OFFLINE

Melyik ezres a legpofásabb?

2017. augusztus 23., szerda 18:15

Harmincnégy éves múlt az ezres és harmadszor újul meg. Mutatjuk a korábbi két verziót, te pedig szavazz: melyik ezres nézett ki a legjobban? Adj 1 pontot, ha adott ezres nem tetszik és 10-et, ha nagyon!

1.: az első ezres

A második világháború után, 1946. augusztus 1-jén vezették be az 1945-1946 évi hiperinflációt követően a pengő helyett ismét a forintot. A legelső forintbankjegyeket igen nehéz körülmények között kellett előállítani. Az inflációs pengőbankjegyeket hatalmas mennyiségben gyártották, így a forint előállításához már nem volt elegendő papír és a piros nyomdafesték is elfogyott. Végül finn és francia importból sikerült szerezni megfelelő minőségű vízjeles bankjegypapírt. 1946-ban csak 10 és 100 forintos bankjegyeket gyártottak - írja a Wikipedia.

1947-ben csak a 10 forintos jelent meg, majd röviddel ezután (1948-ban) a 20 és 100 forintos, 1953-ban az ötvenes. Az első 100 forint feletti címletet 1970-ben bocsátották ki az 500 forintos alakjában. 1983-ban jött csak ki az első ezres (ha nem vesszük a 18-19. századi próbálkozásokat - de elég jól nézett ki a konvenciós 1000 forintos, itt lehet nézegetni), melyen Bartók Béla szerepelt, előoldalán pedig Medgyessy Ferenc: Anya gyermekével című szobra volt látható.Ezzel a pénzzel 1997-ig éltünk együtt. Hogy tetszik?

ezres 01

2.: a második ezres

A kilencvenes évekre Nyugat-Európában gyakorlattá vált, hogy a bankjegysorozatokat 10-20 évente lecserélik. Magyarországon gyakorlatilag 1948 óta változatlan volt a bankjegysorozat (ez a keleti blokkban páratlan pénzügyi stabilitásról is tanúskodik), biztonságtechnikai szempontból így elavult. A Nemzeti Bankot az is sürgette, hogy a rendszerváltás után megugrott infláció az ötezresnél nagyobb címletű bankjegy forgalomba hozatalát tette szükségessé, az új bankjegyet pedig már nem kívánták a régi technológiával előállítani, erre különösen az ötezresek elharapódzó hamisítása figyelmeztetett.

Az új sorozat tagjait címletenként időben eltolva vezették be. Legelőször az addig nem használt címletek kerültek forgalomba, hogy egyenletesebbé tegyék a címleteloszlást: a 10 000 forintos 1997 júliusában, majd a 2000 forintos 1998 februárjában és a 200 forintos bankjegy kibocsátása májusban. Ezután következett a már meglévő címletek cseréje: szeptemberben az új 1000, decemberben az 500 forintosé.Olyan új biztonsági elemek jelentek meg, mint az árnyalatos vízjel (a bankjegyportré fény felé tartva megjelenő tükörképe), a hologramhatású csík (fémből készült fólia), a rejtett kép, az illeszkedőjel - írja a Wikipedia.

Az új ezer forintos bankjegyre Mátyás király került, előoldalán a Visegrádi vár Hercules-kútja látható. A címlet két változata egy ideig együtt volt forgalomban, mert a zöld címletet csak 1999. augusztus 31-ével vonták ki. Hogy tetszik a most is használt kék ezresünk?

ezres 02

3.: a harmadik ezres!

És máris jön az újítás: 2018. október 31-ig lesz használható a mostani 1000 forintos, az új ezerforintost 2018. március elsején vezetik be, azon továbbra is Mátyás király képe lesz látható. Az új ezres kibocsátása két lépcsőben történik. Először holnaptól, augusztus 24-től az új 1000 forintosok törvényes fizetési eszközzé válnak, majd féléves felkészülési idő után a bankjegyek forgalomba is kerülnek – írja az Index.

Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke elmondta, az új ezres hamisításbiztos lesz. A dizájnosabb kinézeten és a plusz biztosítékokon kívül azonban a régi ezres szinte olyan lesz, mint a régi: igaz, a hologram kikerült a bal szélre, és biztonsági okokból élesebben megrajzolt lesz. A valódiság azonosításának érdekében továbbá több festék is kerül a bankjegyekre. Új elemként egy színváltós Corvin-holló is kerül Mátyás király feje mellé, az ezres UV-fényben is könnyen azonosítható lesz. A bankjegy hátoldala változatlanul a visegrádi Herkules-kutat ábrázolja. Nos, hogy tetszik a felpimpelt új papírpénz (ha ez a két kép nem lenne elég, itt van róla még egy!)? Ha ez a legmenőbb, ennek add a legtöbb pontot!


Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta