Ízében a sajttortához közelít ez a keksz: vékony - és ha rögtön fel is faljuk - ropogós tésztakorongból mindjárt kettő, és közöttük könnyű citromos töltelék. Egy-két óra múlva inkább majszolós, puha, kényeztető falat a hosszú télvégi munkahét után.
Piszke
Hozzávalók: (kb.10 nagyméretű töltött kekszhez)
10 dkg nádcukor
7 dkg puha vaj
7 dkg liszt
5 dkg aprószemű zabpehely
1 kicsi tojás
csipet fahéj
6 gr sütőpor
a töltéshez:
20 dkg krémsajt
3 dkg porcukor
1 tk. vaníliakivonat
egy citrom reszelt héja
Piszke
- A kekszhez a vajat és a cukrot habosra keverjük,hozzákeverjük a tojást is.
- A többi hozzávalót külön jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a vajas keverékhez.
- Sütőpapírral bélelt tepsire, nagyobb távolságra egymástól nedves kézzel diónyi gombócokat rakunk a tésztából, picit ellapítjuk.
- 175 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük, míg a széle aranybarna lesz.
- Pár percig a sütőlapon pihentetjük, majd rácson hűtjük ki.
- A töltelék hozzávalóit kézi mixerrel habosra keverjük, ezzel ragasztjuk össze a kihűlt kekszeket.