10 étel amit ne hagyj ki, ha Görögországban nyaralsz

Zanza!

Előételnek egy kis dolmadakia, főételnek muszaka, desszertnek galaktoboureko? Görög ételek a gíroszon és a görög salátán túl.

A mennyei horvátolasz és spanyol ételek után most nézzünk pár érdekes görög fogást, hogy ne csak mindig gíroszt és a feta sajtos görög salátát (amit amúgy ők horiatikinek hívnak) rendelj a nyaralás alatt. Mivel eddig én csak egyszer nyaraltam Görögországban – egyébként azóta is visszavágyom –, ezért a személyes kedvenceim mellé innen, innen és innen gyűjtöttem össze a legérdekesebbnek tűnő ételeket.

Muszaka

Ennek a sütőben sült, zöldséges-húsos ételnek a különböző variációi a Földközi-tenger partvidékén mindenhol megtalálhatók – a görög verziónak mindenképpen ezen a listán a helye. A muszaka egymásra rétegezett padlizsánszeletekből, darált bárányhúsból, paradicsompüréből, hagymából, fokhagymából, krumpliból, fűszerekből – például fahéj – áll, tetejére besamel szósz és sajt kerül, és így megy a sütőbe.

Bár azt gondolhatnánk róla, hogy tradicionális görög receptről van szó, az étel nem annyira régi. "A ma ismert muszakát egy Bécsben tanult, sokáig külföldön dolgozó görög séfnek köszönhetjük, név szerint Nikolaos Tselementes-nek, aki egy 1920-ban megjelenő szakácskönyvében vetette papírra a ma ismert besameles változatot. Érdemes megjegyezni, hogy a világlátott úriember 1932-ben Athénban szakácsiskolát is nyitott és több szakácskönyvet írt a görög és nemzetközi konyháról. Nagyon kedvelte a francia konyhát, ennek köszönhető, hogy a muszakában és a görög háziasszonyok konyhájában megjelent a besamel" – írja a Mindmegette.hu.

musaka

Dolmadakia

A klasszikus görög előételek közül kár lenne kihagynod a bárány- és marhahússal, valamint rizzsel töltött zsenge szőlőlevél gurigákat. Hidegen és melegen is kínálják, citromot adnak mellé, amivel érdemes meglocsolni.

Dolmadakia

Gemista

És még egy remek töltött étel: paradicsom – vagy más, erre alkalmas zöldség – fűszeres rizzsel, darált hússal töltve. Az egészet sütőben vagy kemencében sütik össze aranybarnára.

Gemista

Taramasalata

Szintén az előételek között találod majd ezt az egészen lehetetlen színű, rózsaszínes árnyalatú krémet, ami például zöldségekhez ideális mártogatós. Nem kell hozzá más, mint füstölt halikra, olívaolaj, hagyma, citromlé és egy kis szikkadt kenyérbél. Ha megcsinálnád otthon, itt egy recept hozzá. 

Taramasalata

Keftedes 

A keftedes nem más, mint a görögök izgalmas fűszerezésű minifasírtja. Általában előételnek eszik különféle szószokba mártogatva, de egy kis rizzsel, görög salátával körítve főételként is tökéletesen megállja a helyét. Tipp: Ha nem eszel húst, próbáld ki ezt a vegán verziót!

Keftedes

Saganaki

A saganaki egy kis méretű, vastag aljú serpenyő neve, és a benne készülő előételeket is így hívják. Létezik garnélarákos, kagylós és sajtos verzió is. Utóbbi örvend a legnagyobb népszerűségnek: a pár perc alatt elkészülő finomsághoz nem kell más, mint sajt és liszt. Kívülről aranybarna és ropogós, belülről lágy. Ah!

shutterstock 531962257

Spanikopita

Ropogósra sült leveles tészta spenótos-feta sajtos töltelékkel töltve – előételnek, uzsonnának de komplett főétkezésnek is jó.

Spanikopita

Galaktoboureko

Vaníliás tejbegríz leveles tésztával összesütve, cukorsziruppal leöntve: ez a görög pite. Otthon sem bonyolult előállítani, itt egy recept hozzá. Ami fontos, hogy lehetőleg sokat csinálj belőle, mert garantáltan elfogy.

Galaktoboureko

Amygdalota

Mandulás száraz aprósüti, kávé vagy tea mellé tökéletes. Többféle változata megtalálható az országban, de mindegyiknek a mandula adja az alapját.

If you like almond, you'll love these! They have a thin crispy shell on the outside and they are chewy on the inside. They are called #Amygdalota in Greek, but other countries make the same cookies as well. So yummy ❤️ ✨16 ounces almond paste ✨1 1/2 cups sugar ✨A few spoons of almond meal ✨3 large egg whites, lightly beaten ✨1/2 teaspoon vanilla extract ✨Powdered sugar ✨Baking cherries or sliced almonds for garnish Preheat oven to 325F. Line a cookie sheet with parchment paper. Pulse the almond paste and sugar until combined. Add a few spoons of almond meal (or ground almonds). While mixing add in three egg whites, mixing until combined. Add the vanilla extract, mix. Spoon mixture into balls and place on the parchment lined sheet. Garnish with sliced almonds or baking cherries. Sprinkle with powdered sugar through a sieve and bake for 20-25 minutes depending on your oven. When they begin to brown around the edges they are done. Keep in mind that, while they are cooling on the pan, they will continue to stiffen up and bake because of the hot pan. You may keep them on the pan to cool completely and then remove them when they have come to room temperature. Depending on the size you make the balls, this will make 20-30 cookies.

• N A T T Y • (@missnattybeauty) által megosztott bejegyzés,

Loukoumades

Irtó édes, rettentően hizlal, mégsem lehet neki ellenállni: ez a görögök fánkja. Klasszikusan frissen sütve, még melegen tálalják, mézzel leöntve, fahéjjal megszórva. Manapság sok helyen olyan extrákkal dobják fel, mint a csokiöntet, dió vagy egy gombóc fagyi.

Loukoumades
Blogmustra