Idén 25 éves minden idők legromantikusabb dala

David Lynch úgy tűnik, nem csak Naomi Wattsot fedezte fel annak idején, és sok más művész, többek között Chris Isaak karrierjének felíveléséhez is hozzájárult az évek során.

Chris Isaak szerelmes dalának, a Wicked Game-nek softcore pornót és a legszentimentálisabb romantikus vígjátékok képi világát is felvonultató, ismertebb klipjének elkészültét például úgy tűnik, szintén Lynchnek köszönhetjük. A másikkal könnyebb a dolga az embernek, mert azt egészen konkrétan Lynch rendezte, ami tulajdonképpen nem is tűnik annyira indokolatlan lépésnek a mester számos, gyakran "némi" iróniával, horrorral vagy épp giccsel fűszerezett, de sokszor egyszerűen csak meseszép romantikus pillanatának fényében. 

Kegyetlen játékok

A Dazed meglepően részletes oknyomozásából többek között az is kiderül, hogy bár Isaak 1989-es albuma, a nem sok jóval kecsegtető címmel megáldott Heart Shaped World Lynch egy évvel később érkező Veszett a világa előtt is viszonylag népszerű volt, a film egyik kulcsjelenetéhez a Wicked Game alapját választó rendezőre is szükség volt ahhoz, hogy igazi sláger legyen a dalból. A Laura Dern és Nicholas Cage játszotta karakterek autókázása alatt hallható dalra ugyanis felfigyelt agy atlantai rádiós, és miután játszani kezdte a számot, az kisvártatva annyira népszerű lett, hogy a kiadó úgy döntött, kislemezként is kiadja azt.

A Metallicától Lana Del Reyig

Ezek után magától értetődően klipet is kellett forgatni a hamar népszerűvé váló dalhoz, így jött végül létre a szupermodellel a karjaiban gyötrődő, megkínzott Chris Isaakkel romantikázó videó. A dalt amúgy az alatt a kevés idő alatt írta Isaak, amíg átfáradt hozzá egy általa is csak „vadmacskaként” leírt hölgy, aki azzal a visszautasíthatatlan ajánlattal hívta fel a belapított orrú művészt, hogy ő most átjönne „beszélgetni”. Egészen pontosan azt mondta Isaaknek, hogy „olyan jót fogunk beszélgetni, hogy utána fel sem tudsz majd állni”. Mire átért a fiatalasszony, Isaak el is készült a dallal, amivel mellesleg a Metallica Black Albumának létrejöttéhez is sikerült hozzájárulnia. A lemez producere szerint legalábbis pont ezt a dalt játszotta le neki annak idején az addig inkább csak üvöltöző James Hetfield, mondván ő is valahogy így szeretné felénekelni a Nothing Else Matterst. Azóta Mac DeMarco, Tori Amos és a Washed Out is előállt a saját interpretációjával, sőt, még egy Trónok Harca előzetesben is felbukkant a dal egy lecsupaszított változata , a Sonic Youth-os Kim Gordon pedig egyenesen a „női Chris Isaaknek" titulálta a sokszor valóban hasonló tempóban és érzelmi töltettel kesergő Lana Del Reyt.

Isaak a Twin Peaksben

Isaak és Lynch kapcsolata sem ért egyébként véget a Wicked Game-mel, a Twin Peaks univerzum a második évadának Lynchtelen epizódjainál jóval meggyőzőbb, Laura Palmer utolsó napjait bemutató és a később (SPOILER ALERT!) gigantikus teáskannaként visszatérő FBI ügynököt, Phillip Jeffriest is bemutató Twin Peaks – Tűz, jöjj velem! című filmben is felbukkan ugyanis Chris Isaak, természetesen ő is FBI ügynökként. Kissé szadista FBI ügynökként. Miért önti le például Kiefer Sutherlandet kávéval? Semmi rosszat nem csinált szegény pára…

Mééég!

Ha pedig valami olyasmire vágsz, ami még a Wicked Game-nél is romantikusabb, ráadásul reménykeltő is egyben, nincs más dolgod, mint végignézni 3 évadnyi Twin Peakst, az utolsó évad 15. epizódja garantáltan levesz majd a lábadról.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek