7 sportmárka, ami a reneszánszát éli

Nagyon úgy fest, hogy nem ússzuk meg a játszóscuccokat. Köszi, Kim Kardashian!

A Kardashian családnak, a közösségi médiának, a 90-es éveken való nosztalgiázásnak, a kelet-európai utcai divat virágzásának, illetve az olyan újgenerációs tervezőknek, mint Virgil Abloh, Demna Gvasalia vagy Gosha Rubchinskiy köszönhetően reneszánszukat élik az olyan rég elfeledett sportmárkák, mint például a Kappa, a Fila, az Umbro vagy a Reebok.

Így semmi meglepő nincs abban, hogy a tavalyi év abszolut nyertese az Adidas volt, de a Puma is nagyot kaszált Rihanna leszerződtetésével, míg hazánkban Abodi Dóra tette vissza a palettára a 90-es évek hazai sportmárkáját, a Winner Sportot. A hajtás után mutatjuk, melyik hét sportmárka került újra piacra a közelmúltban!

1. Kappa

A Vetements testvérpárosához (Gvasaliáék) hasonlóan Gsoha Rubchinskiy is szereti újragondolni a régi márkákat, 2017-es tavaszi-nyári kollekciójának készítésénél például öt, egykor menő olasz márkával, köztük a Kappával kollaborált együtt és újra divatba hozta az ikonikus “Omini” logót azaz az 1967-ben alapított Kappa védjegyének számító, egymással háttal ülő nő és férfi alakot. A márka pár évtizeddel ezelőtt még az európai focihuligánok egyik kedvenc viselete volt, mára viszont olyan Los Angeles-i huszonéves instacelebek szelfiznek Kappában, mint Bella Hadid, MIA vagy Kendall és Kylie Jenner. A Kappának annyira bejött a Rubchinskiy-val való együttműködés, hogy a pletykák szerint a Faith Connextionnel és Marcelo Burlonnel is összedob majd egy kollekciót a következő szezonban.

2. Umbro

A közel 100 éves manchesteri márka neve egykor egyet jelentett a focival. Umbróban rúgták a bőrt az olyan ismertebb klubok, mint a Manchester United, a West Ham vagy a Blackpool játékosai és a külvárosi gyerekek is a 90-es években. Az Umbrónak 2012-ben már volt egy gyenge próbálkozása a visszatérésre, akkor a londoni deszkás márkával, a Palace-al működtek együtt, de vitathatatlanul az Off-White kreatívosa, Virgil Abloh és a brit House of Hollands kellett ahhoz, hogy az ő cuccaikban akarjon járni a fél celebvilág.

ss17 men's Off-White* collection titled "Mirror Mirror" photograph c/o @fabienmontique

Una publicación compartida de Off-White* (@off____white) el

Nemcsak a Kappa szerződött le megfizethető márkával (Opening Ceremony), de az Umbro is, ők az Urban Outfittersnek szállítottak le egy uniszex kapszulakollekciót a szezonban.

HOH X UMBRO Plastisol Dot T-Shirt seen #regram @q2han * #houseofholland #umbro #umbroxhoh

Una publicación compartida de Henry Holland (@houseofholland) el

3. Fila

A listán szereplő más márkákkal ellentétben a Fila mindig is reflektorfényben volt, különösen igaz ez a sportvilágára, ahol olyan sztársportolók gondoskodtak a márka népszerűsítéséről, mint Szeles Mónika, Björn Borg vagy Derek Jeter. Bár ciklikusan, de a Fila a popkultúrában is menőnek számított, olyan rapperekkel működött együtt, mint a Wu-Tang és a Nas, sőt a TLC egyik tagja, Lise “Left Eye” Lopes a No Scrubs című dalban emlékezett meg a Filáról, Tupac pedig az egyik legismertebb fotóján pózol Fila cipőben.

Our new and exclusive collection with @UrbanOutfitters is now available on UrbanOutfitters.com! #UOExclusives #UOonYou

Una publicación compartida de FILA (@filausa) el

Napjainkban olyan Los Angeles-i naplopók hordják a márka ruháit, mint Kourtney Kardashian, Kylie Jenner és Asap Rocky, illetve a Calvin Klein vezető tervezője, Raf Simons is Gosha Rubchinskiy féle Fila pólót viselt a januári divathéten. De persze a Fila sem állt meg a tervezői kollekciónál, az ő kapszulakollekciójuk is megtalálható az Urban Outfitters kínálatában.

4. PONY

Az 1972-ben alapított streetwear márkát azért írjuk csupa nagybetűvel, mert a név valójában egy mozaikszó, a “Product of New York” összeolvadásából jött létre. A Fashionista listájáról ezt a márkát ismerjük a legkevésbé, bár az elmúlt években felbukkant itt-ott, reflektorfénybe mégis akkor került, mikor 2015-ben elindította prémium vonalát és együttműködött a Kith-es Ronnie Fieggel és a dizájner Mark McNairyvel. A próbálkozások azonban nem hozták vissza a márka 70-es és 80-as évekbeli fénykorát amikor olyan ünnepelt sportolók járan, mint Muhammad Ali vagy a focilegenda, Pelé. A sors fura fintora, hogy a PONY akkor durrant be újra a köztudatba, mikor Kim Kardashian PONY melegítőfelsőben lépett utcára Los Angelesben. A márka weboldala jelenleg fejlesztés alatt áll, de az Instagram oldaluk aktív, onnan tudjuk azt is, hogy a The Chainsmokers banda tagjai is PONY cuccokban turnéznak a szezonban.

#IamPONY

Una publicación compartida de PONY* (@pony) el

5. Diadora

Az 1948-ban alapított velencei márka kiváló taktikát választott, mikor olyan befolyásos divatszakembereket udvarolt körbe prémium kategóriás Heritage cipőivel, mint Tina Leung és Linda Tol, akik becsületesen végigsétáltak Diadorában a párizsi és a milánói divathét fontosabb útvonalain. Majd 2017-es tavaszi-nyári kampányát olyan lájkmágnes instasztárokkal népszerűsítette, mint Charlie Barker és Luke Storey. A fent említett márkákhoz hasonlóan a Diadora is nagy hangsúlyt fektetett a kollaborációkra, a múlt szezonban dolgozott együtt az MSGM-el és a kultikus japán márkával, az X-Large-al. De persze az olasz márka sikere is nagyban köszönhető Kim Kardashiannak, aki Diadora stoplisban fotóztatta lányát, North Westet még 2015-ben és ezzel gyakorlatilag el is döntötte a márka további sorsát.

6. Champion

Az amerikai Hanes tulajdonában lévő márka kollaborált már a Supreme-mel, a Craig Greennel és a Bape márkával is az elmúlt években, de hírnevet mégis akkor szerzett magának, mikor a Vetements is beépítette 2016-os kollekciójába a jól ismert motívumot. A hírességek is nagy rajongói a Champion játszósruháinak, Khloe, Kourtney és Kylie Jenner (kik mások) ez év januárjában promózták be a márkát Burgundy Bitches címmel, de a kamaszlányoknak akkor is nagyot dobbanhattott a szíve, mikor a One Direction-ös Louis Tomlinsont a Vetements Champion tréningruhájában tartóztatták le a Los Angeles-i repülőtéren. Egy ilyen kék kapucnis pulóver egyébként 630 euróba, körülbelül 195 ezer forintba kerül az üzletekben.

7. Reebok

A Reebok Classic vonalát már a következő Stan Smithként emlegetik a szakmában. Ez javarészt annak is betudható, hogy Adidas tulajdonában lévő márka olyan befolyásos fiatalokkal vette körbe magát, mint Gigi Hadid, Teyana Taylor és Kendrick Lamar, de az együttműködésekre is nagy hangsúlyt fektettek, a brit Cottweilerrel való közös kollekciót tavaly mutatták be a Pitti Uomón és piacra dobtak egy kollekciót az Urban Outfitters-zel is.

A 80-as és a 90-es években hihetetlen népszerűségnek örvendő márkát 1958-ban alapították Angliában, jelentése afrikai eredetű, a rhebok ugyanis egy afrikai antilop féle.

Oszd meg másokkal is!
Mustra