Zanza!

Avagy az abszolút kedvenc. Nem vagyok nagy húsevő, de ez, hát ez valami fantasztikusan finom. Több dolgon is múlik a siker: természetesen jófajta marhahúst kell hozzá választanunk. Húsmarha legyen, és lehetőleg érlelt.

Sárgarépából nem kell sok, de az legyen zsengébb, édesebb, ne az óriási, kesernyés mellékízű. A szárzellert már minden nagyobb boltban be lehet szerezni, fehérborból olyat válasszunk, amit szívesen meg is iszunk majd az étel mellé. Tudom, hogy általában vörösbort használnak a marhához, de érdemes kipróbálni fehérrel is, egészen más lesz tőle a karaktere.

marharagu 1
Fotó: Katuci

Ha pedig ennyi energiát fordítottunk az alapanyagokra, ne kapkodjuk el a főzést, ez nem 30 perces csodakaja. Adjuk meg a tiszteletet a húsnak, bánjunk jól vele, és kapja meg a törődést. 

Hozzávalók

1,5 kg marhahús (legjobban fartőt szeretek hozzá használni)
2 fej hagyma
6-8 rövidebb szál szárzeller
4 kisebb sárgarépa
5 gerezd fokhagyma
3 dl fehérbor
1 evőkanál szárított oregánó  
1 evőkanál szárított kakukkfű
frissen őrölt bors és só  
10 dkg vaj
kb. 1 dl olívaolaj

  1. Először a zöldségalapot készítjük el. A hagymát, a répát és a szárzellert is nagyon finomra aprítjuk.
  2. Egy nagy serpenyőben összeolvasztunk kb. 5 dkg vajat egy nagy löketnyi olívaolajjal. Ha felforrósodott, mehetnek rá az előkészített zöldségek. Közepes lángon, elkezdjük párolni. Közben sózzuk és borsozzuk, rápréseljük a fokhagymát, megszórjuk az oregánóval és a kakukkfűvel is.
  3. Folyamatosan kevergetjük, majd amikor kezdi elveszíteni a nedvességét, kisebb adagokban felöntjük a borral. Lefedve, alacsony lángon párolgatjuk nagyjából 30 percig. A borból hagyjunk meg egy keveset, ha szükséges, adhatunk hozzá még kevés vizet.
  4. Ameddig készül az alap, foglalkozhatunk a hússal. Alaposan átmossuk, megtöröljük, majd kisebb kockákra vágjuk.
  5. Ha kész a répás-zelleres keverék, egy nagy tepsi aljába szedjük, az eddig használt edényt pedig szárazra töröljük egy papírtörlővel.
  6. Ismét felforrósítjuk a serpenyőt, beletesszük a maradék vajat és olajat. A húst több részletben megpirítjuk benne. Épp csak kérget sütünk rá. A körbepirított marhakockák mehetnek a zöldségre.
  7. Amikor végeztünk, a félretett bort az edénybe öntjük, ezzel felszedjük a lepirult húsdarabokat az aljáról. Majd mehet ez is a tepsibe.
  8. Még egyszer megsózzuk, alaposan összeforgatjuk, és lefóliázva a 130-140 fokra előmelegített sütőbe tesszük legalább 3 órára.
  9. Ha letelt, ellenőrizzük, hogy megpuhult-e a hús. Ha igen, fólia nélkül süthetjük tovább néhányszor megkeverve további 30 percig.
  10. Sok friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
marharagu 2
Fotó: Katuci
Blogmustra