Már macskaprémet adnak el műszőrként az olcsó márkák

Olcsóbb lett az állatszőr, mint a kamu. A cégek állítólag nem tudtak az átverésről, de ezt nehéz elhinni.

Még az év elején számoltunk be arról, hogy az olcsó, párezer forintos pomponos sapkákon is esetenként igazi szőrmebojt díszeleg. A napokban pedig a metro.co.uk hozta le, hogy a brit Humane Society International (HSI) laboratóriumi vizsgálatai szerint az olyan felkapott, megfizethető márkák termékein is valódi macskaszőr van, mint például a cipőben utazó Missguided, akik átlagosan 30-40 fontot, körülbelül 10.950 – 14.605 forintot kérnek egy műszőrmésnek hitt cipőért.

My New Fur Babies *

Una publicación compartida de A L Y S H A. .H E A T O N (@alysha_heaton) el

A vizsgálatot végző szakemberek a Missguided mellett a House of Fraser, a Lily Lulu és az Amazon kínálatában is találtak olyan terméket, ami olyan állattól származik, akit megkínoztak és mocsokban tartottak. A kamuszőrmésnek hitt termékek a szervezet szerint macska, nyúl, róka, nyérc és a nyestkutya szőréből származtak és javarészt bojtos sapkákra, kulcstartókra és kapucnis kabátokra kerültek rá annak ellenére, hogy például a macskaszőrt 2009 óta tilos felhasználni az EU-ban. A Missguided esete pedig azért is meglepő, mert a márka a szőrme-mentes politika egyik fő szószólójaként volt ismert az utóbbi években és azt hangoztatták, hogy kizárólag mesterséges anyagokkal dolgoznak.

GettyImages-180381026
Nicky Loh / Getty Images Hungary

“Szerintem szörnyű, hogy a Missguided és más kiskereskedők valódi szőrmét árulnak” – mondta az egyik vásárló, Donna Allison, aki úgy véli, hogy a kiskereskedőknek lépéseket kellene tennie az anyagok teljes nyomon követhetősége érdekében. Allison szerint elfogadhatatlan, hogy ezek a márkák olyan iparágat támogatnak, mely ilyen kegyetlen körülmények között tartja az állatokat csak azért, hogy később valami felesleges dolgot készítsenek belőlük. Ezekben az országokban, például Kínában, ahol a Missguided cipők készülnek, kétmillió házi és kóbor macskát ölnek meg a húsukért és a szőrükért évente.

New dresses need new shoes #missguided #missguidedshoes #shoes #partyshoes

Una publicación compartida de missmanolos *** (@missmanolos) el

“Egyre nagyobb problémát jelent a hamis műszőrme az olcsó márkák piacán” – mondta a brit HSI ügyvezető igazgatója, Claire Bass, aki szerint az illegálisan piacra került macskaprém megtéveszti a vásárlókat, akik emiatt elvesztik a bizalmukat a márkák iránt. Bass a Sky Newsnak azt is elmondta, hogy az országba beszivárgott sunyi prémkereskedelem ellen, valamint az állatok és a megtévesztett vásárlók védelmében a kormánynak kell majd lépéseket tennie a közeljövőben. Mindenesetre az érintett szállítókkal kapcsolatban már elindították a belső eljárást.

Phil Greaves szövet szakértő szerint a valódi szőr különösen az elmúlt öt évben vált egyre gyakoribbá a piacon. A botrány kirobbanásának hatására a House of Fraser már levette polcairól azt a kesztyűt, amiről kiderült, hogy valójában nyúlszőrrel lett beszegve. “Tudatosan sosem vezetnénk félre az ügyfeleinket, akiknek joguk van tudni, hogy mit vásárolnak” – mondta a márka szóvivője, aki azt is hozzátette, hogy a House of Fraser visszatéríti a megtévesztő termék árát. Ehhez hasonlóan cselekedett a Missguided is, mely szintén elhatárolódik az állatkínzástól és beszüntette a cipők eladását, miután tájékoztatták a vizsgálat eredményeiről.

Oszd meg másokkal is!
Mustra