OFFLINE

Mini feketeerdő fánkocskák

2017. március 12., vasárnap 12:07

Kereszteztük a klasszikus képviselőfánkot és a feketeerdő tortát: a tejszínhabréteg alá ezúttal főzött csokoládékrém került, amibe egy kevés meggylekvárt rejtettünk. 

A tejszín, az étcsokoládé és a meggy hármasa nagyon jól hozza a klasszik feketeerdő ízvilágot, csak egyetlen falatba sűrítve. A meggylekvár helyett használhatunk akár rumba áztatott egész meggyszemeket is!

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

Égetett tészta:

100 g víz 
100 g vaj  
fél tk. porcukor  
fél tk. só  
100 g liszt  
kb. 3 tojás (mérettől függően)

Csokoládékrém:

 300 ml tej 
4 tojássárga  
60 g nádcukor  
24 g liszt  
24 g holland kakaópor  
30 g étcsokoládé

Tejszínhabréteg:

2 dl habtejszín 
fél rúd vanília  
2-3 ek. porcukor  
1 cs. habfixáló
2-3 ek. meggylekvár

  1.  A csokoládékrémhez a sárgákat, a cukrot, a lisztet és a kakaóport csomómentesre keverjük a tejjel, és sűrű pudingot főzünk folyamatos keverés mellett. Ekkor hozzákeverjük az apróra vágott csokoládét, majd lefóliázzuk a krém tetejét, hogy ne bőrösödjön be, és teljesen kihűtjük.
  2. Az égetett tésztához a vizet, a vajat, a porcukrot és a sót egy lábasban feltesszük a tűzhelyre és felforraljuk. Ekkor belekeverjük a lisztet, majd kb. 1-2 percig kevergetjük a tésztát: akkor jó, amikor elválik az edény falától. Ez gyakorlatilag azonnal bekövetkezik, amikor belekeverjük a lisztet: a tészta szépen összeáll. Egy percig tovább kevergetjük, majd levesszük a tűzhelyről. Pár percig hűlni hagyjuk: nem szabad a forró tésztához hozzáadni a tojásokat, mert rögtön megsülnének.
  3. A pár perces hűtés után fokozatosan beledolgozzuk az előzőleg felvert tojásokat a tésztába. Mindig csak egy keveset teszünk hozzá, azt elektromos mixerrel alaposan eldolgozzuk, majd jön a következő adag. Akkor jó, amikor már összeáll a tészta, könnyen keverhető, habzsákkal adagolható állagú, de még nem folyós-terülős – ebben az esetben nagyon szétterülnének a fánkok és laposak lennének.
  4. A tésztát habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat nyomunk belőle. A tésztahalmok között 3-4 cm távolságot kell tartani, mert sokat fognak nőni sütés közben.
  5. A tésztát 200°C-ra előmelegített sütőben sütjük 15 percig, majd 160°C-ra csökkentjük a sütési hőfokot, és így sütjük még kb. 5 percig. Közben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját (különösen az első sütési fázisban), mert különben összeesnek a szépen megnőtt fánkok. Úgy ellenőrizhetjük, hogy megsültek-e a fánkok, hogy megkocogtatjuk az aljukat, ha kongó hangot hallunk, akkor készen vannak. Hagyjuk kihűlni a fánkokat.
  6. A tejszínhabréteghez a habtejszínt a vaníliarúd magjaival, a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük.
  7. A fánkok kalapját fűrészes késsel levágjuk. Az aljukba töltjük habzsák segítségével a csokoládékrémet, ennek a közepére adagolunk egy kevés meggylekvárt (vagy ráültetünk egy szem rumos meggyet), majd következik a tejszínhabréteg, és végül visszahelyezzük a fánkok kalapját. Kakaóport szitálunk a fánkokra. Fogyasztás előtt nem sokkal érdemes betölteni, különben a krém felpuhítja a tésztát.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta