2018-ban jön a kanapék iPhone-ja!

Ezekért az IKEA bútorokért megy majd a harc jövőre

Elsőként az Ikea központjában mutatták be a 2018-as kollekció azon darabjait, amiket például Tom Dixon, vagy éppen Bea Akerlund tervezett és kiderült az is, milyen lesz a következő Frakta táska.

Míg itthon mindenki azzal volt elfoglalva, hogy már Soroksárra is lehet menni ikeázni, a svéd központban éppen bemutatták a 2018-as kollekció legmenőbb darabjait, amik között meg lehet találni az egész nappaliban kígyóként tekergő Tom Dixon kanapékat, az extravagáns cuccairól híres, Madonnát és sok más hírességet is öltöztető Bea Akerlund, a Hay csapat vagy éppen a Stampd márkanevéről híres Chris Stamp termékeit – utóbbi többek között az első IKEA gördeszkát álmodta meg. 

Az IKEA demokratikus dizájn alapvetésének 5 fő pillére van, ezt az almhulti központban is annyira sokszor elmondták úton-útfélen, hogy gyakorlatilag már kívülről tudjuk: forma, funkcionalitás, minőség, alacsony ár és fenntarthatóság. Ennek az öt szempontnak kell megvalósulnia minden egyes terméknél, és ennek kell megfelelni olyan nagy neveknek is, mint például Tom Dixon, akinek az Ikeán kívüli munkássága során egy ránézésre szép, de egyébként mégiscsak üres papírokból álló kisalakú jegyzetfüzete is majdnem hatezer forintba kerül, ami azért mégsem mondható a formatervezés csúcsának, bár kétségtelenül szépek az arany szélek. Ahogyan Chris Stamp is 50 ezer forint körül ad egy szakadt farmernadrágot

Tom Dixont a koporsók ihletik

2018-ban jön Tom Dixon moduláris szofája, ami kígyóként tekereghet a nappaliban és tulajdonképpen tényleg úgy rendezhető be és alakítható át, ahogy azt az ember szeretné. Marcus Engman az IKEA Design igazgatója arról mesélt, hogy mikor először találkoztak, Dixon azzal kezdte, hogy kifejezetten szereti a koporsók designját, de ezt az irányt nagyon gyorsan elvetették. Dixon pedig arról mesélt, hogy beszélgettek díványokról, ágyakról, végül kanapéágy lett a megoldás.

A célja az volt, hogy egy olyan kanapéval álljon elő, ami tartós és tényleg sokáig lesz a lakások dísze. Később kérdésünkre elmondta, hogy ennek az alapja egy jól tervezett forma, amihez nagyon jó és tartós anyagokat használt, és mivel sokáig bírja, ettől fenntartható is lesz az egész, úgyhogy ezt a vonalat is kipipálta, illetve a többi tervezéséhez képest ez kifejezetten alacsony árú. Aztán pedig azzal ámított egy sort, hogy az állatvilág ihlette, szerinte ugyanis a lenti képen is látható keret és mellette a tartó gorillára hajaz.

Hunyorogtunk egymás mellett egy sort a kanapét nézve, majd bevallottam, hogy én ezt a gorilla vonalat sajnos egyáltalán nem látom benne, így a rögtönzött miniinterjúnak itt vége is szakadt. Dixon a kanapéágyról tokiói, londoni és new york-i egyetemek tanulóinak a véleményét is kiérte, és több száz ötletet használt is. "Sokkal többet ki lehet préselni egy tárgyból, ha tudjuk, hogy mások hogyan állnak hozzá többen állnak hozzá" – mondta, sőt még arról is mesélt, hogy az ő tervezése a kanapék iPhone-ja, vagyis ő ad egy eszközt, és az emberek úgy használják, úgy szabják egyénre, ahogyan azt a telefonjukkal is teszik.  "Az emberek nem ugyanúgy használják a szófákat, ezt be kell látni és olyan megoldáson dolgozni, ami mindenkinek megfelelő" - mondta. 

Bea Akerlund és a kicsit sem hétköznapi darabjai

Bea Akerlund önmagát szimplán divataktivistának hívja, rengeteg klipben öltöztetett hírességeket, ezt a gondolkodásmódot vitte át a saját kollekciójába, ami olyannyira sajátja lett, hogy bevallása szerint minden egyes darab róla szól.  "A divat világából érkeztem és ehhez mérten terveztem a tárgyakat is. Az járt a fejemben, hogy akár egy bútor is lehet divatos."  A tervezőnővel a kollekciója között is beszélgettünk, elmondta, hogy szerinte egy szobát ugyanúgy fel kell öltöztetni mint egy embert. "Azt tanácsolom azoknak, akik gondolkoznak, hogy bevállalják-e mondjuk az általam tervezett fotelt vagy párnát, hogy kockáztassanak  és közben szórakozzanak" Mikor pedig arra kérdeztünk rá, hogy a B betűt formáló lámpához mi adta az inspirációt, elmondta, hogy egyáltalán nem viccelt és kicsit sem túlzott, mikor azt mondta, hogy ez a kollekció róla szól. B, mint Bea és kész. Akerlund egyik legfurcsább darabja mindenképpen az a cilinder, amit a tervezőnő szerint bármire lehet használni. Ő el tudja képzelni vázának, pezsgősvödörnek vagy akár sminktartónak is. Ugyanígy a többi darabját sem szeretné korlátok közé szorítani és megmondani, hogy a fotel az csak a nappaliba való, szeretné ha az emberek kicsit szabadjára engednék magukat. "Hiszem azt, hogy  már egy divatos vagy különleges darabbal nagy változásokat lehet elérni a lakásban, miközben az áruk miatt megengedheti magának az ember, hogy beszerezzen valamit a kollekciómból".

Hay és a kíbülről kicsi, belülről puha kanapé

A finn design csoport, a Hay is előállt egy 72 darabból álló kollekcióval. Ezek közül az egyik legizgalmasabb szintén egy kanapé, ami Tom Dixon modurális, bármilyen alakzatba rendezhető, egész szobát kitöltő kanapéágya  helyett egy egészen egyszerű, kis klasszikus szürke darab. A tervezők szerint az egyik legnagyobb előnye, hogy kívülről masszív és tartós és elő ránézésre meglehetősen kicsi, belül pedig puha, és rendkívül kényelmes. Hogy ez lesz-e a mindenki által ismert Klippan fő vetélytársa azt nem tudni, mindenesetre ezt is 2018-tól lehet majd megvásárolni. 

A bemutató legviccesebb figurája, James Jarvis

James Jarvis angol illusztrátor kétségkívül a bemutató legszórakoztatóbb egyénisége volt. "Fogalmam sincs, hogy kerültem ide. Megkérdeztek, hogy akarok-e valami üveg dolgot tervezni az Ikeának, én meg mondtam, hogy miért ne, viccesnek hangzik" - kezdte felvázolni, hogyan is indult a projektje, majd azzal folytatta, hogy igazából nagyon jól szórakozik azon, hogy őt emlegetik, mint a demokratikus design egyik kulcsfiguráját, hiszen az egész munkássága a saját autokrata személyisége köré épül. Jarvis olyan üvegdíszeket tervezett, amik mind-mind egyediek, kézzel csiszoltak, ezért állítása szerint nincs két egyforma darab. "Van ez az ujj, ami békejelet mutat. Aztán mikor elkészült és hátulról láttam, rájöttem, hogy valami teljesen mást is képviselhet (az angol kultúrában az emberek a nemtetszésüket nem a középső ujjuk felmutatásával jelzik, hanem pontosan úgy, mint mikor a béke kézjelét a fonák oldaláról nézzük). "Rájöttem, hogy attól függően állíthatjuk be, hogy mit akarunk üzenni a világnak".  

Chris Stamp bemutatja az IKEA első gördeszkáját

Chris Stamp sosem tanult tervezést, mégis van egy jónevű márkája, ami mondjuk nálunk annyira még nem ismert, de a Stampd streetwear nem éppen az olcsó kategóriás termékeiről híres. Készült közös kollaborációjuk a Pumával,  van 700 dolláros bőr amerikai zászlója, és most egy ikeás kollekciója, amivel az volt a célja, hogy a streetwear beköltözzön az otthonokba is. A legnagyobb figyelmet a gördeszkája és a cipős dobozra hajazó, de teljesen átlátszó tartója kapta, amibe tényleg bele lehet tenni a legmenőbb sportcipőt, majd felrakni az asztalra dísznek.  

Az új Frakta

Az ikonikus kék táska legújabb verziója ezüst, méghozzá fényes ezüst. A fenntarthatóság itt elég komoly szerephez jutott, ugyanis kiürült chipses zacskókból készült, egészen pontosan 32 darab kell egy táska elkészítéséhez. A zacskót vékony kis csíkokra vágják, megsodorják és így készül a cérna szerű száll, ebből készül aztán a táska, ami első ránézésre olyan, mintha hologramos vagy csillámos lenne. 

Jönnek az új kollaborációk is

A 2019-es kollaborációkról is esett néhány szó, ott volt például Virgil Abloh DJ, designer, producer és építész, aki már el is kezdett gondolkozni egy új szatyron és elmondta, hogy a tervezése fókuszában azok a fiatalok állnak, akik az első otthonukat tervezik, ami sokaknak egy kollégiumi szobát jelent, de Abloh szeretné ha nem kellene lemondaniuk az embereknek az időtálló designról csak azért, mert nincs pénzük egy kifejezetten dizájner termékre. 

Kiderült, hogy az IKEA mérnökök egy része beköltözött Utah-ba egy űrhajóra és úgy élnek most egy darabig mint az igazi űrhajósok. Furcsán hangzik, de így próbálnak inspirálódni, hogy olyan ötletekkel álljanak elő a jövőben, hogy miképpen lehet a legkisebb helyeken is megoldani a tárolás problémáját. 

Szintén a jövő év egyik kiemelt projektje lesz a lakás tökéletes illatának megtalálása.  Az ügyön már el is kezdtek dolgozni A Byredo alapítójával, Ben Gorhammel, aki arról lett híres, hogy szerinte az illatoknak emlékeket kell felidézni. Hogy lesz-e ovis finom főzelék vagy játszótéri homokozó illatosító azt egyelőre nem tudjuk, mindenesetre annyi kiderült, hogy nem illatgyertyákban gondolkoznak, hanem valami összetettebben. 

A Teenage Engineering csapata a nevüktől eltérően érett férfiakból áll, ők lesznek a felelősek azért, hogy a svéd bútorcég 2019-től a bulizáshoz is hozzá tudjon adni többet, mint néhány összecsukható szék meg menő szalvéta. A csapat vezetője elmondta, hogy egy jó bulihoz három dolog kell: emberek, valami erős inni- vagy szívnivaló és zene, de persze azonnal hozzátette, hogy a szívással természetesen csak viccelt. Azzal viszont már nem, hogy még el sem kezdődött igazán a kollaboráció, de máris 22 termékötletük van, illetve arról is beszélt, hogy a legnagyobb kihívás az az, hogy hogyan lehet ezeket olcsón adni. A meglepően őszinte csapatvezető bevallotta, hogy a munkamoráljuk az, hogy ahhoz is hozzákezdenek, amihez nem is értenek, ezt jelenti a nevükben a tinédzser-attitűd. Ez így elsőre elég kockázatosnak hangzik, de ha belegondolunk abba, hogy nagyjából ugyanígy vágtak bele a szintetizátorok készítésébe is és most olyan nevek használják a cuccaikat mint a Depeche Mode, Beck, az OK GO vagy a CHVCHES, akkor azért hamar kiderül, hogy a tini lelkesedés mögött van némi hozzáértés is és alig várjuk már az első ikeás dj keverőpultot, reméljük ilyenben gondolkoznak. 

Ha már IKEA, ott voltunk a helyszínen, amikor megnyitott a soroksári áruház. Nézd meg a videónkat a mozgalmas reggelről:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek