tetején. 

Ha ezzel végeztünk, a felespoharunkat teletöltjük a rummal, és lassan a gyömbérsörre töltjük. Így a rum szépen fent marad az üdítő tetején. (Ez a rétegezés)

Ahogyan a lenti fotón is látszik, én egy szárított lime szeletet tettem az ital tetejére, amelyet otthon is egyszerű elkészíteni. (Egy éles konyhakés segítségével vékony szeletekre szeljük a citrust óvatosan, amelyet sütőben – nyitott ajtónál – alacsony hőfokon lassan kiszárítunk.)

Amennyiben nincsen kedved ezzel bíbelődni, egy friss lime gerezdet is dobhatsz az italunk tetejére, a végeredményen nem fog változtatni

Glitter up

Ha te is mindig az utolsó percre hagyod a köszöntőitalt, de szeretnéd valami extrával lenyűgözni barátaidat, vagy csak feldobnád a pezsgődet a koccintáshoz, próbáld ki ezt az egyszerű receptúrát:

Hozzávalók:

  • Valamilyen gyümölcsös, vagy fűszeres likőr: rengetegféle kapható, lehet ez bodzás, szilvás, vagy akár rebarbarás és gyömbéres, teljesen rád van bízva a döntés.
  • Száraz pezsgő, vagy habzóbor: mivel már egyébként is édesebb az ital alapja, ezért érdemes ezzel egyensúlyba hozni a koktélod.
  • Ehető csillámpor: ez egy picit speciálisabb összetevő a többihez képest, de például a Culinarisban ez is beszerezhető. Én a Fővám téren található nagy ázsiai boltban szoktam venni, az ára is barátságos, és a szivárvány minden színében tartanak csillámokat.

Amire szükséged lesz még:

  • Egy olyan pohár vagy tál, amiben össze tudod keverni a likőrt a csillámmal.
  • Egy olyan kanál amellyel megteszed ezt, mert az mégis csak elegánsabb.
  • Az elengedhetetlen pálinkás pohár mércének.
  • Pezsgős pohár.

Elkésztés:

Az alapanyagok beszerzése és előkészítése sem igényelt nagyobb erőfeszítést és/vagy konyhai gyakorlatot, és ígérem, hogy az elkészítése sem lesz komplikáltabb.

A keverőpoharunkba kimérünk egy fél adagot az általunk választott likőrből (a hozzávalók mennyiségei csak egy italra érvényesek, amennyiben több főre készítjük, szorozzuk be a vendégek számával).

Miután alaposan eloszlattuk a csillámló porunkat a likőrben, a márványosan csillogó italt egy pezsgőspohárba töltjük, és ráöntjük a pezsgőt. Végül keverjünk még egyet az italon, és már fogyaszthatjuk is!

BUÉK!

Oszd meg másokkal is!
Mustra