Meghalt a rock and roll legnagyobb múzsája

A hatodik Rolling Stone-ként emlegetett Anita Pallenberg 73 évet élt.

73 éves korában elhunyt Anita Pallenberg olasz-német modell, színésznő, halhatatlan stílusikon, a rock and roll leghíresebb múzsája. A hírt közeli barátja, Stella Schnabel hozta nyilvánosságra az Instagramon. “Még soha nem találkoztam olyan nővel, mint Anita. Nem hiszem, hogy lenne még egy olyan nő a világon, mint te” – búcsúzott a színésznőtől.

Minden idők legmenőbb groupie-jának a Rolling Stones három tagjával, Brian Jones-szal, Mick Jaggerrel, majd Keith Richards-szal is viszonya volt, utóbbival 12 évig éltek együtt, a kapcsolatból három gyerek is született, Marlon, Angela és Tara, aki 10 hetes korában hirtelen csecsemőhalálozás következtében halt meg.

A Rómában született Pallenberg orvosi egyetemre járt, de tanult grafikai tervezőnek és restaurátornak is. Mivel több nyelven beszélt, könnyen ingázott Róma és New York között, útjai során pedig remek kapcsolatokra tett szert, aminek köszönhetően később a Rolling Stonest is bevezette a hatvanas évek legfontosabb művészköreibe. Fellépett például Andy Warhol színházában, a The Factoryban és ott volt a Dolce Vita római forgatásán is.

RIP The Queen. #anitapallenberg

Una publicación compartida de Dajana Valan (@d.valan) el

Pallenberg egyébként Münchenben szedte fel a Rolling Stonest 1965-ben, ahol összejött a banda névadójával és alapítójával, Brian Jones-szal, akivel két évig jártak. A viharos kapcsolat után talált rá Keith Richardsra. “Egyszerűen mindent tudott, mindezt ráadásul öt nyelven is el tudta mondani” – írta a zenész 2010-es önéletrajzi könyvében, a Life-ban a modellel való első találkozásról, de arra is kitért, hogy Pallenberg milyen óriási hatással volt a zenekar öltözködésére a 60-as és a 70-es években.

To the woman who Out-keithed Keith. Goodbye Anita. #anitapallenberg #styleicon #rockandroll #itsonlyrocknroll #seventies #stylegram #mickjagger #rocknroll #bohostyle

Una publicación compartida de Giuliana Matarrese (@giuliana__matarrese) el

“A leghihetetlenebb nő, akivel életemben találkoztam” – írja 1994-es önéletrajzi könyvében Marianne Faithfull, aki azt állítja, hogy a Stones valójában akkor lett Stones, amikor Anita Pallenberg belépett Brian Jones életébe. Naná, nem véletlenül szokás a hatodik Rolling Stone-ként vagy éppen a női Chuck Berryként emlegetni Pallenberget. “Kulturális forradalmat robbantott Londonban, popsztárokból kultikont faragott a Stones-ból” – írta Mick Jagger egykori barátnője.

“Anita hatalmas erőt képviselt a Stonesban. Nem játszott semmilyen hangszeren, és megkérdőjelezhető, hogy a Stones hajlandó lett volna-e bevenni egy női tagot, de ha esetleg mégis, akkor az a nő Anita lett volna” – állítja a brit zenekritikus, Nick Kent. Befolyását pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy mikor Pallenbergnek nem tetszett a Beggars Banquet anyag hangszerelése, akkor Jagger újrakevertette az egészet, a 2002-es Forty Licks című válogatás-lemezen pedig a neve is fel van tüntetve, mint a “Sympathy for the Devil” vokalistája.

A sokáig súlyos kábítószerproblémákkal küzdő Pallenberg a Rolling Stones útjának egyengetése mellett számos filmben is szerepet kapott, játszott például Roger Vadim 1968-as kultikus Barbarellájában, Marco Ferreri 1969-es film noir-jában a Dillinger hallottban, a Voker Schlöndorff féle Kohlhaas Mihályban és a Performance (Az előadás) című krimiben, aminek forgatása alatt állítólag összejött Mick Jaggerrel.

Anita Pallenberg... * #styleinspiration #styleicon #legend * #instyle #therollingstones #anitapallenberg

Una publicación compartida de Anna Gacek (@annaagnieszkagacek) el

Pallenberg végül 1994-ben szerzett divattervezői diplomát a neves londoni Central Saint Martins College-ban és bár egy rövid ideig dolgozott Vivienne Westwood mellett, “túl mocskosnak, kizsákmányolónak és keménynek” látta a divatipart és kiszállt belőle. “Nem szeretem a divatvilágot. Most minden a Gucciról és a Pradáról szól. Nagyon nehéz saját bizniszbe fogni ebben a szakmában” – mondta a Guardian riporterének.

“Több kiadónál is jártam és mindegyik ugyanazt akarja. Mindannyian Mick Jaggerről akarnak szaftos sztorikat. Különben is, manapság mindenki önéletrajzot ír, többek között ez az egyik oka annak, hogy én nem fogok. Ha a fiatal Posh Spice is megírhatja az övét, akkor én inkább nem szeretném” – mondta Anita Pallenberg.

Tavalyelőtt még modellkedett a divathéten.
Tavalyelőtt még modellkedett a divathéten.Eamonn M. McCormack / Getty Images Hungary

“Felkészültem a halálra. Annyi mindent csináltam már” – nyilatkozta 2016 augusztusában Alain Elkannak, akinek azt is elmondta, hogy nem gondolta volna, hogy 40 évnél tovább fog élni. Pallenberg élete utolsó éveit leginkább kertészkedéssel és festéssel töltötte.

Oszd meg másokkal is!
Mustra