OFFLINE

Ne edd meg a maradék rizst!

2017. augusztus 1., kedd 07:07

A maradék rizs állva befalása nem csak az elhízás melegágya, ételmérgezés is könnyen lehet a dologból.

Oké, az mondjuk nem az állva fogyasztás miatt. A megfőzött, majd a konyhapulton felejtett rizsben lévő kórokozók imádják, és kegyetlenül ki is használják a szobahőmérsékletet.

shutterstock 356954813

Egy élelmiszerbiztonsági szakértő a Bacillus cereust emelte ki, mint fő veszélyforrást. Ez a kórokozó spóraként szinte mindig jelen van a nyers rizsben, de csak néhány fajtája okoz megbetegedéseket. A főzést túlélő spórák számára ideális táptalaj egy még nedves riszhalom, kicsíráznak, és elkezdenek méreganyagokat termelni, melyek között van szuperhős képességekkel rendelkező, hőálló példány is.

Könnyen túljárhatunk ugyanakkor a kórokozók eszén. A tudományos igényű instrukciók szerint az egészséges ember-rizs kapcsolathoz az kell, hogy az elkészült rizsünket 2 órán belül a hűtő biztonságába költöztessük, ahol az alacsonyabb hőmérséklet már megakadályozza, hogy a kósza spórák kicsírázzanak. Léteznek kicsivel körülményesebb módjai is a védekezésnek, megóvhatjuk magunkat az ételmérgezéstől akkor is, ha a rizsünket folyamatosan 63°C fölött tartjuk, míg az étteremben egész nap elöl hagyott sushi rizst a hozzáadott ecet óvja meg a kórokozók jelentette veszélyektől. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta