OFFLINE

Rasszista békás szoknyát árul a Zara

2017. április 19., szerda 18:20

Az amerikai szélsőjobb kedvelt mémjét, Pepét még Donalt Trump is bevetette a kampányhajrában.

Bár nálunk még kapható, de tőlünk nyugatabbra már levették a Zara polcairól a márka "Pepe a béka" nyomatos farmer miniszoknyáját, amivel mindössze csak annyi a probléma, hogy azt az amerikai Anti-Defamation League (Rágalmazésellenes Liga) gyűlölet-jelképnek kiáltotta ki a közelmúltban (így Pepe egy polcra került a svasztikával) - írja a Refinery29.

Szerencsétlen Pepe az amerikai elnökválasztás hajrájában került rá a rasszista tengelyre, a Twitter-függő Trump többször is felhasználta annak érdekében, hogy szimpatikusnak tűnjön a szélsőjobboldali, Alt-right (alternative right) szavazók körében, az Alt-rightosok pedig imádtak antiszemita, rasszista, migránsellenes mémeket gyártani belőle a 4chanre meg a Redditre.

Pepe karrierje egyébként nem indult rosszul, a Matt Furie által rajzolt figura 2005-ben debütált a Boys Club című képregényben és olyan hírességek kapták fel, mint Katy Perry és Nicki Minaj. Majd pár évvel később a 4channek, a 8channek és a Redditnek köszönhetően lett belőle mém és került a rasszista, antiszemita, nacionalista és egyéb szélsőséges szervezetek középpontjába és kapott például Hitler-bajuszt, SS jelvényt, de előfordult, hogy zsidókat vagy feketéket sértő karikakúra lett belőle – írja a Dazeddigital.com a tiltólistára került békáról.

*********************************

Una publicación compartida de Nicki Minaj (@nickiminaj) el

A gyűlöletjelképet elsütő Zarának nem ez az első ilyen jellegű nyilvános baklövése, a sorozatos koppintások mellett dobott már piacra horogkeresztes táskát, a “fehér az új fekete” feliratú pólót, sárga csillagos gyerekpólót vagy törzsi figurákkal díszített nyakláncot is. Ezeket a termékeket a Pepe, a békás szoknyához hasonlóan a számos panasz hatására mind visszavonták az üzletek polcairól. Két évvel ezelőtt pedig a márka amerikai jogtanácsosa indított pert a Zara ellen, és azt állította, hogy az Inditex márka felső vezetőségében hátrányos megkülönböztetésben részesítették a zsidó,amerikai és meleg hovatartozása, illetve szexuális beállítottsága miatt.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta