Ősszel is van egy csomó jóság a Balatonon

Nem csak nyáron jó a Balatonnál lenni. Sőt, van aki szerint a tó partja csak a főszezonon kívül az igazi. Kihagyhatatlan éttermek, bulik és lazulóhelyek őszre Paloznaktól Szigligeten át Siófokig.

Ősszel egyáltalán nem zár be a Balaton – csak végre nyugisabb lesz az élet. De ez már rég nem jelent automatikusan unalmat és zárt vendéglátóhelyeket. Egész évben nyitva tartó jó helyek és őszi bulik várnak ránk. Sőt, ha úgy akarod, még a strandolásról sem kell lemondanod.

Jó helyek őszre dizájnos kávézótól nyugis villáig

Megkérdeztem a Balatoni Gasztrotérkép megálmodóját, a tó körüli helyek egyik legnagyobb ismerőjét, Szauer Juditot, mik azok a helyek, amiket idén ősszel szerinte mindenkinek fel kell keresnie. A Balatonfüreden, az Aranyhíd sétány 6. alatt működik a Pazar Coffee Company, ha a változékony őszi időről egy hangulatos, dizájnos helyre behúzódva feledkeznél meg egy jó kávé társaságában, itt a helyed.

Badacsonytomajban, a Park utca 18. alatt találod a Pláne borbárt. Korábban ezt írtuk róla: "egy ikonikus badacsonyi épület újjáéledése borbárként, egy rettentő lelkes tulaj kezei közt. Télen-nyáron nyitva tart. Cuki hely, főleg szezonon kívül, amikor épp nem működik a tőszomszédságában a vurstli." Ezt továbbra is tartom.

#cekla #bulgur #fuge #vegan # szilva #nincslehetetlen #farkasmozes photo: thanks to @nimrodagan @whitecityboy 🤗 🙏🏻

Villa Kabala (@villakabala) által megosztott bejegyzés,

Badacsonyból pedig már csak egy ugrás Szigliget, itt, a Kamonkői út 40. alatt működik a Villa Kabala – nyugis szálláshely, pompás panoráma, a családi mikrogazdaságban termelt alapanyagokra épülő modern konyha, gyönyörű tálalás jellemzik. Ki kell próbálni!

Novemberben kóstold meg a Balaton Alapanyagát – bármi lesz is az

De persze nem csak a fenti három helyre lesz érdemes elmenni főszezonon kívül. A már emlegetett Balatoni Gasztrotérképen szereplő éttermek például novemberre nagy kampánnyal készülnek. "Szakmai csapatunk idén is keresi a Balaton Alapanyagát. A cél a vendégek, az éttermek és a termelők összekötése, a tavalyi nagy siker után (tavaly a fenyvesi angus marhahús és a vászolyi sajt lett) folytatjuk az akciót.

Minden partnerünket megkérünk, hogy küldjön javaslatot arra, hogy melyik régiós termelővel/alapanyaggal volt a legjobban megelégedve. A javaslatokat összegyűjtjük, majd az éttermesek (minden régiót képvisel egy valaki a szavazáson) megszavazzák a legjobbat. Ezután ebből az alapanyagból készül majd táblás ajánlat a Balatoni Gasztrotérkép éttermeiben november 1-30. között. Az alapanyag október végén fog kiderülni" – meséli Szauer Judit.

Buli: dj a szőlőben, szüreti fesztivál a sétányon

Aki inkább bulizna, az pedig vegye az irányt a cuki falu, Paloznak felé. Azon belül is a panorámás Homola Borteraszon tartják a Dj a szőlőben programsorozatot. Szeptember 30-án szüreti bál lesz Cyborg Templarral, október 28-án Halloween edition Soul Cure-rel, december 2-án pedig Mikulás buli lesz, újra Cyborg Templarral. Eseményinfó Facebookon.

Hagyományosabb szüreti vigasságra vágyóknak pedig a Paloznaktól csak hat kilométerre lévő Balatonfüreden a heéye. Október 6. és 8. között tartják a Füredi szüretet: lesz itt minden hagyományos hejehuja kellék: borfalu, borkorcsolya verseny, népi játszóház, felvonulás, máglyagyújtás, néptánc.

Ha ősszel sem bírod ki strandolás nélkül

Bár a tó vize már nem annyira alkalmas a pancsolásra, ez nem jelenti azt, hogy mindenképpen ki kéne hagynod a strandolást az őszi balatoni hétvégéken. Hévízen ugye még a szabadtéri fürdésről sem kell lemondanod, Siófokon pedig élményfürdő is működik, a Galerius Fürdő és Wellness központ.

Fontos! Siófokon szeptember 4-24-ig őszi karbantartási munkákat végeznek, szeptember 25-én mehetsz ide először a hónapban. De Keszthelytől nincs messze Kehidakustány se, ha óriáscsúszdára, gyógyvízre és szaunázásra is vágynál.

Oszd meg másokkal is!
Mustra