Használd ki a sütőtökszezont!

Mutatjuk, milyen gyorsan és egyszerűen készíthető belőle leves, burger és desszert.

Hetente jelentkező új sorozatunkban régebbi gasztrorovatunk az Alapkonyha legjobb receptjeiből válogatunk. A hajtás után egy leves, egy főétel, valamint egy desszert receptjét mutatjuk meg az őszi szezon egyik legnépszerűbb alapanyagából, a sütőtökből.

1. Kókusztejes sütőtökkrémleves

Olcsó és kiadós, ráadásul finom és egészséges. Ezúttal egy egyszerű vegán levest ajánlunk a sütőtökből, de ez ne tartsa vissza a húsevőket sem az elkészítésétől! A finnyásabb gyerekeknek is jó eséllyel ízleni fog.

10993407 9c55fa193726386bd399e1efab27e465 wm
Katuci /

Hozzávalók:

½ sütőtök (süsd meg a másik felét is, jó lesz a másnapi sütibe akár)

2 fej salotta hagyma (vagy más finom hagyma)

1 gerezd fokhagyma

½ liter zöldségalaplé

2 dl kókuszkrém vagy 1 doboz kókusztej

1 evőkanál kókuszzsír

só, bors

(+tetszőleges fűszerek: chili, gyömbér, szerecsendió, zsálya... ki mit szeret)

  1. A sütőtököt nagyobb darabokra vágjuk, a magokat kikanalazzuk. 200 fokos sütőben 1 óra alatt készre sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk a héját.
  2. A felaprított hagymát és fokhagymát megpároljuk a kókuszzsíron, rádobjuk a sült tököt, sózzuk-borsozzuk. + Mehet rá a kedvenc fűszerünk.
  3. Hozzáadjuk a kókuszkrémet vagy kókusztejet (a krém sokkal sűrűbb, érdemes hozzátenni még két deci vizet), majd felöntjük az alaplével. Felforraljuk, levesszük a tűzről, végül óvatosan simára turmixoljuk.

2. Burger ropogós sütőtökfasírttal

Ha nehéz megetetni a gyerekkel a zöldséget, vagy csak egyszerűen néha lecserélnénk a húst valami másra, érdemes zöldségburgereket készíteni. A fasírt külseje ropogós, a belseje finom puha. A sütőtökhöz rozmaring és zsálya dukál, a fokhagymától és a hagymától pedig eszméletlenül ízletes lesz.

6828871 9c5c2f5df77cb338e0a22d5b12da2c40 wm
Katuci /

Hozzávalók:

1 közepes méretű sütőtök (40 dkg sült tökpüré)

1 hagyma

3 gerezd fokhagyma

10 levél zsálya

5 levél rozmaring + 1 ág

1 kisebb csokor petrezselyem

1 tojás ½ zsemle

1 evőkanál olaj (pl. tökmagolaj)

só, bors

fekete szezámmag (elhagyható)

egyéb burgerösszetevők, mint zsemle, szósz (pl házi ketchup), rukkola,

  1. A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, feldaraboljuk. Tepsire tesszük, rápréseljük a fokhagymát, mellérakjuk a feldarabolt hagymát, sózzuk és borsozzuk, hozzáadunk egy ág rozmaringot és a zsályaleveleket. 180 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük.
  2. A fűszereket leszedjük a tökről, pépesítjük a hagymával. Ha sótlan, még megsózzuk. A pürét összedolgozzuk a fél ledarált zsemlével, a tojással, a tökmagolajjal és a petrezselyemmel és az 5 levél finomra aprított rozmaringgal.
  3. A masszából pogácsákat formázunk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, ha van, megszórjuk szezámmaggal. 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük. (A házi ketchup és a ruccola nagyon jól kiegészíti a zsemlében.)

3. Sütőtökös-diós muffin

Sütőtökből nemcsak hagyományosabb sós fogásokat készíthetünk, hanem bátran próbálkozhatunk vele édességeknél is. Most egy nagyon egyszerűen elkészíthető, mégis nagyon látványos süteményt mutatunk, amely a sütőtöktől hihetetlenül puha és szaftos lesz.

7283497 6e30f709f6d8e89e82807fd4482115f4 wm
Ötvös Zsuzsanna /

Hozzávalók 12 darabhoz:

Muffin:

130 g liszt (felesben sima búzalisztet és teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet használtam)

2 tk. sütőpor

100 g darált dió

1 kk. fahéj

fél kezeletlen citrom héja

100 g sütőtök (nyersen)

100 g nádcukor

2 kisebb tojás

100 ml étolaj vagy dióolaj

150 ml tej

Krém:

120 g fehér csokoládé

120 g natúr sajtkrém (pl. Philadelphia vagy mascarpone)

fél kezeletlen citrom héja

fél rúd vanília

1. A muffinokhoz a sütőtököt aprítógépben finomra aprítjuk vagy nagylyukú reszelőn lereszeljük. A sütőtökkel elkeverjük a lisztet, a sütőport, a darált diót, a fahéjat és a lereszelt citromhéjat.

2. Egy másik tálban összekeverjük kézi habverővel a nedves hozzávalókat: a nádcukrot, a tojásokat, az olajat és a tejet.

3. A nedves hozzávalókat a lisztes keverékkel összeforgatjuk. Egy muffintepsit kibélelünk kapszlikkal, és a mélyedésekben elosztjuk a tésztát. A muffinokat 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, átsültek-e. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

4. A krémhez a fehér csokoládét megolvasztjuk (óvatosan, könnyen megég!), és hozzákeverjük a szobahőmérsékletű krémsajtot, a citromhéjat és a vaníliarúd kikapart magjait. A krémet kb. negyed órára hűtőbe tesszük, majd csillagcsöves habzsák segítségével kis habrózsákat nyomunk a muffinok tetejére. (vagy nem flancolunk, hanem egyszerűen a tetejére halmozzuk egy kanállal.

Oszd meg másokkal is!
Mustra