OFFLINE

Csodás, omlós marharagu

2017. február 26., vasárnap 11:36

Avagy az abszolút kedvenc. Nem vagyok nagy húsevő, de ez, hát ez valami fantasztikusan finom. Több dolgon is múlik a siker: természetesen jófajta marhahúst kell hozzá választanunk. Húsmarha legyen, és lehetőleg érlelt.

Sárgarépából nem kell sok, de az legyen zsengébb, édesebb, ne az óriási, kesernyés mellékízű. A szárzellert már minden nagyobb boltban be lehet szerezni, fehérborból olyat válasszunk, amit szívesen meg is iszunk majd az étel mellé. Tudom, hogy általában vörösbort használnak a marhához, de érdemes kipróbálni fehérrel is, egészen más lesz tőle a karaktere.

Ha pedig ennyi energiát fordítottunk az alapanyagokra, ne kapkodjuk el a főzést, ez nem 30 perces csodakaja. Adjuk meg a tiszteletet a húsnak, bánjunk jól vele, és kapja meg a törődést. 

Hozzávalók

1,5 kg marhahús (legjobban fartőt szeretek hozzá használni)
2 fej hagyma
6-8 rövidebb szál szárzeller
4 kisebb sárgarépa
5 gerezd fokhagyma
3 dl fehérbor
1 evőkanál szárított oregánó  
1 evőkanál szárított kakukkfű
frissen őrölt bors és só  
10 dkg vaj
kb. 1 dl olívaolaj

  1. Először a zöldségalapot készítjük el. A hagymát, a répát és a szárzellert is nagyon finomra aprítjuk.
  2. Egy nagy serpenyőben összeolvasztunk kb. 5 dkg vajat egy nagy löketnyi olívaolajjal. Ha felforrósodott, mehetnek rá az előkészített zöldségek. Közepes lángon, elkezdjük párolni. Közben sózzuk és borsozzuk, rápréseljük a fokhagymát, megszórjuk az oregánóval és a kakukkfűvel is.
  3. Folyamatosan kevergetjük, majd amikor kezdi elveszíteni a nedvességét, kisebb adagokban felöntjük a borral. Lefedve, alacsony lángon párolgatjuk nagyjából 30 percig. A borból hagyjunk meg egy keveset, ha szükséges, adhatunk hozzá még kevés vizet.
  4. Ameddig készül az alap, foglalkozhatunk a hússal. Alaposan átmossuk, megtöröljük, majd kisebb kockákra vágjuk.
  5. Ha kész a répás-zelleres keverék, egy nagy tepsi aljába szedjük, az eddig használt edényt pedig szárazra töröljük egy papírtörlővel.
  6. Ismét felforrósítjuk a serpenyőt, beletesszük a maradék vajat és olajat. A húst több részletben megpirítjuk benne. Épp csak kérget sütünk rá. A körbepirított marhakockák mehetnek a zöldségre.
  7. Amikor végeztünk, a félretett bort az edénybe öntjük, ezzel felszedjük a lepirult húsdarabokat az aljáról. Majd mehet ez is a tepsibe.
  8. Még egyszer megsózzuk, alaposan összeforgatjuk, és lefóliázva a 130-140 fokra előmelegített sütőbe tesszük legalább 3 órára.
  9. Ha letelt, ellenőrizzük, hogy megpuhult-e a hús. Ha igen, fólia nélkül süthetjük tovább néhányszor megkeverve további 30 percig.
  10. Sok friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta