OFFLINE

Kisajátítaná a dizájncetlit a Coach

2017. március 27., hétfő 07:26

Míg Selena Gomez a neve levédetésén fáradozik, addig a komoly átalakuláson átment Coach az általa divatba hozott hangtaget, azaz a luxustáska kiegészítőjévé avanzsált bőrből készült cédulát szeretné kizárólag a magáénak tudni, ezért a manhattani szövetségi bíróságokon a közelmúltban védjegybitorlás miatt beperelt egy sor Los Angeles-i hamisítót, köztük például a La Vanit és a Weihong Cuit, mivel a New York-i luxusmárka szerint azok sértik a Coach szellemi tulajdonát.

Tehát röviden a Stuart Vevers kreatívigazgatósága alá tartozó márka nagyon nem szeretné, ha más márkák is a beépítenék kollekcióikba a bőrből vagy lakkbőrből készült kiegészítőt, mivel azt állítja, hogy az árcédulára emlékeztető darab az amerikai jogban ismert “trade dress” oltalom alá tartozik. Hogy mit jelent ez pontosan? A dizájn külső megjelenésének és formájának védelmét teszi lehetővé és eredetileg a vásárlók megtévesztése ellen dolgozták ki.

így néz ki a Coach féle luxustáska.
így néz ki a Coach féle luxustáska.
Fotó: Facebook.com / Coach

A Wikipedia.org szerint ez az oltalom nem az egész termékre, hanem inkább annak anyagára, színére vagy formájára alkalmazható. Azaz annak tárgya, mint ahogy a Louboutin féle piros cipőtalp esetében, el kell hogy váljon a terméktől és megkülönböztető kvalitással kell rendelkezzen. Ez abban az esetben fordul elő, ha a vásárlók egy bizonyos márkához kötik az adott formát vagy színt. Ezt az oltalmat szeretné a luxusmárka kiterjeszteni többek között a kézitáskáira, pénztárcáira, bőröndjeire és hátizsákjaira – írja a Thefashionlaw.com.

Az 1941-ben alapított márka 1973 óta használja a cédula dizájnt és azt állítja, hogy jelentős mennyiségű időt, pénzt és energiát fektetett abba, hogy az Egyesült Államokban és a világszerte azonnal beazonosítható legyen, hogy az árcédulás dizájn az ő termékük. A Nordstrom.com webáruházában például átlagosan 200 ezer forintot kérnek egy ilyen táskáért, míg például egy La Vani féle változatért csak 99 dollárt, kb. 28.300 forintot kell fizetni. A Coach egyébként 2007-ben már nyert pert a La Vani ellen, akkor sikerült bebizonyítaniuk a bíróságon, hogy a márka megsértette a szellemi tulajdonukat, amikor kis színeltéréssel, de piacra dobta a divatház “Swagger” néven futó táskájának szinte a pontos mását.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta