OFFLINE

Hajléktalanok ihlették meg a divatházat

2017. február 23., csütörtök 09:46

Bár értjük, milyen célközönséget és vonalat lőtt be magának az N. Hoolywood néven futó japán márka, de 2017-es őszi-téli kollekciójával talán mégis jobban elvetette a sulykot, mint kellett volna. A New York-i férfi divathéten bemutató brand új darabjait ugyanis a hajléktalanok és az ő öltözködési szokásaik ihlették.

“Tervezőnk az amerikai városokban tett utazásai alatt számos különböző variációját látta annak, hogy hogyan élnek az emberek az utcán” – olvasható a márka közleményében, ami többek között arra is kitér, hogy a tervező milyen leleményesnek találta azokat a módszereket, amikkel az utcán élő emberek megpróbálnak túlélni a hideg vagy esős napokon.

A tervező, Daisuke Obana víziója nem maradt meg ötlet szinten, kifutóra küldte kollekcióját, melynek modelljei valóban úgy néztek ki mint a hajléktalanok, de leginkább úgy festettek, mintha a hajléktalanság fetisizált változatai lennének. A ruhák külön-külön (nem egymásra dobálva, mint a kifutón) drágák és minőségi anyagokból készültek, leszámítva, hogy itt-ott gyárilag befejezetlen szegélyeket kaptak.

Look how fashionable they are now. Follow @9gag @9gagmobile #9gag #yeezy

Una publicación compartida de 9GAG (@9gag) el

A legnyugtalanítóbb a lassan, görnyedten sétáló, padlót bámuló modellek látványa volt, amivel feltételezhetően a szegénységgel járó szégyenérzetet akarták érzékeltetni a márkánál – írja a bemutatóról a Fashionista.com, mely arra is felhívta a figyelmet, hogy a NAMI adatai szerint a fedél nélküli lakosság mintegy negyede mentális betegségben szenved.

1-of-none.. Replica jacket I did... Not doing another. R.I.P Dave

Una publicación compartida de Pauly (@himumimdead) el

A hajléktalanok emberi méltóságára fittyet hányó tervező cuccai egyébként leginkább a Vetements új kollekciójára és a Kanye West féle csöves ruhákra emlékeztetnek. Utóbbi például a tavalyi divathéten keltett botrányt azzal, hogy a hajléktalan, heroin-függő tinédzser, Tweaky Dave összefirkált famerdzsekijének a mását viselte. A kabátot Jim Goldberg tette ismertté, amikor a problémás kamaszt ebben fotózta le és tette be a Raised by Wolves című könyvébe 1995-ben. A rapper-celeb-divattervező replikáját egyébként az ausztrál tervező, Pauly Bonomelli készítette és 400 dollárt (kb.115.990 forint) kért érte.

A fedél nélkül élők úgy tűnik, valóban mozgatják a divatszakmát, hazánkban például Nanushka beszélt egy pár évvel ezelőtt arról, hogy milyen inspirálóan hatnak rá a “homelessek” öltözködési szokásai. A kényes témára a videó 9. percében terelődik a szó.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta