Zanza!

A spenót és a krémes ricotta remek párost alkotnak akkor is, ha pitéről vagy tésztáról van szó, és palacsinta közé töltve is jó kis étel készül belőle.

spenótos-ricottás palacsinta 1
Fotó: Katuci

Ha szeretnénk egy menetben néhány édes palacsintát is sütni, előbb készítsük el a sósakat, majd a maradék tésztába keverjünk egy kevés porcukrot, és már süthetjük is tovább. 

Kedvenc palacsintáinkat ITT találja. 

Hozzávalók (10 palacsintához, nagyjából 6-7 darabra lesz csak szükség):

a palacsintához:

20 dkg liszt
2 tojás
4 dl tej
nagy csipet só
olaj a sütéshez (kókuszolajjal kisebb szaga lesz) 

a töltelékhez:

25 dkg ricotta
25 dkg mirelit spenót
2 gerezd fokhagyma
10 dkg kemény sajt (pl. grana padano)
3-4 dkg vaj
só, bors

  1. A palacsinta tésztáját készítjük el először. Én ehhez szinte mindig botmixert használok. A tojásokat, a sót, a lisztet, a tej felét kancsóba teszem, összeturmixolom, majd folyamatosan adagolom hozzá a maradék tejet. Olajozott palacsintasütőben kisütöm a palacsintákat, de halványra hagyom őket.
  2. Közben a spenótot felolvasztom (pl. mikróban, alacsony fokozaton néhány perc alatt, de ha időben észbe kapunk, akkor elég előtte pár órával kivenni a fagyasztóból). Diónyi mennyiségű vajat felhevítek, rádobom a spenótot, rápréselem a fokhagymagerezdeket. Sóval és borssal ízesítem, és nagyjából 10 percig párolom alacsony lángon.
  3. A sajtot lereszelem, a ricottát pedig kikeverem sóval és kevés borssal.
  4. Egy sütőbe is tehető serpenyőt kivajazok, az aljába teszek egy palacsintát, megkenem vékonyan ricottával, majd egy kevés párolt spenóttal és egy réteg reszelt sajttal gazdagítom. Így rétegezem tovább. A felső palacsintát már csak egy kevés ricottával kenem meg, és bőven megszórom a sajttal. 
  5. Nagyjából 30 percre a 180 foka előmelegített sütőbe teszem. 
spenótos-ricottás palacsinta2
Fotó: Katuci
Blogmustra