Gyümölcsszezon-kisokos szuper receptekkel

Zanza!

Hurrá, itt a gyümölcsszezon! Mikor keresd a boltban a hazai sárgabarackot, málnát, cseresznyét, laposbarackot, és mit csinálj belőlük? Hasznos infókkal, és egy csomó tuti recepttel segítünk.

A nyári gyümölcsszezon indulásával néhány érdekes és hasznos tippet osztott meg a legnagyobb hazai piac, a Budapesti Nagybani. Például azt, hogy a gyümölcsök közül almából fogy a legtöbb, vagy hogy újdonságként megjelentek a piacon az egyszemélyes háztartásoknak nemesített kisebb méretű görögdinnyék. Az ő infóikra támaszkodva mutatjuk, a legfinomabb nyári gyümölcsök közül melyiknek mikor van a hazai szezonja, mit csinálj velük, és miért jók a szervezetednek.

Miért jó a hazai gyümölcsöt választani?

Azért érdemes a szezonalitásra odafigyelni, és a friss hazai gyümölcsöket választani, mert sokkal rövidebb idő alatt kerülhetnek az asztalunkra. Míg például az import sárgabarackot maximum 60%-os, az őszibarackot pedig 75%-os érettségi szinten szüretelik, majd napokon keresztül akár több ezer kilométert megtéve érkeznek meg. Addig a hazai árut a korahajnali szüret és csomagolást követően már az esti piacon értékesítik, és másnap kiskereskedelmi forgalomban kapható – derül ki a Budapesti Nagybani Piac sajtóanyagából.

Málna

Mikor? Éppen most, vagyis június-júliusban van a szezonja.

Miért jó? Igazi vitaminbomba: magas a C-, B1- és B2-vitamin tartalma.

Málna
MálnaFotó: Budapesti Nagybani Piac

Mit csinálj belőle? Szerintem nyersen a legfinomabb, de sütibe sütve, krémlevesként, lekvárként vagy klasszikus málnaszörpként is remek. Ha nem akarod a sütéssel tovább melegíteni a konyhát, próbáld ki ezt az édességet, vagy ezt a málnás sajttorta fagyi receptet. További isteni málnás tippek itt.

Cseresznye

Mikor? Júniustól augusztusig tart a szezonja.

Miért jó? A cseresznye kalóriatartalma alacsony, míg rostban és káliumban gazdag. Fájdalomcsillapításra és gyulladáscsökkentésre, továbbá hormonrendszerünk karbantartására is kiváló.

cseresznye
Fotó: Budapesti Nagybani Piac

Mit csinálj belőle? A piac szakemberei szerint a legjobb ízű cseresznye nagy szemű, gömbölyded, kemény és sötét színű, ilyenre vadássz a zöldségesnél. Szuper és egészséges édesség a cseresznyés-zabpelyhes morzsasüti, hedonistáknak pedig a sült vaníliapudingot ajánlom rumos cseresznyével. További cseresznyés és meggyes receptek itt.

Pogácsa barack és őszibarack

Mikor? A pogácsa barack július végén-augusztus elején érik, az őszibarack szezonja augusztus közepétől kezdődik.

Miért jó? Az utóbbi évek nagy kedvence a lapos vagy pogácsa barack, melynek íze, zamata a legfinomabb őszibarackéval hasonlítható össze, lédús fajta. Az őszi- és a pogácsa barack is sokféle rostot, A-, C-, E-vitamint, káliumot és cinket is tartalmaz.

barack
Fotó: Budapesti Nagybani Piac

Mit csinálj belőle? Amellett, hogy jól lehűtve, magában habzsolod – széles terpeszben természetesen, hogy ne legyél tiszta barack –, szuper sütiket is csinálhatsz belőle. Mit szólnál egy őszibarackos joghurttortához, vagy egy őszibarackos-kókuszhabos szelethez? További barackos recepteket erre találsz.

Sárgabarack

Mikor? Június végével eljön a sárgabarack szezonja is, és egészen augusztus elejéig tart.

Miért jó? A sárgabaracknak magas a flavonoid tartalma, ezért antioxidáns hatású, C-vitaminban, folsavban és káliumban gazdag. Emellett béta-karotint is tartalmaz, amely segíti a haj, bőr és a köröm egészségének, szépségének megőrzését is.

sargabarack
Fotó: Budapesti Nagybani Piac

Mit csinálj belőle? Feldobhatod például a grillre, töltheted gombócba, belőle is lehet morzsasüti, de nekiállhatsz, és végre megfőzheted életed első lekvárját is! A tökéletes, klasszikus baracklekvár receptjét itt találod, de megcsinálhatod úgy is, ahogyan a sztárszakácsok ajánlják. Vagy hagyhatod a francba, és választhatsz ezek közül a sütireceptek közül.

Blogmustra