A lilafuge.hu írójának, Havas Dórának a titkos fegyvere a zab, amit a legkreatívabb módon képes az asztalra varázsolni (és a gyerekek étrendjébe is becsempészni). Íme három egyszerű receptje, amelyet már előző nap könnyedén elkészíthetünk, így még csak korábban sem kell kelnünk ahhoz, hogy valami igazán finommal indítsuk a napot!
1. Málnás zabszelet
„Ebben a sütiben az a nagyon jó, hogy nincs szükség a cukorra ahhoz, hogy a tojást habosra verjük vele, így nyugodtan csökkenthetjük a mennyiségét vagy éppen helyettesíthetjük ízlés szerint. A gyümölcsöt is lehet variálni: málna helyett kerülhet bele vegyes erdei gyümölcs, szilva vagy barack, de körtével és almával is el lehet készíteni” – árulta el Havas Dóra, a lilafuge.hu gasztro magazin írója.
Hozzávalók:
A morzsához:
- 20 dkg liszt
- 15 dkg barna cukor
- 15 dkg zabpehely
- 1 tk só
- 1 tk sütőpor
- 1/4 tk szódabikarbóna
- 1/2 tk őrölt fahéj
- 18 dkg puha vaj
A töltelékhez:
- 50 dkg málna vagy vegyes erdeigyümölcs (lehet fagyasztott)
- 2 ek liszt
- 50 g barna cukor
- 1 ek frissen reszelt citromhéj
- 1/2 citrom frissen facsart leve
Elkészítés: A morzsához az összes hozzávalót a vaj kivételével késes robotgépbe tesszük és alaposan összedolgozzuk. A vajat a végén adagoljuk hozzá és addig dolgoztatjuk a gépet, amíg morzsás állagú masszát kapunk. 1,5 csészényit félreteszünk, a többit egy sütőpapírral bélelt sütőforma (kb. 20X30 cm) aljára nyomkodjuk. 175 fokon 15 perc alatt elősütjük, amjd kivesszük és hagyjuk langyosra hűlni. A töltelék hozzávalóit egy tálban összekeverjük. A lehűlt morzsarétegre borítjuk és eloszlatjuk rajta. A tetejét megszórjuk a félretett morzsával és visszatesszük 35 percre a sütőbe. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd felszeleteljük.
2. Másnapos zabkása
„A másnaposság szigorúan a zabkása állapotára vonatkozik, a lényeg, hogy éjszakára tejbe áztatjuk a zabpelyhet, reggel pedig megesszük. Az arányok: egy személynek 50 g zabpelyhet 1/2 dl tejjel öntök fel, ez inkább egy felnőtt adag, gyerekeknek elég 30 g zab is. A tejes alapot én nem szoktam ízesíteni, inkább a felső réteggel kreatívkodok. Ez annyira egyszerű, hogy akár reggel mindenki a saját maga toppingját elkészítheti, még akkor is, ha a mindenki óvodás korú gyerekekre is vonatkozik. Példának íme a három kedvenc toppingom, ízlés szerint" – írja Dóra.
1. Juharszirup, görög joghurt, almakockák és dió, esetenként egészen kevés őrölt fahéj.
2. Citromos vaníliás krémtúró (2 ek túró!1/2 ek tejföl), szeder, nektarin.
3. Mogyoróvaj, datolya, körte, felnőtteknek egy kevés mozsárban összetört kávé a tetejére.
3. Sült zabkása körtével és áfonyával
„Tudom, ez sokaknál kiveri a biztosítékot, de egy serpenyőnyi ételt hajlandó vagyok időnként reggel is elkészíteni. Ezzel két legyet ütök egy csapásra: a gyerekeim imádnak érte és ezzel az uzsonnás dobozokat is feltöltöm” – árulta el Dóra.
Hozzávalók:
- 20 dkg zabpehely
- 10 dkg szeletelt mandula
- 50 g nádcukor
- 1 tk őrölt fahéj
- ½ tk só
- 1 tk sütőpor
- 2 közepes körte
- 10 dkg áfonya
- 2 ek vaj + a forma kikenéséhez
- 1 kisebb tojás
- 2 dl tej
Elkészítés: A zabpelyhet, a szeletelt mandulát, a cukrot, a fahéjat, a sót és a sütőport egy nagy keverőtálba tesszük. Az körtéket meghámozzuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük. A puha vajjal együtt a keverőtálba tesszük és összekeverjük a többi hozzávalóval. A tojást kissé felverjük, kikeverjük a tejjel és ezt is a tálba öntjük, jól összedolgozzuk, a végén az áfonyát is óvatosan hozzákeverjük, ügyelve, hogy ne törjük össze. Egy hőálló tálat kivajazunk és megtöltjük a masszával. 175 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni, majd légmentesen záró dobozba tesszük vagy felszeleteljük és fogyasztjuk. További kreatív és a suli kezdéshez is kiváló receptekért látogass el a lilafuge.hu oldalra!