Hagyd a tengerpartot! 4 érv az alpesi nyaralás mellett

Sportos programok, virágos alpesi rétek, csend, nyugi, wifimentesség, túrós nudli: szerintem ezekért tölts pár napot a hegyekben idén nyáron.

Ausztria mint úti cél inkább télen jut az ember eszébe: forralt borozás az adventi vásárokon, síelés és hüttézés a hegyekben. Én is inkább ilyenkor megyek a szomszédba – na jó, meg néha ősszel átbringázom a Fertő tó partján Burgenlandba. Igazi nyaraláson csak egyszer voltam Ausztriában 2014-ben, de azóta tervezem a visszatérést. Úgy néz ki, idén nyáron kétszer is megyek túrázni és bringázni a szomszédba, a nyaralások után majd élménybeszámolót is írok persze.

De mivel nem vagyok benne biztos, hogy annyira egyértelmű, miért alpesi nyaralásra költöm a pénzem, amikor a tengerparton is süttethetném a hasamat, arra gondoltam, elöljáróban összeszedem néhány éves emlékeimet, és elmesélem, szerintem miért érdemes kivételesen neked is a horvát/spanyol/olasz/görög tengerpart helyett – vagy ha megengedheted magadnak, akkor mellett – ezt a nyaralástípust is kipróbálnod.

Miért nyaralj a hegyekben?

  • Mert itt muszáj lesz mozognod: Tengerparton nyaralva az ember hajlamos napokat eltölteni úgy, hogy az összes mozgása kimerül a gyékényen fetrengésben, gumimatracon ringatózásban, teraszon ücsörgésben, söröskorsó/fröccsel teli pohár szájhoz emelgetésében. Én legalábbis így vagyok vele. Ha viszont a legfontosabb látnivaló a gyönyörű természet, és a szállásról kilépve túraútvonalak és sportos programok tucatjai várnak, nem fogsz naphosszat tespedni, ez tuti. Éljen az egészséges életmód és az aktív pihenés!
  • Mert csodaszép a táj: Ha eddig csak télen jártál hegyek közelében, meg fogsz lepődni mennyire más, menyire színes, életteli ilyenkor a vidék. A zöld rétek, a rengeteg alpesi virág, a csillogó vizű hegyi tavak, a cuki tehéncsordák, és – ha mázlid van – mormoták: imádni való.
  • Mert csend és nyugi van: Sok szálláshelyen direkt nincs wifi, hogy a vendégek ne a telefonjukat nyomkodják, hanem pihenjenek. Ha pedig egy kicsi faluban foglalsz szállást, jó eséllyel a legnagyobb zaj a harangzúgás és a tehenek kolompolása lesz. (Ennek folyományaként, ha az ideális nyaralás nálad a folyamatos Instagramozásról, hangos bulihelyekről és átmulatott éjszakákról szól, eszedbe ne jusson ilyen nyaralást szervezni, halálra fogod magad unni.)
  • Mert jó a kaja: Karintiának – én itt voltam három éve – nagyon érdekes hibrid konyhája van: mivel Ausztria, Szlovénia és Olaszország határán fekszik, a három ország hagyományai keverednek benne. A friss tengeri halaktól az olaszos tésztákon át a tartalmas hüttefogásokig mindent megtalálsz itt. Nekem a karintiai kaják közül a Käsnudel lett a kedvencem, ami tulajdonképpen a ravioli osztrák megfelelője, túrós töltelékkel. (Receptet itt találsz hozzá.)

Én itt jártam: Feld am See

Ha a tömegturizmustól távol, egy aprócska tó partján, idilli kis faluban, hegyek ölelésében nyaralnál, én Feld am See-t ajánlom. Kocsival Budapestről max. öt és fél óra alatt itt lehetsz, barátságos, emberléptékű hely. Madártávlatból így néz ki:

Romantikázni is jó, de gyerekkel is jöhetsz, például azért, mert a tó éppen akkora, hogy a legkisebb bringásoknak is menni fog a körbetekerése, szóval a sikerélmény garantált.

Szállástippek

Falusi vendéglátóhelyek: Ha az ár, a falusi életérzés és az élő állatok közelsége a fő szempont, a falusi szálláshelyek itteni megfelelőit, a Bauernhofokat keresd. Bár konkrétan ezeket még nem próbáltam, a Lercherhof és a Raderhof például jónak tűnik.

Középkategória: Ha a wellness részleg, a tágas szobák és a svédasztalos étkezések fontosak, a Burgstallerhofot ajánlom. Én itt laktam, a szobák berendezése kicsit idejétmúlt volt, de a célnak megfelelt.

Elegáns, családi tulajdonú hotel menő konyhával: Két Gault Millau-szakácssapkás konyha, szép, világos szobák, elegáns wellness részleg és minden extrával felszerelt bringatároló jellemzi a Landhotel Lindenhofot. Ha egyszerre vágysz családias hangulatra és luxusra, itt a helyed.

És hogy mit lehet itt csinálni? A tó vizén mindenféle vízi sportot kipróbálhatunk kajakozástól az első képen látható SUP-ig, a közeli Bad Kleinkirchheimben két termálfürdő is van (Römerbad és Therme St. Kathrein a nevük), a környék pedig tele van jobbnál jobb kirándulóhelyekkel.

3 kirándulótipp a környéken

Gyalogtúra a Nockberge bioszféra parkban: Szelíd hegyvidéki táj és barátságos hütték várnak itt, könnyebb és nehezebb tematikus túraútvonalakból válogathatsz. Családoknak például ezt a vizes játszóteret is útba ejtő, Bad Kleinkirchheimből induló, 6 kilométeres túrát ajánlom. 

Evezés, bringázás, túrázás a Millstatt-i tónál: Ha a Feldsee-nél nagyobb vízfelületre vágysz, a Millstatt-i tóhoz egy könnyű, 10 kilométeres tekeréssel juthatsz át. Ha kettesben jöttetek nyaralni, több romantikus programlehetőség van itt. Végigtúrázhattok például a szerelmesek ösvényén, de evezéssel egybekötött, lazacos-pezsgős piknikre is benevezhettek.

Bringázás a Dráva-mentén: Én itt még nem voltam, de ez a kerékpárút nem messze megy el a Feldsee mellett, és leírás alapján klassznak tűnik. Főleg azért, mert azt mondják róla, hogy gyerekkel érkezőknek, és teljesen kezdő kerékpárosoknak is ideális. Az út a Dráva forrása környékéről indul, és Villachig tart. Elhalad egy nagyobb város, Lienz mellett is, és a Klopeiner See is útba esik, ami Európa egyik legmelegebb fürdőtava. Részletek erről a bringaútról itt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek