Megvan a tavalyi év legjobb magyar szép- és tényirodalmi könyve!

Átadták a Libri irodalmi díját, a zsűri egy fiatal szerzőt, a közönség egy ismert televíziós személyiség történetét díjazta.

Idén másodszor adták át a Libri irodalmi díjat, mellyel a 2016-os év legjobb magyar szép- és tényirodalmi könyvét díjazták. 2017 februárjában 88 neves közéleti személyiség voksolt 5-5 tavalyi alkotásra. Az így létrejött tízes listából tavasszal az 5 tagú zsűri, vagyis Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba és a közönség választotta ki azt a két könyvet, mely májusban megkapta a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat.

shutterstock 153411710
Shutterstock

A döntős könyvek közé bekerült négy regény, Krasznahorkai László, Németh Gábor, Závada Pál és Zoltán Gábor alkotása, két verseskötet Térey János (aki tavaly is bekerült a 10 kiemelt közé) és Varró Dániel tollából, két novelláskötet; Jászberényi Sándor és Szabó T. Anna könyve, valamint két egyedi műfajú könyv, a napló és az esszé határán, Nádas Péter és Kepes András műve.

A zsűri végül egy fiatal szerző, Jászberényi Sándor A lélek legszebb éjszakája című novelláskötetét, a közönség pedig az ismert televíziós, Kepes András Világkép című könyvét díjazta.

Károlyi Csaba irodalomkritikus, a zsűri tagja szerint: „A könyv, amelyik 2017-ben megkapja a Libri irodalmi díjat, Jászberényi Sándor alkotása, merész könyv. Szokatlannak, különösnek is mondhatjuk. A mai magyar irodalomban nem nagyon van párja. Beszédmódja, poétikája, stílusa egyedi. Olyan formát tölt meg élettel, amelyről már azt hihettük, használhatatlan. Egy ijesztő, vad, ugyanakkor szánandó, menekülő pasas lelkének finom rezdüléseit követhetjük, aki remekül elbeszélt történeteivel egyébként a világ elképesztő háborús bugyraiba is elvezet minket. Jászberényi kötete hozzájárul ahhoz, hogy a novella műfaját ma is komolyan vegyük.”

Oszd meg másokkal is!
Mustra