Kinyitott a budapesti Copacabánya

Ha jól helyezkedsz, akár valami egzotikus luxus nyaralóhelyen is érezheted magad, pedig Budakalász mellett egy bányatónál gázolsz a természetellenes színű osztrák homokban.

Tavaly még csak próbaüzemben működött a Lupa strand, idén azonban már teljes gőzzel lehet fürdeni az egykor még illegálisan strandnak használt bányatavon. Két típusú strand, egy csomó szolgáltatás, egész napos kikapcsolódási lehetőség, Michelin-csillagos strandbüfé és egy nagyon lelkes Gerendai Károly várt minket, hogy körbevezessen az összesen 9600 ember befogadásra képes, 100 hektár vízterületű bányatavon, ami a türkizkék színű víz miatt nyomokban a Karib-tengerre emlékeztet és ne feledkezzünk meg a fehér, vagyis kifehéredő homokról sem, úgyhogy hívjuk csak Copacabányának. 

"Ez az új Szigetem"

Ezt Gerendai Károly mondta, ő álmodta meg ugyanis a Lupa strandot. "Budapest a vizek városa, mégsincs olyan természetes víz, ahol tengerparti körülmények között lehet strandolni ivóvíz minőségű vízben" – aztán annyira belelkesedett, hogy most jól láthatóan ez az új kedvenc projektje, főleg, hogy a Sziget operatív munkájából szépen lassan kiszáll. De visszatérve a tóhoz, a Lupa vize olyan tiszta, hogy papírjuk van róla, hogy akár meg lehet inni, mert például a coli baktérium mértéke fele annyi, mint a maximálisan megengedett. Ez persze nem azt jelenti, hogy mostantól érdemes demizsonokkal kijárni és ezt inni csapvíz helyett, de mivel a tó természetes vízcserélődése a sódernek köszönhetően folyamatosan biztosított, így nem kell azon aggódni, hogy a nyár végére ez a helyzet drasztikusan romlana. Ahhoz képest, hogy ez a fesztiválszervező új kedvence, itt nem tervezi, hogy nagy bulikat meg koncereket tart majd és ebben bízott a sajtótájékoztatón résztvevő budakalászi polgármester is, aki a kulturált szórakozásban, kevés szemétben és lehetőleg halott nélküli nyárban bízik a Lupán, amik azért lássuk be nem számítanak olyan földtől elrugaszkodott elvárásnak. 

Tulajdonképpen két strand egy tavon

Hogy melyikre lesz nagyobb a kereslet, azt nem tudni, mindenesetre mindkettőnél meghagyták a leetőséget a bővítésre, ha mégis sokkal sikeresebb lenne az egyik, a másikat pedig kevesen látogatnák. 

Fapados strand azoknak, akik strandolni szeretnének

A tó egyik öblében található az a strand, amit hívhatunk csóró strandnak, ha gonoszak szeretnénk lenni, fapados strandnak, ha szebben akarjuk megfogalmazni, vagy simán strandnak, ugyanis pontosan ennyit tud. Van a part, onnan lehet bemenni a vízbe, vannak mosdók és zuhanyzók, büfé, meg vízimentő, aki kiment, ha baj van. Ennyi és kész. Ide maximum 1000 forint a belépő, ennél csak olcsóbban jöhetsz ki a családi kedvezménnyel vagy ha budakalászi lakos vagy. Lesznek itt is napágyak, de ezek nem olyan szép egységesek, hanem olyan, amit a szponzor hoz. Lesz klasszikus strandbüfé meg vehetsz üdítőt és sört is és ugyanabban a tóban, ugyanabban a vízben fürödhetsz mint a prémium vendégek, igaz itt a jól megszokott, mondhatni hagyományos sárga homok ragad bele a testhajlataidba. Vagyis egy kiépített, tiszta vizű természetes strand azoknak, akik árérzékenyek. Akinek ez nem elég, annak ott a prémium strand, amire nagyjából át sem lehet látni az olcsóbb jeggyel rendelkezőknek. 

Prémium strand, prémium homokkal

A prémium strandszakasz a szolgáltatásokról szól majd, ahol mindennek külön ára van. A víz az mondjuk pont ugyanaz, mint az árérzékeny strandon, de itt több a homokba ásott pálmafa, a napozóágy, a büfék száma és több sportot is ki lehet próbálni. Illetve ne menjünk el szó nélkül a legfontosabb dolog mellett: még a homok is prémium. "Hőkezelt a homok, kiégették belőle az agyagot, így nem tapad, csak most még kicsit természetellenes a színe" – mesélte a homokról Gerendai, aki tényleg annyira lelkes, hogy még a Hellowood által összerakott terasz korlátján is azt próbálgatja, megfelelőre van-e csiszolva, nehogy szálka menjen valaki kezébe. A prémium strand mellett található a private beach, saját partszakasszal, saját kis kunyhóval, amiben lounge rész is megtalálható lesz majd, és persze saját pincérrel, aki hozza-viszi a poharakat meg persze a friss és hideg koktélokat. 

A tavalyi gyerekmedence, vagyis nagyobb méretű pocsolya helyett most a tó egy részét feltöltötték és kialakítottak egy gyerekparkot, mellette menő játszótérrel. Később lehet majd horgászni is, jetski viszont nem lesz és nem is tervezik. 

Inkább lennél  a strandon a kánikulában, mint a dögmeleg irodában? Nesze egy open office!

Lesz gasztro sétány, ami igazából 6 büfét jelent, de olyan helyeket kerestek, amik egyébként már bizonyítottak, itt lehet majd este andalogni is romantikusan a naplementében. Lesz búvárcentrum, Közép-Európa legnagyobb wakeboard pályája, vízi kalandpark és rengeteg strandsport is, lesz SUP, evezés, vitorlázás. A prémium részen az eszközök bérlése egy órára ingyenes, a wakeboardos részt és a búvárcentrumot pedig más üzemelteti, ezért annak az árairól egyelőre nem tudunk beszámolni. 

Nagyjából június közepére lesz teljesen kész az egész, lesz rajta Coke Club, koktélbár egy valódi repülővel. És ha eddig azon siránkoztál minden kánikulában, hogy milyen jó lenne inkább a strandon, akkor most elérkezett a te időd és dolgozhatsz a partról is, ugyanis lesz egy open office részleg is, igaz ez egyelőre még nem nyitott meg. Szintén a jövő zenéje a rendezvényközpont is, ahol céges összejöveteleket és bulit is lehet tartani, na meg esküvőt, ugyanis Gerendai elmondása szerint az összes nőismerőse pozitívan nyilatkozott a vízparti esküvőkről, így azt is lehet majd itt tartani. 

Gyakran Ismételt Kérdések Kezdőknek

Bennünk egy csomó kérdés felmerült, ezért összeállítottuk a szerintünk legfontosabb kérdések listáját és megpróbáltuk mindenre megfelelő választ adni. 

Hogy kell ide menni?

Autóval a legegyszerűbb, Budakalász felől lehet érkezni, lesz hatalmas nagy parkoló, úgyhogy nem lesz gond azzal, hogy lehetetlen távolságból kell majd besétálni hátunkon a felfújt gumikrokodillal. Ha tömegközlekedéssel mennél, akkor a H5-ös HÉV budakalászi megállójánál kell leszállni, a nyári főszezonban innen óránként három busz hozza és viszi a látogatókat a kapukig. 

Meddig van nyitva?

Ami biztos hogy a reggel 9-kor nyit a strand, hogy mikor zár, az már csakis a látogatókon múlik. Az esti ivászatok és partmenti bulik maximum hajnali 3-ig tartanak, hiszen reggelre ki kell takarítani a területet. De mivel ez lesz az első olyan év, amikor ilyen nagyüzemben folyik a buli a strandon, így egyelőre még senkinek sincs fogalma, hogy egyáltalán igénylik-e az emberek, hogy este pont itt bulizzanak. 

Egy vagyon lesz? 

Ez attól függ. A sima fapados strandra a teljes árú jegy 1000 forint. A gyerek jegy 12 éves korig 700 forint, a családi jegy pedig 2700 forintba kerül, két gyerek és két felnőtt, vagy három gyerek és egy felnőtt veheti igénybe. Lehet késői, vagyis sunset jegyet venni, ezekkel 17 órától lehet belépni. A felnőtt 1000 forint, a gyerek pedig 500 forintba kerül. 

A Premium strandra a teljes árú jegy 3000 forint, a gyerekjegy 2000 forint, a családi jegy pedig 8000 forintba kerül. A sunset jegy felnőtteknek 1500 forint, a gyerekeknek pedig 1000 forintba kerül. 

Ezekre jön még rá a napozóágy bérlés, a napernyő bérlés, de Gerendai elmondása szerint ezeknek az árait úgy lőtték be, hogy az a budapesti strandok árainál olcsóbb legyen. 

Lángos lesz?

A "Premium strandon" nem tűnik úgy, hogy klasszikus értelemben vett strandkaját lehet enni lángossal, szikkadt palacsintával, csalamádés hamburgerrel meg szálkás hekkel. Hekkező helyett a Vörös Homár, mirelit pizza helyett Panifico il Basilico, mindent bele burger helyett Rock Burger, jégkrémes helyett a Marangona, önkiszolgáló rántotthúsozó helyett pedig a Costes, ahogyan Gerendai Károly mondta: "nem volt nehéz meggyőzni a Costes csapatát, hogy érdemes lenne kitelepülni ide, igaz ezek teljesen más jellegű és új kihívást jelentenek a csapatnak". De lesz barbecue és zöldség-gyümölcs is, ha valaki könnyedebb ételeket fogyasztana, vagy csak némi paradicsomot szeretne az otthonról vitt párizsis zsemle helyett. A fapados strandon két egység várja majd a látogatókat, annyi biztos, hogy pizzát ott is lehet majd venni, de ott klasszikusabb strandbüfé jelleggel készülnek és nem lesznek külön koktélbárok sem. 

Mi van ha csak wakeboardozni szeretnék, a többi nem érdekel? 

Akkor neked találták ki a sport jegyet. Ha bemész, ki kell fizetned ugyan a 3000 forintot, de ha lesz róla papírod, hogy wakeboardozni voltál vagy búvárkodni, akkor kifelé visszakapsz 1500 forintot. Egyébként lesznek evezős és vitorlás táborok, illetve az utánpótlásnevelés edzéseit is lehet a tavon tartani, a különböző sportegyesületeknek saját kis lerakata is lesz a tó mellett. 

Készpénzzel lehet bent fizetni? 

A strandon nincs készpénzforgalom, csak előre feltölthető kártyával lehet fizetni, mint a fesztiválokon, vagy bankkártyával, amiből idén már az is jó, ami nem paypassos. Illetve idén már arra is van mód, hogy olyan kártyát kérj a bejáratnál, amihez ugyan mindenfajta azonosító adatot meg kell adni, viszont csak a kilépésnél kell fizetned a bent lefogyasztott összeget. 

Gyakran Ismételt Kérdések Haladóknak

A VIP strandolók keveredhetnek a normál strandolókkal?

A bejárat még azonos, de aztán az egyik csapat jobbra, a másik meg balra megy és onnantól szinte alig látnak rá egymásra. 

Át lehet úszni egy koktélért? 

A két strand nem átjárható. Persze át  lehet úszni, ha valaki nagyon elszánt, de mivel más színű karszalagja lesz a két strand vendégeinek, ezért a személyzet könnyen kiszúrja a dolgot, meg egyébként is félő, hogy elázik a bankkártya a hosszú út alatt. Egyébként Gerendai Károly azt is elárulta, hogy a büfék üzemeltetőinek a keze ár tekintetében nincs megkötve, nem kell egységáron adni mondjuk a sört, ezért lehet érdemesebb lesz a premium részlegről átcápázni a fapados strandra és ott italozgatni. 

Ugyanaz a mosdó? 

Nem, de ugyanolyan. Toi-Toi vécé sehol sincs, csak konténeres mosdókat láttunk a strand több pontján, ennek színvonalában nincs különbség a premium és a fapados strand között. Mivel a premium strand nagyobb, így ott értelemszerűen a mosdó is több. 

Most akkor menő ha a pasim a Riviéra helyett a bányató privát partszakaszához visz? 

Egyrészt gyorsabban oda lehet érni a Lupára, másrészt a lesz egy saját partszakaszod. Ezt mondjuk egész napra érdemes kivenni, egyelőre egy sátor tartozik hozzá, amit hamarosan más építmény vált fel, ebben egy leülős, pihengetős lounge rész is lesz. Előtte pedig baldachinos ágyak, pálmafák és saját pincér, úgyhogy csak a mosdó miatt kell megszakítani a luxus érzést. 

Tudok úgy szelfit csinálni, hogy úgy tűnjön, mintha tengerparton lennék? 

Igen, ehhez ajánljuk a pálmákat, háttérben pedig olyan részt, ahol nem látszanak a mólók. A homok adott, a pálma adott, a víz színe is megfelelő ahhoz, hogy át lehessen verni az ismerősöket és egy ilyen képért is teljesen felesleges elutaznod, a Lupán 5 óra után 1500 forintért annyi ilyet csinálsz, amennyit csak szeretnél. 

Lehet tengerparton szaladgálós bikinis videókat csinálni? 

Igen, erre tökéletes lehet pont a private beach előtti szakasz, mert ott nem esel át a napágyakon és mások törölközőiben. 

Kényelmes ez a baldacinos megoldás? 

Természetesen az első dolgunk volt, hogy belefeküdjünk, és azt kell, hogy mondjuk, simán el lehet benne aludni. Az egyszemélyes strandkanapékon szintúgy. 

Van még valami, amire oda kell figyelni, hogy menő legyek a közösségi oldalakon? 

Igen, a privát strandszakasz ágyai sárga-fehér csíkosak, a Costes előtti prémium beach ágyai kék-fehérek. Ha igazán menő akarsz lenni, akkor a sárga-fehér mintáson csinálj magadról szelfit. 

Lesz nudista strand? 

Tavaly volt nudista strand, de senkit sem érdekelt úgy különösebben. "A legforgalmasabb napon azt hiszem 41-en voltak, míg a napi átlag 6 fő volt. Ezért idén már nem próbálkozunk vele" – mondta Gerendai. 

És kutyás strand? 

A tervek között szerepel az is, hogy legyen kutyás strand, de annyira bonyolult a jogi szabályozása, hogy nem sikerült kivitelezni, de erősen dolgoznak az ügyön. 

Horgászni lehet? 

Most még nem, de ez is hamarosan megoldódik az ígéretek szerint. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra