OFFLINE

Ezért hangos a chipses zacskó

2017. augusztus 22., kedd 13:07

Egy Oxfordon tanító kísérleti pszichológus megvizsgálta, milyen asszociációkat teremt a chipses zacskók hangja, és azt is megkísérelte elméleti alapokra fektetni, milyen okoknál fogva kötöttek ki a fülsértő zajokat produkáló zacskó alapanyagoknál a sötét lelkű chipsesek.

A kevésbé zörgő/robajló zacskók persze lehetővé tennék, hogy a színházban vagy az operában is élvezhessük a kedvenc ízünket, Charles Spencer szerint ugyanakkor van itt egy ellentmondás: a kevésbé zajos chipsnyitás és zacskóban kotorászás tudniillik jó eséllyel hazavágná az élményt.

shutterstock 213738916

Frissnek érezzük a chipsünket, ha halljuk a zacskók zörejét

A recsegő-ropogó krumpliszirmok, csakúgy mint a zacskók zörgése, azt az érzést kelti ugyanis a chipsezőkben, hogy friss és ízletes ételt fogyasztanak. A kutató mindezt úgy bizonyította be, hogy a kísérletben résztvevők egy részét fejhallgatók viselése mellett etette meg chipsszel. Azok, akik csak tompán hallották a chipsevés háborús eseményekre emlékeztető robaját, ’állottnak” és „szivacsosnak” érezték az ételt a kísérletek során. Spencer szerint ezekkel az asszociációkkal a chipsgyártók is minden bizonnyal tisztában vannak, egyszerű marketingfogás tehát, hogy ennyire zajosak a zacskók.

Robot orr

Egy másik tipikus „brit tudósok” jellegű kutatás során a britek egy másik kedvencével, a tea + keksz kombinációval kapcsolatban is világrengető felfedezéseket tett egy brit tudós: a Notthinghami Egyetem Dr. Ian Fiskje azt vizsgálta meg, ízletesebb lesz-e a keksz, ha teába mártja valaki. A sima, teamentes, és a teába mártott kekszdarabok megízlelése után egy „robot orr” érzékelői által kielemzett aromák tesztje alapján végre egyértelműsödött is a dolog: a teába mártott kekszdarabok kétszer olyan ízletesek, mint az érintetlen, kemény társaik.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta