Menő vagy ciki a békepárti horogkeresztes pulóver?

A tervezők semmi rosszat nem látnak a szvasztikában. Szerinted is cuki a tiltott önkényuralmi jelkép?

Van, akinek éppen Hitler a kedvenc színe, de a magát európainak tartó KA Designnak sem igazán jött le, hogy mennyire problémás a mai Európában horogkereszt logóval ellátott pólót árulni. Bár 10 évvel ezelőtt a Zarát se nagyon érdekelte, hogy horogkeresztes hímzés került a táskáira és simán pénzt csináltak az amerikai szélsőjobb kedvelt mémjéből is.

Az ötletgazdák szerint semmi visszataszító nincsen abban, hogy szeretnék visszalehelni a szvasztikát a köztudatba, mivel annak gyökerei nem a nácizmushoz hanem 5000 évre vezetnek vissza, ők pedig elsősorban az LGBT mozgalmat szimbolizálnák a derékszögben megtört egyenlő szárú kereszttel.

Ilyen lenne egy békepárti pulóver 2017-ben? Nanemár.
Ilyen lenne egy békepárti pulóver 2017-ben? Nanemár.Teespring.com

A szivárványos horogkereszttel ellátott 20 dolláros, körülbelül 5100 forintos pólókra ráadásul olyan hippis jelszavak kerültek, mint a “ZEN”, a “LOVE” és a “PEACE”, amitől még zavarbaejtőbb az egész agyszülemény, ahogy az sem értjük, hogy miért épp a melegekkel kapcsolták össze a szimbólumot, mikor a nácik több ezer homoszexuálist hurcoltak- és öltek meg a náci Németországban, ahol rózsaszín háromszöggel különböztették meg őket. A megbélyegzésről Jean Boisson könyvet is írt A rózsaszín háromszög, a homoszexuálisok deportálása 1933-1945 címmel, a láger táborok egyik utolsó túlélője, Jean-Luc Schwab pedig az Itineraire d'un triangle rose című könyvében ír részletesen az“átnevelésről.”

1925-ben a francia luxussal foglalkozó Art Gout Beaute magazin még szerencsét hozó szimbólumként emlegette a ruhán látható szvasztikát.
1925-ben a francia luxussal foglalkozó Art Gout Beaute magazin még szerencsét hozó szimbólumként emlegette a ruhán látható szvasztikát.Florilegius / Getty Images Hungary

A magukat innovatívnak és eredetinek mondó tervezők korábban soha nem dolgoztak a divatiparban, elmondásuk szerint egyszerűen érdekli őket az esztétika és a szépség kultusza, ezért szerencsére nem is tartják magukat képzett dizájnernek, inkább csak afféle szabadgondolkodónak, akik semmi rosszat nem látnak a szvasztikában – írja a Metro.co.uk.

A kínai kultúrában a halhatatlanságot szimbolizálja.
A kínai kultúrában a halhatatlanságot szimbolizálja.Heritage Images / Getty Images Hungary

“Szeretet- és békepártiak vagyunk, szeretnénk felhívni az emberek figyelmét, hogy lehetnek jobbak, mint amilyenek most vagy a múltban voltak... Nem a nyereségre hajtunk. Szerintünk egyértelmű üzenetet hordoznak a felsőink: a béke, a szeretet és a szabadság győzedelmeskedik a gyűlölet, az előítéletek és a háború felett. Ha egy neo-náci felveszi a pólónkat, azzal ugyanolyan kérdéseket vet fel, mintha egy kommunista viselné. Ezért nem törődünk vele, hogy kik a vásárlóink” – állítja márka tervezője, aki szeretné, ha végre el tudnának vonatkoztatni az emberek a nácik és a szvasztika közötti kapcsolattól.

A szanszkrit eredetű szvasztika egyébként egyike az egyik legősibb jelképeknek, számtalan kultúrkörben jelen van, a Wikipédia szerint Indiában a jószerencsét, Kínában a halhatatlanságot jelentette, de a magyar népművészetben is előfordul tekerőlevél néven, a hindu változatban gyakran egy-egy pöttyöt is tettek a szárak közé. A 20. században kapott antiszemita és politikai töltetet, mikor Hitler sarkára állított formában a német nemzetiszocializmus jelképévé tette, a világháború vége óta egyet jelent a rasszizmussal, a nácikkal és a holokauszttal. Számos országban, köztük hazánkban is tiltott önkényuralmi jelkép. Te mit gondolsz, menő lesz horogkeresztes pólóban melegfelvonulásra járni vagy inkább trollkodás a KA Design húzása? Szavazz!

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek