A legnézhetetlenebb filmek, amikre mégis mindenki kíváncsi

Hogy érte el a Hangyabirodalom, vagy épp Gary Coleman utolsó filmje, a Törpék a kabalák ellen, hogy egyetlenegy jó szót sem ejtettek róluk a kritikusok?

Nagy a hírverés mostanság az Emoji-film körül, viszonylag ritka ugyanis, hogy egy 50 millió dolláros költségvetésből készült film is képes legyen arra, hogy a filmkritikákat gyűjtő és összegző Rotten Tomatoes-on 0 százalékos tetszési indexnek örvendjen. Azóta egyébként elmozdult az origóról a „bevállalósan unalmas”, másfélórás reklámként, illetve egészestés termékelhelyezésként is emlegetett film, és 63 kritika összegzése után immár 6 százalékkal tornyosul a tartósan nullán ragadt filmek fölé.

Megmentették Hitler agyát!

A nullás klub egyébként immár 401 taggal büszkélkedhet, és bár sajnos a filmek többsége nem nagyon hagyta el szülőföldje mozijait/videókölcsönzőit, magyar címek híján is érdemes lehet végigböngészni a kínálatot. A hét év szünet után befejezett Megmentették Hitler agyát, a Vértől csöpögő koli, valamint a Holtak orgiája egyaránt ígéretes alkotásnak tűnik, de annak is nehéz ellenállni, ha egy filmről ezt a kétsoros ajánlót olvassa valaki: „Víz alatti robbantások felébresztik az ősi polipot, ami rettegésben tartja a tengerpart lakóközösségét. Idomított gyilkos bálnákat vetnek be a polippal folytatott halálos küzdelemben.”

Hangyabirodalom

Ahogy ebből is látszik, a hülye címek mellett a mutáns szörnyek is sokat segíthetnek, ha valaki a nullát szeretné célba venni. A partra sodort - természetesen ezüst színű -  nukleáris hulladékban fürdőző hangyákkal támadó Hangyabirodalom is ezt az alaphelyzetet használta ki, bár le kell szögezni, hogy ebben az esetben azért a csigalassúsággal vánszorgó történetvezetésre, és az egyszerűen felnagyított, vagy miniatűr és állóképekkel körülvett díszletekben sokszor szemlátomást a levegőt is megmászó „óriáshangyákra” is szükség volt.

A kukorica gyermekei 666

Természetesen jó eséllyel pályáznak a 0 százalékos tetszési indexre a folytatások is. A kukorica gyermekei 5.: A sikolyok földje, és A kukorica gyermekei 666 is helyet kapott a listán, csakúgy mint a Hegylakó 2 és A Poszeidon kaland, a Rendőrakadémia sorozatnak pedig nem kevesebb mint négy része felfért a listára. Egészen pontosan a 4., 5., 6. és 7. részekről van szó: a Zseniális amatőrök az utcán, az Irány Miami Miami Beach, Az ostromlott város és a Moszkvai küldetés mind-mind kivívta a kritikusok egyöntetű utálatát.

A Poszeidon kaland

Az inkább a klasszikus lövöldözős játékok, a Duke Nuken 3D és a Quake 2 csendesebb, labirintusszerű pályáira, mint filmre hajazó, elképesztően klausztrofób A Poszeidon kaland egyébként annak ellenére képtelen volt elmozdulni a 0-ról, hogy többek között Michael Caine és maga Kojak, Telly Savalas is ott van a hajóroncsban két egész órán át fel-alá kepesztő színészek között.

Amúgy évente nagyjából 15 film csapódik hozzá az egyre terjedelmesebb listához, lesz tehát mit nézni 2057-ig, amikor végre kiderül, hogy az egyre inkább egy World of Tanks reklámra hasonlító Trónok harca is olyan nevetségesnek fog-e majd tűnni 40 év távlatából, mint a Hangyabirodalom speciális effektjei.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek