Mini feketeerdő fánkocskák

Kereszteztük a klasszikus képviselőfánkot és a feketeerdő tortát: a tejszínhabréteg alá ezúttal főzött csokoládékrém került, amibe egy kevés meggylekvárt rejtettünk. 

DSC 0008
Ötvös Zsuzsanna

A tejszín, az étcsokoládé és a meggy hármasa nagyon jól hozza a klasszik feketeerdő ízvilágot, csak egyetlen falatba sűrítve. A meggylekvár helyett használhatunk akár rumba áztatott egész meggyszemeket is!

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

Égetett tészta:

100 g víz 
100 g vaj  
fél tk. porcukor  
fél tk. só  
100 g liszt  
kb. 3 tojás (mérettől függően)

Csokoládékrém:

 300 ml tej 
4 tojássárga  
60 g nádcukor  
24 g liszt  
24 g holland kakaópor  
30 g étcsokoládé

Tejszínhabréteg:

2 dl habtejszín 
fél rúd vanília  
2-3 ek. porcukor  
1 cs. habfixáló
2-3 ek. meggylekvár

  1.  A csokoládékrémhez a sárgákat, a cukrot, a lisztet és a kakaóport csomómentesre keverjük a tejjel, és sűrű pudingot főzünk folyamatos keverés mellett. Ekkor hozzákeverjük az apróra vágott csokoládét, majd lefóliázzuk a krém tetejét, hogy ne bőrösödjön be, és teljesen kihűtjük.
  2. Az égetett tésztához a vizet, a vajat, a porcukrot és a sót egy lábasban feltesszük a tűzhelyre és felforraljuk. Ekkor belekeverjük a lisztet, majd kb. 1-2 percig kevergetjük a tésztát: akkor jó, amikor elválik az edény falától. Ez gyakorlatilag azonnal bekövetkezik, amikor belekeverjük a lisztet: a tészta szépen összeáll. Egy percig tovább kevergetjük, majd levesszük a tűzhelyről. Pár percig hűlni hagyjuk: nem szabad a forró tésztához hozzáadni a tojásokat, mert rögtön megsülnének.
  3. A pár perces hűtés után fokozatosan beledolgozzuk az előzőleg felvert tojásokat a tésztába. Mindig csak egy keveset teszünk hozzá, azt elektromos mixerrel alaposan eldolgozzuk, majd jön a következő adag. Akkor jó, amikor már összeáll a tészta, könnyen keverhető, habzsákkal adagolható állagú, de még nem folyós-terülős – ebben az esetben nagyon szétterülnének a fánkok és laposak lennének.
  4. A tésztát habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat nyomunk belőle. A tésztahalmok között 3-4 cm távolságot kell tartani, mert sokat fognak nőni sütés közben.
  5. A tésztát 200°C-ra előmelegített sütőben sütjük 15 percig, majd 160°C-ra csökkentjük a sütési hőfokot, és így sütjük még kb. 5 percig. Közben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját (különösen az első sütési fázisban), mert különben összeesnek a szépen megnőtt fánkok. Úgy ellenőrizhetjük, hogy megsültek-e a fánkok, hogy megkocogtatjuk az aljukat, ha kongó hangot hallunk, akkor készen vannak. Hagyjuk kihűlni a fánkokat.
  6. A tejszínhabréteghez a habtejszínt a vaníliarúd magjaival, a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük.
  7. A fánkok kalapját fűrészes késsel levágjuk. Az aljukba töltjük habzsák segítségével a csokoládékrémet, ennek a közepére adagolunk egy kevés meggylekvárt (vagy ráültetünk egy szem rumos meggyet), majd következik a tejszínhabréteg, és végül visszahelyezzük a fánkok kalapját. Kakaóport szitálunk a fánkokra. Fogyasztás előtt nem sokkal érdemes betölteni, különben a krém felpuhítja a tésztát.
DSC 0013
Ötvös Zsuzsanna
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek