Éttermi feketelista és vacsorázó celebek: luxuspincérek titkai

Mit kell ahhoz csinálni egy menő étteremben, hogy azonnal kitiltsanak? Mennyi esélyed van rá, hogy egy londoni topétteremben valamelyik A-listás sztár mellett kapj asztalt merő véletlenségből? Luxuspincérek titkai.

A recepciósok titkai és a prémium légiutas-kísérők élete után most a luxuspincérek vallomásán a sor. A Guardian cikkében egy felső kategóriás londoni étterem név nélkül nyilatkozó főpincére (hivatalos nevén maître d'hôtel-je) mesélt.

shutterstock 98429498

Többek között arról, hogy mit kell csinálni ahhoz, hogy valaki feketelistára kerüljön egy menő étteremben, hogyan szerezz asztalt foglalás nélkül, és miért esélytelen, hogy A-listás sztár mellett kapj asztalt merő véletlenségből.

Ki az a maître d'hôtel?

Az étterem vendégterének vezetője. Ő felügyeli a pincérek munkáját, üdvözli a vendégeket és dönt arról, hogy ki melyik asztalhoz üljön, ő veszi fel az asztalfoglalásokat és bizonyosodik meg róla, hogy a vendégek elégedettek mindennel – írja a Wikipedia.

"Négy dolog kell ahhoz, hogy nagyszerű élménnyel távozz az étteremből: a jó étel, a jó kiszolgálás, a jó társaság (erről neked kell gondoskodnod) és a jó hangulat. Az utóbbi az én dolgom. Nem elhanyagolhatók az olyan hangulatelemek sem, mint a kellemes háttérzene vagy a lágy világítás. De a legfontosabbak a vendégek: mivel én vezetem a foglalásokat, úgy keverem a különböző karakterű vendégeket, mint a mixer a koktélt" – mondja munkájáról a londoni maître d'hôtel.

A celebeket eldugják előled

Annak reményében foglalnál asztalt egy top külföldi étteremben, hogy a méregdrága vacsorát celebspottinggal egészítheted ki? Csalódni fogsz. A főpincér egyik fontos feladata, hogy segítse a híres vendégeket abban, hogy nyugalomban tudjanak vacsorázni. Például úgy, hogy a legbelső sarokba ültetik őket, olyan vendégek asztalaival körülvéve, akik tuti nem csinálnak nagy ügyet a dologból. "Ha anyukádat hozod hozzánk szülinapot ünnepelni, bocs, de nem ültetünk titeket Adele mellé" – írja a londoni bennfentes.

Ha seggfejként viselkedsz, számodra mindig teltházas lesz a hely

Ha nehéz dolga van veled a személyzetnek, biztos lehetsz benne, hogy meg fognak jegyezni és – rosszfejséged mértékének függvényében – felkerülsz az étterem szürke- vagy fekete listájára. Ha seggfejként viselkedsz, jobb ha nem is próbálkozol újra foglalással – úgyis azt mondják majd, hogy sajnos telt ház van. A káromkodás (akár a személyzettel akár más vendégekkel), a rasszizmus, az erőszak és a szexuális magamutogatás például azonnali kitiltást von maga után.

Mindent megjegyeznek rólad

De ha egyszer is jártál már náluk, nem csak azt jegyezték meg rólad, hogy jó fej vagy-e. Hanem az online foglalási rendszereknek köszönhetően pontos nyilvántartásuk van például arról is, hogy mi a családi állapotod, hogy eszel-e húst, vagy hogy van-e valamilyen allergiád.

Mindenkinek lehet rossz napja, de nem minden alkalommal

Azt mondják, sokat elárul az ember jelleméről, ha bunkó a pincérrel. "De ez nem teljesen igazságos, hiszen bárkinek lehet rossz napja. Ha egyszer-egyszer türelmetlen vagy, vagy ideges, az teljesen oké. De ha többször visszatérsz az étterembe és mindig agresszívan viselkedsz vagy lenézed a személyzetet, meg fog gyűlni egymással a bajunk" – állítja a londoni főpincér.

shutterstock 146001740

Ha késel, nem kapsz asztalt. Ha világsztár vagy, akkor sem

Nem leszel szívesen látott vendég akkor sem, ha foglalásod van, és nagyot késel. A név nélkül nyilatkozó főpincér éttermében például előfordult, hogy a világ egyik leghíresebb zenésze és sleppje egy órával később jelent meg, és az asztalát követelte. A maître d'hôtel viszont megkérte őket, hogy legyenek szívesek máshol vacsorázni, telt házuk van.

Hétköznapokon imádják a foglalás nélkül érkezőket

Hiába menő az étterem, ha hétköznap mennél vacsorázni, simán esélyes, hogy találnak neked szabad asztalt. A személyzet pedig állítólag imádja a spontán beeső vendégeket, mert ők általában lazábbak és nincsenek olyan magas elvárásaik mint azoknak, akik napokkal-hetekkel előre foglaltak és készültek az adott estére.

3 tipp a profitól csúcséttermekhez:

1. Reggel telefonálj, ha tutira asztalt akarsz kapni

Ha mindenképp szeretnél asztalhoz jutni, nyitás környékén, vagy délután telefonálj, és ne ebéd- vagy vacsoraidőben, amikor a főpincérnek semmi ideje a hívásoddal foglalkozni. "Egyszer valaki szombat este fél 9-kor telefonált, hogy egy álláslehetőségről érdeklődjön nálunk. Esélye sem volt" – mondja a londoni maître d'hôtel.

2. Ne kamuzz a vendéglétszámról

Sokan trükköznek állítólag azzal, hogy három főre foglalnak, amikor csak ketten mennének, hogy nagyobb asztalt kapjanak. Ezzel rendesen fel tudod húzni a főpincért, aki azt javasolja, hogy inkább légy őszinte. "Mondd, hogy csak ketten vagytok, de szeretnétek nagyobb asztalhoz ülni. Az esetek kb. felében meg fogod kapni amit kérsz" – tanácsolja.

3. Ne öltözz úgy, mintha a Mekibe mennél

"Nem kérjük, hogy a kedvünkért köss nyakkendőt, de ha nem tiszteled meg az éttermünket normális öltözékkel, ne csodálkozz, ha mi is ehhez mérten foglalkozunk veled. Félreeső asztalt kapsz például, hogy a jobb helyeken azok ülhessenek akik vették a fáradságot és kicsípték magukat" – zárja sorait a londoni maître d'hôtel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek