OFFLINE

Tíz hely, ahol az unokáid már nem fognak nyaralni

2017. július 9., vasárnap 10:49

Ha semmin nem változtatunk, ötven éven belül nem lehet majd nászutazni a Maldív-szigeteken, síelni az Alpokban, lebegni a Holt-tengerben vagy várost nézni Velencében. Merthogy addigra ezek a helyek egyszerűen eltűnnek a Föld színéről.

Az Independent és a Business Insider összeszedte azokat a turistakedvenc helyeket, amik egy évszázadon belül eltűnhetnek a Föld színéről. De van olyan is, ami – ha így folytatjuk – 2030-ra már nem lesz sehol: ez a dátum valljuk be, döbbenetesen közel van. Viszont nehéz lenne jó szívvel ajánlanom, hogy ülj repülőre és nézd meg őket, amíg lehet, mert a turisták áradata, és a légiforgalom nagy mértékben hozzájárul ezeknek a helyeknek a pusztulásához. Úgyhogy maradjunk annyiban, hogy ha szeretnénk, hogy az unokáink is láthassák ezeket a helyeket, sürgősen változtatnunk kell – akár kicsiben, például így, vagy így.

Seychelle-szigetek

Az Indiai-óceánon, Afrika keleti partjától 1300 kilométerre, Madagaszkártól 1000 kilométerre található paradicsomi szigetek a nászutasok kedvencei. De már nem lesz sokáig így: a tengerpart eróziója miatt 50-100 éven belül teljesen eltűnhetnek – írja a Business Insider.

shutterstock 303523277

Maldív-szigetek

Hasonló sors vár a másik népszerű nászutas és búvárcélpontra, az 1200 apró szigetből álló Maldív-szigetekre is. A tengerszint emelkedése miatt a következő száz évben területének nyolcvan százaléka víz alá kerülhet. A szigetek korallzátonyainak pedig akár kilencven százaléka elpusztulhat, mert a klímaváltozás miatt a tenger nem csak emelkedik, de melegszik is.

shutterstock 220571353

Nagy-korallzátony, Ausztrália

A világ legnagyobb – a jelenleg 350 ezer négyzetkilométeres, vagyis akkora területet fed le, mint Magyarország négyszerese – korallzátonyát is a tengervíz hőmérsékletének emelkedése teszi tönkre. Az elmúlt harminc évben felére csökkent a Nagy-korallzátony területe, a szakértők azt jósolják, hogy ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, 2030-ig az egész megsemmisülhet.

shutterstock 269208791

Velence, Olaszország

A tengerszint emelkedésével párhuzamosan egy másik folyamat is zajlik Velencében: a lagúna természetes süllyedése. Így aztán az elmúlt száz évben több mint húsz centit süllyedt Velence, a várost elöntő árvizek egyre durvábbak. És ez a statisztikákon is jól látszik: 1900-ban évente tíznél kevesebbszer került víz alá a Szent Márk tér, száz évvel később már évi hatvannál is több ilyen alkalom volt. A jelenlegi trendek mellett a városnak kevesebb mint hetven éve van hátra.

shutterstock 393818107

Gízai piramisok, Egyiptom

A híres Gízai piramisokat és a Nagy Szfinxet a környzetszennyezés rombolja. A szennyvíz olyan mértékben károsítja az alapzatukat, hogy akár teljesen össze is omolhatnak – írja a Business Insider.

shutterstock 96622405

Holt-tenger, Izrael

Míg a fenti helyeken a tengervíz emelkedése okoz problémát, addig a világ legsósabb tavát, a Holt-tengert a kiszáradás fenyegeti. Egyetlen folyó táplálja ugyanis, ennek vízhozama pedig egyre csökken. 1927 óta évente egy méterrel csökken a Holt-tenger vízszintje, az elmúlt négy évtizedben a tó területe egyharmadával kisebb lett. Így az egykori tengerparti üdülők több mint egy kilométerre kerültek a víztől. Ha minden változatlan marad, és a Jordán folyó vizét nem pótolják valahogy, ötven éven belül a Holt-tenger már csak emlék marad.

shutterstock 369596609

Alpok

A klímaváltozás az Alpokat sem kíméli: a nyolcvanas évek óta a gleccserek ötöde már elolvadt. Kutatók a franciaországi Mont Blanc gleccsereit vizsgálva arra jutottak, hogy 3800 méter fölött még viszonylag stabil a jégtakaró, alatta viszont döbbenetesen gyorsan romlik a helyzet. Mivel évente kb. három százalékkal csökken a jég területe, a legnyomasztóbb becslések szerint 2050-re az egész Alpokban már csak a kopár hegyoldalak maradnak. 

shutterstock 323642456

Tádzs Mahal, India

India egyik legnépszerűbb turistalátványossága a négyszáz éves Tádzs Mahal, mely évente több mint hárommillió látogatót vonz. De már nem sokáig. A légszennyezés, a savas eső, az épület fából épült alapzatának egyre rosszabb állapota, és a rengeteg turista együttes romboló hatásai miatt a hatóságok várhatóan néhány éven belül elzárják a nyilvánosság elől.

shutterstock 122394565

Machu Picchu, Peru

A Machu Picchu 1983-ban kapta meg a világörökségi státuszt, azóta rengeteg turista özönlik ide. A látogatókat kiszolgáló infrastruktúra kiépítése miatt az erdőirtás, a földcsuszamlások és az ellenőrizetlen építkezések mind veszélyeztetik az inka romváros épségét. Idén július elsejétől ezért új szabály lép életbe: csak előre váltott jeggyel lehet megnézni, és naponta csak 2500 darabot értékesítenek belőle. És ha a turistaipar pusztítása nem lenne elegendő: Machu Picchu pont egy törésvonalon fekszik, így egy földrengés is bármikor megsemmisítheti – vészmadárkodik az Independent.

shutterstock 168497345

Nagy fal, Kína

A híres, kb. 6300 kilométeres fal felhúzásának az időszámításunk előtti harmadik században kezdtek neki, de legnagyobb része a Ming-dinasztia idején, 1369 és 1644 között épült meg. A falnak az évszázadok során a harmada tűnt el, ebben a természetes erózió ugyanúgy közrejátszott, mint a helyiek, akik kilopták belőle a téglákat, hogy házat építsenek maguknak. És persze a rengeteg turista sem tesz neki jót, akik változatos módokon rombolják szuvenírnek kiszedett darabkáktól a belekarcolt graffitikig.

shutterstock 324699287

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta