A hálószobai dekoráció is ellophatja az álmodat

Egy matrac, egy takaró, egy párna, egy darab plüssállat. Mind antiallergén. És szürke. Így néz ki az ideális hálószoba.

Nem csak az befolyásolhatja az alvásminőséget, mit töltünk a szervezetünkbe elalvás előtt. A Huffington Post 9 elemből álló válogatása alapján az az érzése támad az embernek, hogy már csak egy föld alatti, hang-, fény-, és hőszigetelt, betonszürke atombunkerben lesz rá lehetősége, hogy jól kialudja magát.

Ha szeretne jól aludni, itt van ez a belső építészek és orvosok segítségével összeállított lista.

A rumli biztosan nem segít

Dr Emerson Wickwire, egy álmatlansággal küzdőkkel foglalkozó program vezetője szerint a fizikai értelemben vett rendetlenség káoszt teremt a fejekben is, és rossz hatással van az alvásminőségre.

Vakít a fal

Az élet a tiszta és rendezett hálószobákban sem csak játék és mese, egy rossz színválasztás is simán kitolhat velünk. A szanaszét szórt tárgyakhoz hasonlóan a rikító színek és minták is összezavarhatják, aktivizálhatják az agyat, javasolt tehát a monokróm, visszafogott árnyalatok használata. Ha érdekesebb akarjuk tenni a hálószobát, jó ötlet inkább az alapanyagokkal, és nem a színekkel kísérletezni.

shutterstock 125753771

Fényszennyezés

Jó pár kutatás bizonyítja, hogy a különböző elektronikai eszközök kék fényei és kijelzői megnehezítik az elalvást. Még a lehalkított telefonra érkező üzeneteket jelző fények is felébreszthetnek egy-egy könnyű alvót, egy e-book olvasó háttérvilágítása pedig akár egy órával elodázhatja az álomba szenderülést.

Wickwire elmondása mindez annak köszönhető, hogy a hálószobában jelen lévő fényforrások akadályozzák az alvásra felkészítő melatonin nevű hormon termelését. Nem csak a kijlezők, vagy a nyomtatók pici kék pontjai akadályoznak minket az elalvásban, a fentről lefelé irányuló fények például túl intenzívek a szemeknek, éppen ezért érdemes a hálószobánkba felfelé nézö fényforrásokat telepíteni.

Régi matracok

Egy jó minőségű matrac, ami nem süpped be és nem is nyom, megoldást jelenthet a fáradtan, hátfájdalommal ébredők számára.

Nem megfelelően sötétített és kárpitozott szobák

A napfény, illetve a beragadt redőny miatt beszüremlő fények szintén rossz hatást gyakorolnak az alvásminőségre. A jó minőségű redőnyök és sötétítők mellett egy vastag szőnyeg is jól jöhet, a modern nyílászárók használta mellett a szőnyegek hangelnyelő képessége is segíthet a hangszigetelésben.

Szerezz be kényelmesebb ágyneműt

Nem mindegy az sem, milyen ágyneműt használunk. Pamutból, szaténből, vagy akár gyapjúból is készülhet az a huzat, a lényeg, hogy kellemes legyen az érintése. Bízzuk a bőrünkre a választást.

Sok az allergén

Az allergiával küszködők valószínűleg legyintenek minden fényforrással kapcsolatos kutatásra, és inkább aludnának reflektorok és fénygránátok társaságában, csak ne kelljen egész éjszakákon át tüsszögniük. Az allergénektől mentes hálószoba… leginkább üres. De ha mégsem, akkor antiallergén. Szerezzünk be aniallergén matracot, antiallergén ágyneműt, antiallergén barátot/barátnőt!

shutterstock 165043844

Túl meleg van

Az alvásszempontból ideális szobahőmérséklet valahol 15 és 20 °C között van. Ha az előző utasítások miatt nem mered kinyitni az ablakot, hátha megtalálnak a fények, a hangok, vagy az allergének, esetleg egyáltalán nincs is ablakod, érdemes beszerezni egy légkondit vagy mennyezeti ventilátort.

Ha koncertteremben élsz

Költözz el! De ha még mindig túl sok a hanghatás, érdemes jobb hangszigetelő képességekkel rendelkező nyílászárókat beszerezni. Vagy ólmot önteni a fülünkbe.

Oszd meg másokkal is!
Mustra