Rasszista békás szoknyát árul a Zara

Az amerikai szélsőjobb kedvelt mémjét, Pepét még Donalt Trump is bevetette a kampányhajrában.

Bár nálunk még kapható, de tőlünk nyugatabbra már levették a Zara polcairól a márka "Pepe a béka" nyomatos farmer miniszoknyáját, amivel mindössze csak annyi a probléma, hogy azt az amerikai Anti-Defamation League (Rágalmazésellenes Liga) gyűlölet-jelképnek kiáltotta ki a közelmúltban (így Pepe egy polcra került a svasztikával) - írja a Refinery29.

Még marketingfogásnak is rossz.
Még marketingfogásnak is rossz.zara.com

Szerencsétlen Pepe az amerikai elnökválasztás hajrájában került rá a rasszista tengelyre, a Twitter-függő Trump többször is felhasználta annak érdekében, hogy szimpatikusnak tűnjön a szélsőjobboldali, Alt-right (alternative right) szavazók körében, az Alt-rightosok pedig imádtak antiszemita, rasszista, migránsellenes mémeket gyártani belőle a 4chanre meg a Redditre.

Pepe karrierje egyébként nem indult rosszul, a Matt Furie által rajzolt figura 2005-ben debütált a Boys Club című képregényben és olyan hírességek kapták fel, mint Katy Perry és Nicki Minaj. Majd pár évvel később a 4channek, a 8channek és a Redditnek köszönhetően lett belőle mém és került a rasszista, antiszemita, nacionalista és egyéb szélsőséges szervezetek középpontjába és kapott például Hitler-bajuszt, SS jelvényt, de előfordult, hogy zsidókat vagy feketéket sértő karikakúra lett belőle – írja a Dazeddigital.com a tiltólistára került békáról.

*********************************

Una publicación compartida de Nicki Minaj (@nickiminaj) el

A gyűlöletjelképet elsütő Zarának nem ez az első ilyen jellegű nyilvános baklövése, a sorozatos koppintások mellett dobott már piacra horogkeresztes táskát, a “fehér az új fekete” feliratú pólót, sárga csillagos gyerekpólót vagy törzsi figurákkal díszített nyakláncot is. Ezeket a termékeket a Pepe, a békás szoknyához hasonlóan a számos panasz hatására mind visszavonták az üzletek polcairól. Két évvel ezelőtt pedig a márka amerikai jogtanácsosa indított pert a Zara ellen, és azt állította, hogy az Inditex márka felső vezetőségében hátrányos megkülönböztetésben részesítették a zsidó,amerikai és meleg hovatartozása, illetve szexuális beállítottsága miatt.

Tényleg nem értjük, mire gondolhat ilyenkor a Zara.
Tényleg nem értjük, mire gondolhat ilyenkor a Zara.zara.com
Oszd meg másokkal is!
Mustra