3 egyszerű, bababarát májpástétom

Iszapíze van - mondta egy ismerős kislány a csirkemájról. És hol kóstoltál iszapot, Zsófi? Hát a Balatonban - pontosított. Valójában több, lényeges különbség is van az iszap és a máj között. Például iszappal dobálózni poén, májjal nem. Az iszap pakolás formájában melegít, lazít, fokozza az anyagcserét. Ozmózisos hatásánál fogva a benne található ásványi anyagok mélyen felszívódnak. A máj viszont kívülről nem, csak belülről táplál A, B, és E-vitamin, és folsav tartalmával, de kalcium, és vas is kinyerhető belőle. A májkrémet sok gyerek szereti, de hogy a hozzáadott adalékanyagokat elkerüljük, érdemes házilag készíteni. Nem olyan nagy macera. Íme három bababarát májpástétom.

Az első májkóstolás nálunk nem sikerült túl jól, amikor a kislányom 8 hónapos volt. A csirkemájat natúr megpirítottam, hogy majd utólag lehessen fűszerezni, ha kell, és egy kis zöldségalaplével leturmixoltam. A pépet jégkockatartókba tettem, hogy egy-egy kockányit majd hozzá tudjak keverni a kicsilány zöldségpüréjéhez. Először spenótos borsópürével kínáltam, és bár azt akkoriban imádta, májjal együtt már nem jött be. Amikor viszont legközelebb párolt almával és egy kis libazsírral együtt kóstolta, már jobban ízlett. Ebből az ízvilágból alakult ki a későbbi, népszerű reggeli, az almás májpástétom szintén házi almacsipsszel.

majpasti03 fin
Édes Pofa

A következő kedvenc a gesztenyés kacsamájpástétom lett, de a megosztóbb ízvilágú báránymájkrém is mindig elfogy. A kisfiam a zöldségpüréket nem kultiválta, született BLW-sként egyből haladó májpástétomokkal indított paradicsommal, és még amit megkívánt tőlünk. A májkrém szerencsére tolerálja a fagyasztást, ezért hasonlóan a halburgerhez, egy alkalommal nagyobb mennyiséggel pepecseltem, és kis adagokban tettem a mélyhűtőbe. Többször hálás voltam már a májporciókak, utazások, váratlan éhségrohamok és vendégségek esetén is hasznukat vettük, mert népszerű a pajtások körében is. Azt figyelembe kell venni, hogy a bolti májpástétomok jóval kevesebb májat tartalmaznak, mint a házilag készített fajták, és mivel méregtelenítő szerv, és A-vitamint halmoz fel, emiatt egyéves kor alatt az ajánlás szerint heti egyszer kínáljuk.

Kakukkfüves almás csirkemájpástétom (9. hónaptól)

Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, kb. 20 dkg kacsa vagy libazsír, 2-3 db alma, minimális só, és kakukkfű ízlés szerint

majpasti01 fin
Édes Pofa

Elkészítés: A csirkemájat megtisztítom, feldarabolom, egy kis zsíradékon először átpirítom, majd megpuhítom. Az almát meghámozom, felkockázom, kis fazékban megfonnyasztom, hozzáadom a kakukkfüvet. Az elkészült hozzávalókat libazsírral együtt leturmixolom.

Tipp: Az almát csak a kezdetekben hámoztam, nagyjából a 10. Hónap után héjjal együtt pároltam.

Ha a másik két recept is érdekel – és hidd el, érdemes őket elolvasni –, menj át Dénes Dóra blogjára, az Édes Pofára! Itt találod a májkrémes bejegyzését!

Oszd meg másokkal is!
Mustra