Digitalizálta a Google a divat elmúlt 3000 évét

A techóriás bárkit meggyőz a divat fontosságáról.

Bővítette archívumát a világ legátfogóbb és legszélesebb körben elérhető gyűjteményével rendelkező Google Art Project, melynek dolgozói a graffitik és egyéb falfestmények után ezúttal a divatvilágra álltak rá és dokumentálták annak 3000 éves történetét. Bár eddig is tudtuk, de ezzel a húzással a divat hivatalosan is művészeti ággá vált.

A “We Wear Culture” néven futó projektben a Google több mint 180 olyan múzeummal, iskolával és egyéb divattal kapcsolatos szervezettel működött együtt világszerte, mint például a Metropolitan Museum of Art's Costume Institute, a Victoria & Albert Museum vagy a Kyoto Costume Institute. “Ez a munka a Google Art & Culture platform része, melynek célja, hogy digitalizálja a világ kulturális kincseit” – mondja a Google, mely szerint mintegy 30 ezer divattal kapcsolatos anyag van feltöltve az archívumba.

Elkészült a divatrajongók nagylexikonja.
Elkészült a divatrajongók nagylexikonja.Google Arts and Culture

De nemcsak egy mezei adatbázisról van szó, mivel a Google a kurátorokkal való közös munka során feldolgozott 450 különböző témát, így például bepillantást kapunk abba, hogy a cheongsam miként változtatta meg a kínai nők öltözködését, találunk szórakoztató, látványos képekben gazdag oktatóvideókat például a mai japán utcai divatról vagy a Versailles-i udvar ruhakölteményeiről.

Illetve a projektben résztvevő szakemberek interaktív “oktató” videókat is készítettek, amikből megtudhatjuk például , hogy Coco Chanel hogyan tette a kis fekete ruhát a női ruhatár egyik meghatározó darabjává, de megismerhetjük a tűsarkú cipő történetét vagy a 16. századi kézművesipar népszerű hímzéseit, motívumait is.

“Szerettük volna bebizonyítani, hogy a divat sokkal több annál, hogy mit viselünk. Mert van mögötte történet és emberek, ahogy nagy hatással vannak rá más művészeti ágak, mint például a zene. Ezzel párhuzamosan a mi öltözködésünk is hatással lehet másokra."

Van hogy összeér a festészet és a divattervezés.
Van hogy összeér a festészet és a divattervezés.Google Arts and Culture

“A divat alapvetően a jelenről szól. A Google Arts & Culture mégis inkább egy olyan időkapszula, ami kizökkent az olyan népszerű platformok világából, mint az Instagram... A formák és sziluettek jönnek-mennek. Nevezzük őket trendeknek. De mit is jelent ez valójában. Miért térnek vissza? Mi ilyen és ehhez hasonló kérdésekre is adunk választ” – magyarázza a non-profit Google Arts & Culture program menedzsere, a Condé Nast-tól átigazolt Kate Lauterbach, akivel egyet kell értsünk abban, hogy a könnyen kezelhető program hamar beszippantja az embert, én csak a divatikonoknál, cipőknél és sapkáknál leragadtam egy kerek délutánra. Szóval, aki szeretne többet megtudni a szekrényében lógó ruhadarabok történetéről, az ide kattintva őrült sztorikat és csodálatos képeket talál.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek