Véletlenül megszületett a világ legerősebb csilije

A Sárkány Lehelete csak melléktermék, Mike csak egy szép fát akart előállítani.

Wales FTW

A hőstett egy kompetitív walesi gazda, a kertészeti kiállításokon is versenyző, Mr. (Mike) Smith nevéhez kötődik. Mr. Smith évek óta versenyez zöldségeivel, és ahogy máskor, most is csak egy szép rekettyés előállítása volt a célja.

A Sárkány Lehelete

Fája versenyben is van a Chelsea Flower Show Év Növénye díjáért, de a Notthingham Trent Egyetem tudósai segítségével létrehozott szörnyszülött híre már így is bejárta a világot. A paprika ugyanis olyan erősre sikeredett, hogy letaszította trónjáról a legcsípősebb paprikának kijáró Guiness rekordot eddig bitorló Carolina Reapert. A „Karolinai Kaszásra” megsemmisítő erejű csapást mért csili 2.48 milliós teljesítményt ért el a Scoville-skálán, ami több, mint az amerikai hadsereg által használt könnygáz félék némelyike. A 2.48 milliós szám azt jelenti, hogy a paprikából kinyert kapszaicin olaj egy cseppjéhez 2.48 milliószor annyi vizet kéne hozzáadni, hogy már ne érezzük a chili erejét.

A chili mint fegyver

Szokás szerint a bivalyerős paprika nevével is igyekeztek kifejezni Smith-ék, hogy itt nem holmi Jalapenoval van dolga az embernek: az új chilit Dragon’s Breathnek, A Sárkány Leheletének keresztelték el. Emberi fogyasztásra persze nem igazán alkalmas, a chili elfogyasztása ugyanis szétégeti az útjába kerülő légút szakaszokat, és azok elzáródást okozhatja. Elefántok távoltartására azért még jó lehet. És másra is, hisz az egyetem tudósainak nem csak az Év Növénye díj lebegett a szeme előtt, amikor belefogtak a paprika nemesítésbe. Az ő céljuk egy fájdalomcsillapítókra allergiás betegek érzéstelenítésére alkalmas készítmény létrehozása volt, amit emellett olyan országokban is bevethetnének, ahol nincs pénz a hagyományos érzéstelenítőkre.

Amíg Smith tűkön ülve várja, hogy a Dragon’s Breath bekerüljön a Guinnes Rekordok Könyvébe, illetve hogy megkapja-e az Év Növénye díjat, itt van az univerzumról a különböző erősségű chiliszószok hatása alá kerülve egyre ihletettebb állapotban prédikáló Neil deGrasse Tyson:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek