Ilyen lett az új IKEA Soroksáron: nézz körül velünk!

Hamarosan nyit a soroksári giga IKEA. Megnéztük a már teljesen berendezett áruházat, mutatjuk, hol fogod a húsgolyót enni, az új nappalit tervezgetni, vagy a lapra szerelt franciaágyat lerángatni a polcról.

Magyarország legújabb és legnagyobb IKEÁ-ja Soroksáron június 14-én reggel 9-kor nyit. Az építkezéskor is jártunk már kint, most pedig a teljesen berendezett áruházat néztük meg nyitás előtt. Mutatjuk hol fogod elkölteni a fizetésed lapra szerelt bútorokra és svéd mandulatortára.

Milyen lett? Nagy és zöld!

A soroksári IKEA a maga 33 ezer négyzetméterével nagyobb és tágasabb, mint a másik két magyar áruházuk. És ez nem csak a számokon látszik (a budapesti 26 ezer, a budaörsi 19 ezer négyzetméteres), hanem érzésre is hatalmas. Aki szeret hosszasan molyolni az IKEÁ-s cuccok között, az imádni fogja, akit már az Örs vezér téri áruházból kijutás is kiakaszt, annak ez itt maga lesz a hatezer négyzetméteres, illatgyertyákkal kikövezett pokol.

 A soroksári IKEA egyébként régiós szinten is a legnagyobbak közé tartozik, egészen Prágáig kell utaznod, ha ennél nagyobb helyen akarod Beddinge kanapék, húsgolyók és plüss zöldségek társaságában múlatni az idődet.

Az új áruház nem csak a méretei, de környezetbarátsága miatt is érdekes: a fűtés 99 százalékát, a hűtésnek pedig a 84 százalékát tudják megújuló energiaforrásból fedezni. Napkollektorok kerültek a tetőre, esővízzel locsolják a növényeket, és kutakat fúrtak az épület alá, ezt is tudják hasznosítani.

De a bemutatótérben is szerepet kap a környezettudatosság, van pl. fenntartható életmódhoz tippeket adó konyha, sőt, az első teljesen újrahasznosított anyagokból készült konyhabútort is megtalálod (Kungsbacka fedőnéven kell keresni).

Az elrendezés nem fog meglepni

Tény, hogy eddig kisebb áruházakhoz szoktunk a svédektől, de maga az elrendezés biztosan nem fog senkit meglepni, aki járt már életében legalább egyszer Ikeában. "Ezek szabvány alaprajzok, aki Franciaországban megy be egy új Ikeába, ott nagy valószínűséggel ugyanilyen elrendezéssel találkozik majd" – mondta el korábbi látogatásunkkor Lovász Gábor gazdasági és üzemeltetési vezető.

A forgóajtós bejáraton belépve bal oldalon játszóház, szemben lépcső, jobbra mosdók, majd a kasszák, és velük szemben sokak kedvence, a hotdogos, gyorséttermi rész kapott helyet. A lépcsőn felsétálva a hatezer négyzetméteres bemutatótérbe jutunk, ahol 68 különböző lakásbelsőt nézhetünk végig.

Ami újdonság, hogy mindegyik lakáshoz tartozik egy kis sztori, hogy még inkább úgy érezzük, hogy valaki otthonában járunk. Ilyenek: "ebben a kis lakásban élünk a négy éves kislányunkkal és a pár hónapos babánkkal. Nem terveztük az új családtagot, ezért át kellett rendeznünk az otthonunkat, hogy mindenkinek jusson hely." Vagy: "Ebben a tetőtéri lakásban élek egyedül. Imádom a divatot, a nappalim egyik különlegessége az a fal, ahol a legdivatosabb cipőimet tárolom úgy, mintha egy butik kirakatában lennének."

Ezeket a sztorikat és a lakások berendezését nem random találták ki, hanem a környéken lakókkal egyeztettek, mekkorák a lakásaik, milyen lakberendezési problémáik vannak, mire lenne igényük. Ehhez az IKEA szakértői ellátogattak egy csomó otthonba (önkéntesen jelentkezni lehetett a dologra, nem csak úgy bekopogtak, hogy hello, Rasmus vagyok az Ikeától, jöttem megnézni van-e Klippan kanapéd), és így alakultak ki a bejárható lakások. Vannak tippek tipikus, gangos bérházi, 25 négyzetméteres albérlet berendezésére, de arra is, hogyan tudnak a nagyszülők berendezkedni a néha náluk vendégeskedő unokák szórakoztatására anélkül, hogy játszótérré alakulna az egész lakás.

A földszintet a már emlegetett, hatezer négyzetméteres raktáráruház rész, illetve a korábban "1100 négyzetméteres üvegházként" beharangozott szekció foglalja el. Utóbbiban az égvilágon semmi különleges nincs, csak annyi, hogy itt vannak ablakok az épületen, ezért itt találjuk a növényeket. Valamint a szezonális ajánlatokat is ide teszik, nyáron kerti bútorok, télen a karácsonyi cuccok foglalják majd el ezt a részt. A végén a megszokott módon a hatalmas önkiszolgáló raktár jön, majd a 11 hagyományos és 20 önkiszolgáló kassza.

Otthonos kávézó és grillkaják

Ha kibolyogtad magad a hatezer négyzetméteres felső szinten a lakásbelsők, konyhabútorok, ágyak, kanapék és egyebek rengetegében, a tágas, világos étterembe jutsz. A standardnak számító hús- és zöldséggolyók mellett frissen grillezett ételekkel is készülnek – mi grillezett camembert sajtot és párolt zöldséget ettünk, rendben voltak. 

Bár nem az IKEA találta fel ezt a megoldást, de szerettük a jópofa a tálcagyűjtő rendszert: nem a béna tálcatartó kiskocsikon gyűlik a szemét, hanem egy futószalagra kell feltenned a tálcádat, és pikk pakk el is tűnt a dzsuva a szemed elől:

Az éttermi rész újdonsága, hogy egy hangulatos, kanapés-karosszékes kávézóval bővítették ki, ilyen itthon máshol nincs. Itt külön kassza van, és igazi profi kávégéppel főzik az IKEA kávét, és süteményeket is lehet venni. Ez a leghangulatosabb rész, viszont az épület minden más pontjával ellentétben sajnos éppen ez a legkisebb. Kár.

Így juthatsz ki a soroksári Ikeába

Az új áruházhoz az M5-ös autópályáról ott kell majd lehajtani, ahol az Auchanba is mennél. 1142 parkolóhely várja a vásárlókat, és a környezettudatosság jegyében 100 parkolóhelyenként két darab elektromosautó-töltőt is elhelyeztek.  

Tömegközlekedéssel sem lehetetlen kijutni ide, igaz nem is annyira egyszerű, de a 123-as busszal a Határ út felől lehet megközelíteni az áruházat, és 135-ös busz is kijön ide. Emellett a 84, 94 és 89-es buszok is megállnak a Pestszentimre-felső vasútállomás megállónál, végső soron onnan is el lehet sétálni az áruházhoz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra