Meghalt Laura Biagiotti divattervező

A kasmír királynőjeként ismert olasz dizájner 73 éves korában hunyt el Rómában.

73 éves korában meghalt a világhírű olasz divattervező, Laura Biagotti. A dizájner szerdán Róma melletti otthonában szívrohamot kapott, súlyos állapotban agykárosodással vitték a Sant'Andrea kórházba, ahol péntek reggel hunyt el - írja Vogue.

GettyImages-610625052
Estrop / Getty Images Hungary

Laura Biagiotti 1943-ban született Rómában. Iskolás éveiben irodalmat tanult, mivel régész szeretett volna lenni, de később inkább beállt anyja szabászatába és tervező lett. 1964-ben már az Alitalia utaskísérőinek tervetek egyenruhákat.

“Divattervezőnek lenni olyan, mint felesküdni. Életed hitvallásává válik.” – nyilatkozta a 1980-as években Biagiotti, aki olyan sztárokat öltöztett, mint Ingrid Bergman és Bette Davis, de a sztárok öltöztetőjével, Emilio Federico Schuberth-tel is dolgozott együtt a hatvanas években.

* #LauraBiagiotti

Una publicación compartida de Silvia * (@_silvi_9) el

Laura Biagiotti 1972-ben mutatta be első, saját konfekciós vonalát Firenzében, majd később butikot nyitott a római Spanyol lépcső közelében. Biagiotti 1987-ben indította el férfi vonalát, 1988-ban első olasz tervezőként meghívták Kínába, 1995-ben pedig Moszkvába.

pioneer ** #laurabiagiotti #pioneer #madeinitaly #china #rip

Una publicación compartida de gianluca cantaro (@cantaro_san) el

A kasmír királynőjeként ismert tervező mindig is szem előtt tartotta az olasz kultúrát és örökséget, a Made in Italy címkét például az ország egyik legerősebb húzóerejének látta. A nemzetközileg elismert márka a ruhák mellett kiegészítőket, szemüveget, gyermek és sportruházatot valamint parfümöt is forgalmazott. Leghíresebb illata a Roma, amivel szülővárosa előtt tisztelgett.

In loving memory of a great stylist. Goodbye Laura-Land

Una publicación compartida de Syl Via (@syl_fly) el

Az elmúlt években lánya, Lavinia a Biagiotti csoport alelnökeként vezette a divatházat, melynek székhelyét egy felújított 11. századi kastélyba tette. 2012-ben a divatház két barokk szökőkút helyreállítását is szponzorálta a Piazza Farnesén, csatlakozva ezzel azokhoz a divatházakhoz (pl. Fendi, Prada) aki segítettek a pénz szűkében lévő önkormányzatoknak a pusztuló műemlékek és kulturális helyszínek restaurálásában.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek