A menyasszonyi fátylak sötét titkai

Ha fátylat viselsz, kisebb az esélye, hogy megszáll az ördög. Elmenekülni viszont nem fogsz tudni.

A Refinery 29 több különböző állomását is listázta a fátylak létrejöttének és elterjedésének. Nem árt azonban tudnia az esküvőjükre készülő lelkes menyasszonyoknak, hogy a fátyol története bizony nem egy népünnepély, könnyen lehet tehát, hogy a cikk elolvasása végleg elveszi a fátyolrajongók kedvét a bujkálástól. 

A démonok ellen is véd

Az eredettörténet legszelídebb és legbarátságosabb része a rómaiakig vezethető vissza. Náluk még nem volt szó fátyolról, ők ugyanis egy lépésből megoldották az egész test elfedését, és egy vörös lepedőbe burkolták a menyasszonyaikat. A védőréteg célja akkoriban az volt, hogy megóvja a hölgyeket a rájuk leselkedő démonoktól. Az nem egyértelmű, hogy a démonok vajon azért hagyták ilyenkor békén az arát, mert féltek a pirostól, vagy egyszerűen nem látták az arcát és nem nagyon tudták eldönteni, érdemes-e rárepülni a menyasszonyra.

Rabszolga-kereskedelem

A különálló fátyol a különböző vallásos szertartásokon bukkant fel aztán, és a szerénység, az ártatlanság, és talán kevésbé hízelgő módon egyfajta szolgalelkűség szimbólumaként jelent meg a menyegzőkön.

Happily even after!
Happily even after!Shutterstock

Ez utóbbi azért is releváns, mert a régi idők menyasszonyai nem igazán kaptak főszerepet a párjuk kiválasztása során, és egészen addig félig-meddig hivatalosan az apjuk tulajdonát képezték, amíg az oltárhoz kíséréssel és a fátyol a vőlegény által való megemelésével gazdát nem cseréltek. Sokáig tehát egy adásvételi szerződés részét képezte a fátyol.

Megbotlik, elesik

Természetesen a praktikumról sem feledkeztek azért meg a szertartások tervezői, a fátyol ugyanis a tekintetben is kifejezetten hasznos eszköznek bizonyult az idők során, hogy megakadályozza a makrancoskodó menyasszonyok szökési kísérleteit. A látásukat elhomályosító fátyol ugyanis megnehezítette a menekülő hölgyek dolgát, akik így előbb-utóbb megbotlottak és visszacipeltettek a menyegző helyére. A rohangászó, rebellis hölgyek dolgát persze nem csak a fátylak, hanem a sprintelést szintén meglehetősen hatékony módon akadályozó uszályok is nehezítették, hathatós védelmet nyújtva a mindenre elszánt menyasszonyok szeszélyei ellen.

Oszd meg másokkal is!
Mustra