És akkor Josephine feltalálta a mosogatógépet

Az összetört, kicsordult porcelán tálak okozta frusztráció mellett a férje halálával megörökölt kilátástalan anyagi helyzete sarkallta arra Josephine Cochranet, hogy a tettek mezejére lépjen, és női Prométheuszként elhozza nekünk A Mosogatógépet.

Asztali bútordarabok

Az első mosogatógépet, vagy inkább gépszerű mosogató-valamit már az amerikai polgárháború előtt feltalálta egy John Houghton nevű úr, aki találmányához is urasan körülményes leírást fűzött. Az „asztali bútordarabok (spoiler alert: tányérok!) tisztítását érintő gépi újítás” gyakorlatilag edények egy-egy vödör vízzel való nyakonöntését takarta, és cseppet sem meglepő módon nem hozta el a konyhai eszközök forradalmát. A ma is használatos mosogatógépek prototípusát egy hölgynek, Mrs. Josephine Cochrane-nek köszönhetjük. 

GettyImages-2665696
Jimmy Sime / Getty Images Hungary

Josephine és a perfekcionizmus

A Food & Wine áttekintése alapján úgy tűnik, abban az időben meglehetősen ritka volt, hogy egy nő szabadalmaztasson egy új találmányt. Josephine éppen ezért a nemének azonosítását ellehetetlenítő J. G. Cochrane név védelme alatt nyújtotta be szabadalmát. Az 1886-ban, egy fészerben megépített találmány létrehozását korántsem egy mosogatónő kálváriája szülte. Josephine és férje tehetős házaspár voltak, akik gyakran adtak puccos partikat Chicago környékén található házukban. A házi porcelánkészlet azonban az évek során egyre inkább kicsorbult és megkopott, ami olyannyira felhergelte a perfekcionista Josephinet, hogy egy - a porcelánkészlet szempontból különösen nagy veszteségekkel járó vacsora után - hallatlan módon még a saját konyhájába is betette a lábát. A mosogatás mikéntjéről tartott előadás és erődemonstráció azonban kudarcba fulladt, Josephine ugyanis korántsem bizonyult hatékony konyhai munkásnak, cselédjeihez hasonlóan ő is inkább az edénykészlet felaprításában jeleskedett.

Kell egy fészer

A férje halála után hegynyi adósságot öröklő Josephine úgy döntött, saját kezébe veszi az irányítást, és kiássa magát a financiális gödörből. Bevonult hát a ház mögött található fészerbe, és ott addig farigcsált, amíg létre nem hozta a világ első mosogatógépét. Jospehine épített egy fémből készült, rácsos, az edények betározására létrehozott rekeszt, amit egy légszigetelt réz bojlerbe szerelt, forgatható, kerékszerű egységben helyezett el. A szerkezet aljába egy motor segítségével működtetett öntöző berendezést szerelt, ami a forgó tartóegységben elhelyezett edényeket forró, szappanos vízzel mosta tisztára.

A Cochrane Művek hagyatéka

A Cochrane Mosogatógép díjat is nyert egy korabeli vásáron, és hamar divatba is jött a Chicago környéki étterem és hoteltulajdonosok között. A nagy víz és áramszükséglete miatt a II. világháború utánig váratott magára az igazi siker, ekkor terjedt el igazán Josephine porcelán-óvó készüléke. A céget később felvásárolta a KitchenAid, így Josephine keze munkájának gyümölcse máig érezteti hatását. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra