Szőke Gábor Miklós: most terveztem szobrot Snoop Dogg menedzserének

A monumentális szobrairól ismert művész a budapesti divathéten mutatta be legújabb bútorait és kiegészítőit.

Jó ideje figyelemmel kísérjük Szőke Gábor Miklós munkásságát, legutóbb a vizes világbajnokságra készített szoborkollekciója, majd az atlantai Mercedes Benz Stadion főbejárata elé készített óriási madár szobor, illetve az Év Design Irodája díjjal jutalmazott stúdiója miatt volt tőle hangos a sajtó. A belsőépítészeti projektekkel is foglalkozó Szőke a nemrég lement Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe budapesti helyszínén, az Iparművészeti Múzeumban mutatta be enteriőrmárkáját, a Dante Home-ot a Kevin Murphyvel karöltve, mi pedig megkértük, hogy mondjon pár szót a Dante Birodalom indusztriál-empire stílusú garnitúrájáról.

Ülőgarnitúra és párnahuzatok Szőke Gábor Miklóstól.
Ülőgarnitúra és párnahuzatok Szőke Gábor Miklóstól.Jaksa Bálint / facebook.com/pg/szokegabormiklos

A jövőben gyakrabban lehet majd számítani tőled bútorokra?

"A monumentális köztéri szobrok mellett már évek óta tervezek és készítek bútorokat, a Dante Birodalom elsô bútorait 2011-ben mutattam be, azóta folyamatosan hozok létre újabb darabokat, kedvtől, időtől függően.

A Dante Home brand létrehozása tudatos döntés volt részünkről, ez a gyűjtőneve a limitált, de akár több darabban megrendelhető, általam tervezett és teljes körűen a Gabor M Studioban készített design tárgyaknak, bútoroknak. Mindig is érdekeltek a bútorok, családi gyűjteményünkben sokféle érdekes tárgy vett körül különböző korszakokból, akár az 1700-as évekből vagy a 20. századból, amik gyerekkorom óta inspirálóan hatottak rám. A Dante szék- és asztalkollekciót, ami 2012-ben az év top 10 designbútora volt, még óvodás koromban terveztem meg."

Rusztikus fa gerendákból készült fotel és mutatós párnahuzatok az Iparművészeti Múzeumban.
Rusztikus fa gerendákból készült fotel és mutatós párnahuzatok az Iparművészeti Múzeumban.Photo by Balint Jaksa / gabormiklosszoke.com

"Bár bútoraim kényelmesek és használhatóak, sose érdekelt igazán az ergonómia és praktikus funkcionalizmus, számomra az a különleges, ha valami ennél többrôl vagy másról szól, bútoraimmal funkcionális szobrokat akartam létrehozni, amiket időközben hiányoltam a Dante Univerzumból. Ezek a bútorok – ugyanúgy, mint a szobraim – vágyakról, ösztönökről, egy általam elképzelt és megteremtett világról és annak stílusáról szólnak. Ez a márka ugyanolyan széles közönségnek szól, mint a köztéri szobraim, árban elérhetőbbek, mint az egyedi képzőművészeti alkotásaim. Egy szék, asztal, kanapé vagy szekrény ára a prémium designtermékek árkategóriájába tartozik" – avatott be a részletekbe Szőke Gábor Miklós, a G M Szoke brand alapitója.

DanteHome1
Photo by Balint Jaksa / gabormiklosszoke.com

Hol lehet majd ezekkel a bútorokkal, párnahuzatokkal találkozni, kiállításokon, showroomokban, szállodákban, bútorboltokban?

"Igen, nagyjából ilyesmi helyeken itthon és számos pontján a világnak, akár Budapesten, Milánóban, Bahreinben vagy Atlantában. Arthur Blank, az amerikai Forbes top 100 élő üzleti legendája irodájának központi darabja az az aranyfüstlemezzel bevont Dante Home asztal, amin az Atlanta Falcon szobor makettje nyugszik. Honlapunkon, a Gabormiklosszoke.com oldalon lesznek hamarosan elérhetőek termékeink, illetve a Csepel Művekben található G M Szoke Studio bemutatótermeiben" – mondta Hauer Berta, Szőke Gábor Miklós társa, a GM Szoke brand kommunikációs vezetője.

Ha piaci forgalomba kerülnek, akkor körülbelül mennyibe fognak kerülni és hol lehet őket megvenni?

"Ez elég változó, a bútorok és kisebb design tárgyak 1000 eurotól (kb. 311 ezer forint) indulnak felfelé, egy drágább tárgy több 10 ezer euro is lehet, de mivel ezek egyedi darabok, a kanapékon belül is többféle opció rendelhetô a fától a bőrhuzatig, pontos árakról személyes megkeresést követôen tudjuk informálni vásárlóinkat. Kisebb méretű, több példányban készült tárgyaink ennél alacsonyabb árfekvésűek, párezer forintos kategóriába tartoznak, ezek hamarosan webshopunkon keresztül rendelhetőek lesznek, akár házhozszállítással, ide tartoznak a párnák, karácsonyfák, kaspók, tálak, tükrök, egyéb kiegészítők" – mondja Hauer.

Dobbermann ihlette darabok.
Dobbermann ihlette darabok.gabormiklosszoke.com

Mi a következő projekt, amire készültök?

"Most is egyszerre több projekt megy egymás mellett. A világ egyik legnagyobb stadionja keresett meg egy szobor kapcsán, erről többet most nem árulhatok el, itthon is felállításra kerül hónapokon belül két állandó köztéri szobrom Budapesten, mindkettő teljesen eltérő lesz az eddigi itthoni monumentális állatszobroktól, ezek mellett számos magán megrendelés készül, például most terveztem szobrot Snoop Dogg menedzserének, egy kedves ügyfelem és barátom vietnami felhôkarcolója elé tervezek köztéri szobrokat, amik jövőre valósulnak meg, illetve a közel-keleti régióban véglegesedik egy újabb szobor projekt" – árulja el Szőke.

"Ezek mellett a munkák mellett folyamatosan épül a budapesti G M Szoke bázis a Csepel Művekben. A Weiss Manfréd korából fennmaradt ipari gyárépületek borzasztóan inspirálnak, amióta a studió oda költözött, 300-ról 3000 négyzetméterre gyarapodott a megvásárolt ingatlanok területe. Folyamatosan felújítunk, tervezünk, átalakítunk, lassan az otthonunkká válik, itt van a műhely, a raktár, az iroda, a bemutatóterem, a játszótér gördeszkafélcsővel, streetballpályával, a parti hely, az állatsimogató, de itt vannak a számomra kedves oldtimereim is és egyre több hazai és nemzetközi cég szervez hozzánk rendezvényeket."

DSC 7327 preview
gabormiklosszoke.com

"Néha az épület atmoszférája és adottságai inspirálnak egy újabb területen való kísérletezésben, a legújabb gyárépületben például a hatalmas régi daruk mellett autószerelőaknák vannak és egy 50 méter magas kémény tartozik hozzá, amit a Duna túloldaláról is lehet látni. A kéményre nagy valószínűséggel fel fog mászni egy nagy szobor, de a szerelőaknákat se temetjük be. Most éppen egy újabb épületet néztünk ki Bertával, ahol egy loftlakást fogunk kialakítani magunknak. Tavaly megnyertük az Év Design Irodája címet. Ez a hely fizikai megtestesülése a Dante Birodalomnak, ami folyamatosan hódítja el a számára izgalmas, inspiráló területeket és formálja a saját arcára, gondolja újra. Szeretünk értéket teremteni" – fejezi be Szőke Gábor Miklós.

Oszd meg másokkal is!
Mustra