OFFLINE

És akkor Josephine feltalálta a mosogatógépet

2017. április 22., szombat 13:53

Az összetört, kicsordult porcelán tálak okozta frusztráció mellett a férje halálával megörökölt kilátástalan anyagi helyzete sarkallta arra Josephine Cochranet, hogy a tettek mezejére lépjen, és női Prométheuszként elhozza nekünk A Mosogatógépet.

Asztali bútordarabok

Az első mosogatógépet, vagy inkább gépszerű mosogató-valamit már az amerikai polgárháború előtt feltalálta egy John Houghton nevű úr, aki találmányához is urasan körülményes leírást fűzött. Az „asztali bútordarabok (spoiler alert: tányérok!) tisztítását érintő gépi újítás” gyakorlatilag edények egy-egy vödör vízzel való nyakonöntését takarta, és cseppet sem meglepő módon nem hozta el a konyhai eszközök forradalmát. A ma is használatos mosogatógépek prototípusát egy hölgynek, Mrs. Josephine Cochrane-nek köszönhetjük. 

GettyImages-2665696
Fotó: Jimmy Sime / Getty Images Hungary

Josephine és a perfekcionizmus

A Food & Wine áttekintése alapján úgy tűnik, abban az időben meglehetősen ritka volt, hogy egy nő szabadalmaztasson egy új találmányt. Josephine éppen ezért a nemének azonosítását ellehetetlenítő J. G. Cochrane név védelme alatt nyújtotta be szabadalmát. Az 1886-ban, egy fészerben megépített találmány létrehozását korántsem egy mosogatónő kálváriája szülte. Josephine és férje tehetős házaspár voltak, akik gyakran adtak puccos partikat Chicago környékén található házukban. A házi porcelánkészlet azonban az évek során egyre inkább kicsorbult és megkopott, ami olyannyira felhergelte a perfekcionista Josephinet, hogy egy - a porcelánkészlet szempontból különösen nagy veszteségekkel járó vacsora után - hallatlan módon még a saját konyhájába is betette a lábát. A mosogatás mikéntjéről tartott előadás és erődemonstráció azonban kudarcba fulladt, Josephine ugyanis korántsem bizonyult hatékony konyhai munkásnak, cselédjeihez hasonlóan ő is inkább az edénykészlet felaprításában jeleskedett.

Kell egy fészer

A férje halála után hegynyi adósságot öröklő Josephine úgy döntött, saját kezébe veszi az irányítást, és kiássa magát a financiális gödörből. Bevonult hát a ház mögött található fészerbe, és ott addig farigcsált, amíg létre nem hozta a világ első mosogatógépét. Jospehine épített egy fémből készült, rácsos, az edények betározására létrehozott rekeszt, amit egy légszigetelt réz bojlerbe szerelt, forgatható, kerékszerű egységben helyezett el. A szerkezet aljába egy motor segítségével működtetett öntöző berendezést szerelt, ami a forgó tartóegységben elhelyezett edényeket forró, szappanos vízzel mosta tisztára.

A Cochrane Művek hagyatéka

A Cochrane Mosogatógép díjat is nyert egy korabeli vásáron, és hamar divatba is jött a Chicago környéki étterem és hoteltulajdonosok között. A nagy víz és áramszükséglete miatt a II. világháború utánig váratott magára az igazi siker, ekkor terjedt el igazán Josephine porcelán-óvó készüléke. A céget később felvásárolta a KitchenAid, így Josephine keze munkájának gyümölcse máig érezteti hatását. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta