Megvan, kikből lehet az új Széll Tamás

Februárban kiderül, ki képviseli Magyarországot az európai döntőn.

December 3-án rendezték meg a Bocuse d'Or hazai selejtezőjét, vasárnap 10 séf mutatta be, mit is jelent neki ételbe öntve a borjúcomb, kacsamáj és salottahagyma, vagy a vegetáriánus tányérnál a risotto rizs, fürjtojás és gomba. Most még egyedül dolgoztak, de a nemzeti döntőn már commis-val kiegészülve versenyeznek február 8-án, ahol kiderül, akkor dől el, ki képviselhet országunkat az európai döntőn.

A versenyzőket a beküldött pályázatuk útján választotta ki szeptember végén a zsűri, majd vasárnap a 10 szakács két turnusban készítette el a pályamunkáját, amire a szabályoknak megfelelően 3 óra 45 perc állt rendelkezésükre.

A konyhai zsűriben Széll Tamás, Lutz Lajos, Vomberg Frigyes, Ruprecht László és Szabó Kevin pontozott, míg a kóstoló zsűriben Hamvas Zoltán, Szulló Szabina, Christian Meyer, Nyíri Szása, Sárközi Ákos, Harmath Csaba, Vajna Tamás és Bíró Lajos foglaltak helyet. A hazai döntőbe végül hat versenyző jutott, akiket nem helyezési sorrendben nevezett meg a zsűri.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadéma elnöke elmondta, hogy szeretnék a versenyzőknek ugyanazt az alapanyagot adni a magyar döntőre, ami az európai megmérettetésen is várható, de legkésőbb december 20-ig kiderül, hogy mit kell készíteniük a versenyzőknek a februári döntőre.

"Kuplerájos garázsból nem távozhat luxusautó"

Ezzel a gondolattal foglalta össze a Széll Tamás a verseny tapasztalatait. A 2017-es lyoni világdöntő negyedik helyezett séfje, a legjobb húsos tál készítője most a konyhai munkát értékelte. Mint elmondta, a mezőny jól láthatóan kettévált, vannak a rutinos versenyzők, és vannak, akiknél nincs rend a konyhában, ez Széll szerint annak a lenyomata, hogy a fejekben sincs rend.

Sárközi Ákos, a Borkonyha Michelin-csillagos séfje pedig arról mesélt, hogy az előző, két évvel ezelőtti verseny óta rengeteget fejlődtek a résztvevők, jó volt látni, hogy mennyi munkát fektettek egy tányérba. Azonban megjegyezte azt is, hogy mennyire fontos, hogy a versenyzők idegen szakértőkkel is kóstoltassák meg a recepteket, mert így kiderül az, hogy hiába jó a koncepció, ha az ízek nem egészítik ki egymást, vagy nem megfelelő a hús állaga.

Egyik továbbjutó sem mosolygott

Erre már Szulló Szabina hívta fel a figyelmünket, ahogyan elmondta, ez nem véletlen, mert most jöttek rá, hogy az igazi embert próbáló munka csak most jön. Ahogyan azt Harmath Csaba zsűri össze is foglalta, most jön az, hogy napi 24 órából 36-ot, a magyar nyertesnek pedig majd 48 órát kell felkészülésre fordítani, ezt az időszakot a munka és a család is megszenvedi, mondta Harmath, Szulló Szabina (aki egyébként nem csak a konyhában, de magánéletben is Széll Tamás társa) bőszen bólogatott.

Esélylatolgatásokba egyikük sem ment bele, most a cél az, hogy a magyar döntőn kiválasszák, majd mindenben segítsék a felkészülését annak a séfnek, aki Magyarországot képviseli Torinóban és talán majd Lyonban.

kapcsolódó Kövesse velünk élőben a Bocuse d'Or döntőjét!
Kövesse velünk élőben a Bocuse d'Or döntőjét!

Kövesse velünk élőben a Bocuse d'Or döntőjét!

Tovább olvasom

Íme a lista, akiknek pedig most egészen biztosan nem a bejglikészítésről fog szólni az ünnep: 

  • Elek Richárd
  • Garai Ádám
  • Haraszti Zsolt
  • Pohner Ádám
  • Veres István
  • Volenter István

Akit pedig inkább az ételek érdekelnek, annak remek karácsonyi ajándékokra is vannak ötleteink.

Oszd meg másokkal is!
Mustra