Csak akkor vagy igazi utazó, ha ez a 15 dolog már mind megvolt

Egy Londonban, Tel-Avivban és New Yorkban is szerkesztőséget működtető online utazási magazin szerint legalábbis csak akkor vagy igazi utazó, ha utaztál már éjszakai vonaton, aludtál már sátorban és buliztál már helyiekkel. Neked hány volt meg ezek közül az élmények közül?

Szeretsz kilépni a komfortzónádból? Azt érzed, muszáj a Föld minden szegletét bejárnod? Mindig újabb és újabb élményekre vágysz amik minél autentikusabbak annál jobbak? Ha igennel feleltél a kérdésekre, már jó úton jársz, ha pedig az alábbi 15 dolog mind megvolt, elmondhatod magadról, hogy fekete öves világjáró vagy. A The Culture Trip szerkesztősége szerint legalábbis ezek a legfőbb ismérvek:

Az igazi utazó...

...utazott már éjszakai busszal, vonattal vagy repülővel

A világ legelképesztőbb helyei általában nem a legkönnyebben megközelíthetők. Gyakran egész éjszakán át tartó vonatozásra, buszozásra vagy repülésre van szükség ahhoz, hogy megpillanthassuk őket. Egy igazi utazónak azonban ez nem jelenthet problémát, még akkor sem, ha élete legkényelmetlenebb éjszakája vár rá.

shutterstock 442314361

...sétált már át országhatáron

Teljesen más élmény átrepülni országhatárok felett, mint szó szerint átlépni őket a két lábunkkal. Főként a fejlődő országokban lesz ez emlékezetes élmény, ahol jó adag türelemre és talpraesettségre is szükségünk lesz ahhoz, hogy ne húzzanak le a taxis hiénák és az – amúgy ingyenes – nyomtatványokat pénzért árusító ügyeskedők. Az újság szerint az igazi utazó ezeken nem bosszankodik, hanem élményként fogja fel.

...utazott már egyedül

Egy igazi utazó csak azért nem fog otthon maradni, mert épp nincs kivel útnak indulnia, hanem elmegy egyedül. Van valami egészen különleges az egyedül utazásban, amit csak azok érthetnek akik már egyszer kipróbálták.

...több nyelven tud köszönni és köszönetet mondani

Az egyik legfantasztikusabb dolog, amit az ember világutazóként elsajátíthat, az az egyre gyarapodó nyelvtudás. Ha minden meglátogatott országban csak annyit tanulunk meg, hogyan kell köszönni és köszönetet mondani, máris többet tudunk, mint az emberek többsége. Egy igazi világutazó ráadásul pontosan tudja, hogy a helyiek egyből máshogy néznek rád, ha az anyanyelvükön próbálkozol. 

...kommunikált már pantomimezve

Persze a világ összes nyelvét nyilván nem sajátítja el az ember, így aztán megesik, hogy az eltúlzott mimika és kézjelek maradnak az egyetlen kommunikációs csatorna. Egy igazi utazó már biztosan járt olyan helyen, ahol így kellett megértetnie magát.

...kártyafüggetlenítette a telefonját, és több tucat SIM kártyája van

Aki sokat utazik, annak biztosan kártyafüggetlen telefonja van, és érkezés után szerez magának helyi SIM kártyát, mobilszámot és mobilnetet. Így nem kell folyamatosan wifit vadászni. Egy igazi utazónak pedig több tucat ilyenje van már otthon a különböző hosszú távoli útjairól.

...védelmébe vett olyan országot, ahol korábban járt már

Ha igazi világjáró vagy, biztosan jártál már olyan helyen, amiről az átlagos turisták azt gondolják veszélyes, kirabolhatnak vagy elkaphatsz valami szörnyű betegséget. De te már jártál ott, és tudod, hogy ez egyáltalán nem igaz – így a védelmedbe tudod venni a helyet egy vita során.

...tapasztalta, hogy a média sugallta kép mennyire téves lehet

Igen, vannak háborús övezetek és katasztrófasújtotta helyek, és az is tény, hogy bárki bárhol lehet rosszkor rossz helyen. De azért messze nem olyan rossz a helyzet a világban, mint ahogyan az az internet és a tévé alapján tűnik. Egy igazi utazó pedig látott már annyi helyet, hogy pontosan tudja, hogy a világ döntő része semmivel nem veszélyesebb mint a saját otthona.

...látta a végtelen tengert

A francia író, Andre Gide mondta egyszer: "az ember nem tud új óceánokat felfedezni, ha nincs meg a bátorsága ahhoz, hogy szem elől tévessze a partot". Persze ő nem szó szerint értette, hanem úgy, hogy csak akkor fedezhetjük fel magunkat és a vlágot is, ha hajlandók vagyunk kilépni a komfortzónánkból. Egy igazi utazó tudja ezt, és amúgy szó szerint is előfordult már vele, hogy rácsodálkozott a tenger végtelenjének látványára egy hajóról.

shutterstock 519207790

...éjszakázott már sátorban vagy kocsiban vagy a szabad ég alatt

Tehát bárhol, ami nem hotel, hostel vagy bérelt apartman.

...részese volt már valamilyen természeti csodának

Egy igazi utazó tudja jól, hogy a legnagyobb csodák a természetben várják az embert. Egy fekete öves világcsavargó biztosan látott már sivatagi naplementét, sarki fényt vagy éppen tiszavirágzást.

...csodált már valami gigantikusat

Egy igazi utazó állt már hatalmas vízesés tövében, csodált már nemzeti parkban famatuzsálemet, ámuldozott az egyiptomi piramisok, vagy éppen egy kékbálna méretein.

...látott, vagy részt is vett valamilyen hagyományos ünnepségen vagy fesztiválon

Megszámlálhatatlan ünnepség, rituálé és fesztivál zajlik nap mint nap a világban. Egy igazi utazó pedig pontosan tudja, mekkora élmény egy ilyet átélni. Karnevál Brazíliában, Holi Indiában, paradicsomdobálás Spanyolországban? Nem kérdés, hogy ha igazi utazó vagy kifejezetten vadászol ezekre.

shutterstock 303152258

...sóvárgott olyan étel után otthon, amit út közben kóstolt

Nincs finomabb egy olasz házi tésztánál, egy igazi spanyol paellánál, egy francia macaronnál vagy egy vietnami phónál. Aki sokat utazik, azzal biztosan előfordult már, hogy rettenetesen vágyott olyan ételre, amit út közben evett. Egy igazi utazó pontosan tudja, hol kapható a legjobban az eredetire hasonlító fogás a környékén, sőt, már otthon is megpróbálta rekonstruálni kedvenc távoli ízeit.

...beépített az életébe olyan új szokásokat amiket külföldön vett fel

Miután annyi időt töltöttek már különböző kultúrákban, és annyiféle élethelyzetet láttak, az igazi utazók sok új szokást beépítettek az otthoni mindennapjaikba is. Legyen szó reggeli meditációról, napi jógázásról, ötórai teáról vagy vacsora után, még a desszert előtt elfogyasztott sajttálról, ahogyan a franciák csinálják.

Oszd meg másokkal is!
Mustra