Ne edd meg a maradék rizst!

A maradék rizs állva befalása nem csak az elhízás melegágya, ételmérgezés is könnyen lehet a dologból.

Oké, az mondjuk nem az állva fogyasztás miatt. A megfőzött, majd a konyhapulton felejtett rizsben lévő kórokozók imádják, és kegyetlenül ki is használják a szobahőmérsékletet.

shutterstock 356954813

Egy élelmiszerbiztonsági szakértő a Bacillus cereust emelte ki, mint fő veszélyforrást. Ez a kórokozó spóraként szinte mindig jelen van a nyers rizsben, de csak néhány fajtája okoz megbetegedéseket. A főzést túlélő spórák számára ideális táptalaj egy még nedves riszhalom, kicsíráznak, és elkezdenek méreganyagokat termelni, melyek között van szuperhős képességekkel rendelkező, hőálló példány is.

Könnyen túljárhatunk ugyanakkor a kórokozók eszén. A tudományos igényű instrukciók szerint az egészséges ember-rizs kapcsolathoz az kell, hogy az elkészült rizsünket 2 órán belül a hűtő biztonságába költöztessük, ahol az alacsonyabb hőmérséklet már megakadályozza, hogy a kósza spórák kicsírázzanak. Léteznek kicsivel körülményesebb módjai is a védekezésnek, megóvhatjuk magunkat az ételmérgezéstől akkor is, ha a rizsünket folyamatosan 63°C fölött tartjuk, míg az étteremben egész nap elöl hagyott sushi rizst a hozzáadott ecet óvja meg a kórokozók jelentette veszélyektől. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek