Divathíreink: megfizet a koppintásért Ivanka Trump

Feketelistára került divatfotós, Yves Saint Laurent múzeum és szuvenírboltba illő Louis Vuitton táskák az eheti hírekben.

Kiborult divatszerkesztőkről, Letícia királynőről és Kim Kardashianról olvashattatok múltheti összefoglalónkban, míg ezen a héten a lopásgyanúba keveredett Ivanka Trumpról, a marrákesi Saint Laurent múzeumról, a Jeff Koons féle Louis Vuitton táskákról és a zaklatásügybe keveredett fotósról, Terry Richardsonról cikkeztek a divatlapok. Részletek a hajtás után!

Megfizet a koppintásért Ivanka Trump

Peren kívül egyezett meg Ivanka Trump – a márka, nem az elnökúr lánya – és a kaliforniai Unicolors textilcég, akik még márciusban perelték be Trumpot szerzői jog megsértése miatt. A gyár azért fordult bírósághoz, mert nem tetszett neki, hogy az általuk levédett kétdimenziós grafikai mintát az alperes engedély nélkül nyomta rá árujára (valószínűleg import textilre) majd forgalomba helyezte és reklámozta is.

Ennek tudatában érthető, hogy a Unicolors felszólította Trumpot, hogy haladéktalanul és véglegesen hagyja abba az értékesítést, illetve szeretnék, ha a kabátokból származó nyereséggel is elszámolnának. Egy ilyen kardigán-szerű kabátért egyébként 79.99 dollárt, körülbelül 21 ezer forintot kellett fizetni a TJ Maxxnnál – írja a Daily Mail.co.uk az ügyről. A cég elérte célját, mivel a napokban kötött megállapodás értelmében Ivanka Trump azonnal és véglegesen megszünteti a Unicolors szellemi tulajdonjogait sértő ruhadarab jogtalan forgalmazását és ezen felül egy nagyobb összeget is fizetnie kell a leleplezett lopásért cserébe.

A saját divatmárkájáról lemondó Trump nem először került ilyen kalamajkába, függőben van még az Aquazzurával lévő ügye, aminek végére várhatóan még idén pontot tesznek a bíróságon. A Hollywood Reporter információi szerint nem Trump márkája volt az egyetlen, amit beperelt a Los Angeles-i Unicolors, mivel beperelte annak gyártóját, a Gill Leather Fashionst, a kabátot forgalmazó TJX-et és a kiskereskedő TJ Maxxot is. Érdemes azonban megemlíteni, hogy a Unicolors több mint 200 keresetet nyújtott be a Kaliforniai Központi Kerületi bíróságon ezek közül 40 a szóban forgó dizájn miatt lett beadva. 

Két Yves Saint Laurent múzeum is nyílt az ősszel

Párizsban szeptember 28-án nyílt meg az Yves Saint Laurent múzeum, abban az épületben, ami a tervező és Pierre Bergé (a tervező élettársa, a divatház korábbi ügyvezetője) irodájául szolgált évtizedeken át. Ezen a tárlaton nemcsak az 1962 óta tervezett ruhák, de rengeteg videó és fekete-fehér portré is helyet kapott, illetve a Saint Laurent által sokra tartott műtárgyak és festmények is megtekinthetőek. Az Avenue Marceau 5 szám alatt található 450 négyzetméteres Musée Yves Saint Laurent Parisról ide kattintva találsz információkat.

A párizsi múzeumban lecsekkolhatjuk, hogy hol dolgozott a Yves Saint Laurent.
A párizsi múzeumban lecsekkolhatjuk, hogy hol dolgozott a Yves Saint Laurent.Luc Castel / Getty Images Hungary

A 4000 négyzetméteres marrákesi múzeum három héttel a párizsi tárlatot követően, október 19-én nyílt a közkedvelt Majorelle kertben, az épületet még Yves Saint Laurent és Pierre Bergé vásárolták 1980-ban. Saint Laurent már a 60-as évektől előszeretettel látogatta a várost, általában itt pihente ki a kollekciók közti fáradalmakat és gyűjtött energiát az új kollekció elkészítéséhez. A Studio KO által tervezett múzeumban többek között egy kiállítóterem, előadóterem, könyvtár, könyvesbolt és étterem is található.

Az összes kollekcióból látni ruhákat Párizsban.
Az összes kollekcióból látni ruhákat Párizsban.Luc Castel / Getty Images Hungary

“A múzeum tökéletesen illeszkedik Marrákes városi környezetébe” – mondta az intézmény igazgatója, Bjorn Dahlstrom, akinek meghívására Catherine Deneuve, Marisa Berenson, VI. Mohammed marokkói király és felesége, Lalla Salma is részt vettek a megnyitón.

Feketelistán Terry Richardson

Megelőző intézkedéseket vetett be a divatvilág, nehogy a szakmában is kipattanjon egy olyan botrány, mint a Weinstein-féle Hollywoodban. A New York-i sztárfotós többek között a Condé Nast International médiacsoport által kiadott lapokban, például a Vogue-nál, a Glamournál, a Vanity Fairnél és a GQ-nál, tehát a legfontosabbaknál került lapátra. James Woolhouse a vállalat vezérigazgató helyettese hétfőn küldött egy köremailt, melyben arra kéri a címzetteket, hogy ne szerződtessék le új anyagok elkészítésére Richardsont, sőt inkább már a meglévőeket se publikálják.

Várható volt, hogy az egyre zavarbaejtőbb Weinstein-ügy miatt előszedik majd a provokatív fotóst, mivel hét évvel ezelőtt, aztán 2014-ben is téma volt, hogy Richardson állítólag szexre kényszeríti a stúdiójában megforduló modelleket. Majd ki tudja miért, mindkét botrányhullám elcsendesedett.

#NTFNBnews *#HenryWeinstein ile kivilcimlanan taciz skandalı Amerika’yı sarsmaya devam ediyor. Şimdi ise bütün gözler #TerryRichardson ’in üzerinde. Amerikalı ünlü moda, portre ve belgesel fotoğrafçısı olan Terrence Richardson büyük suçlamalarla karşı karşıya. 2001 yılından beri ağızlarda dolaşan cinsel taciz iddiaları şu sıralarda ciddileşmeye başladı. Uygunsuz cinsel hareketleri ve taciz iddialarının büyümesine dergiler ve büyük moda markaları sessiz kalmadı. Valentino ve Bulgari’nin Terry Richardson ile iş yapmayı bıraktıklarını açıklamalarının ardından, dünya devi medya şirketi olan Condé Nast’in genel müdür yardımcısı #JamesWoolhouse ’un ekibine yazdığı mailde, “Condé Nast artık fotoğrafçı Terry Richardson ile çalışmıyor. Lütfen bu politikayı derhal uygulayın. Teşekkürler” açıklaması yer alıyordu. Barack Obama, Kate Moss, Johnny Depp, Oprah Winfrey gibi ünlü isimlerin fotoğrafını çekmiş Amerikalı fotoğrafçı ise kimseye hiçbir şeyi zorla yaptırmadığını, rızalarının olduğunu söylerken bu iddiaların gerçek dışı olduğunu dile getirdi. Birçok kişinin merak ettiği soru ise kariyeri zarar görecek mi görmeyecek mi? Cc: @kemalertug #NTFNB

Una publicación compartida por NiceThingsForNiceBoys.Com (@nicethingsforniceboys) el

“Felnőtt nőkkel dolgoztam, az ő beleegyezésükkel, tisztában voltak a közös munkánk természetével és mint általában mindig, itt is minden le volt papírozva. Sosem ajánlottam munkát vagy fenyegettem meg senkit azért, hogy olyasmire vegyem rá, amit nem akar. Mindenkire, akivel együttműködöm, úgy tekintek, mint szabad akarattal rendelkezőre, aki ennek szellemében hozza meg döntéseit” – nyilatkozta a fotós a Huffington Postnak. Richardson egyébként tényleg az egyik legnagyobb név fotóskörökben, hazánk legismertebb szupermodelljei, Palvin Barbara és Mihalik Enikő is dolgoztak már vele az elmúlt években.

Nem a Louvre szuvenír boltja, hanem a Louis Vuitton árulja ezeket a táskákat

Úgy tűnik, hogy bejött a Cicciolina exférjével való együttműködés a francia luxusmárkának, máskülönben miért dolgozna idén már másodszor Jeff Koons-szal, aki az előző kollekcióhoz hasonlóan olyan művészek klasszikus munkáit tette rá a dizájnertáskákra, mint Claude Monet, Paul Gauguin, Édouard Manet, Nicolas Poussin, Turner és Francois Boucher. A 37 darabból álló kollekció október 27-én került a boltokba és várhatóan ezek ára is 4000 dollár, körülbelül 1,1 millió forint körül mozog majd. A galériára kattintva találsz egy kis ízelítőt az új Louis Vuitton x Jeff Koons összeborulásról, itt pedig megnézheted a kedvcsináló videót is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra