Így hámozhat meg 12 tojást 104 másodperc alatt

A főtt tojások hámozása sokunknak nem tartozik a kedvenc konyhai műveletei közé, és minél több van belőle, annál utálatosabb a dolog.  Van, amikor a héj csak miliméteres darabokban jön le, meg amikor a fele fehérje is lemállik a héjával, sőt, olyan is van, aki a főtt tojás szagától borul ki.

A tojáspucolást megkönnyítő trükkök tehát nem véletlenül kelendőek, mi is örültünk amikor rábukkantunk erre a módszerre, amikor csak egy pohár, és egy kis víz kellett a sikerhez. De azzal egyszerre csak egy tojást lehet megszabadítani a héjától.

Ezért örültünk meg annyira, amikor az epicurious oldalán megtaláltuk ugyanennek a soktojásos megfelelőjét, ami már egy rakott krumpli (tojáskrém, stb) mennyiségénél is gyors segítséget nyújt.

A módszer nagyon hasonló, és sokkal könnyebb a videó alapján megérteni, de azért le is írjuk. Az epi azt írtja, az egytucat tojáshoz 104 másodperc kellett, ez mondjuk a videóból pont nem derül ki, de mivel az egyik legkomolyabb nemzetközi gasztroblogról van szó, elhisszük nekik, hogy nem kamuznak.

1. Első lépésben a megfőtt tojásokat a lábos aljában kevés vízben körkörös mozdulatokkal megtáncoltatjuk, hogy a tojások egymásba koccanjanak, amíg a héjak el nem kezdenek megrepedezni.

2. Ezután kézzel is nekiesünk, és egymáshoz nyomorgatjuk a tojásokat, hogy minél jobban megrepedezzenek.

3. Egyesével leszedjük a héjat, ehhez a hüvelykujjunkat a megrepedt héj alá bújtatjuk, és a tojásokat - ideállis esetben folyó víz alatt - körbeforgatjuk, míg az összes héj le nem jött. 

4. A tiszta tojást vízbe tesszük, hogy ha maradt rajta kis héjmorzsa, az is lejöjjön. Ennyi.

Most, hogy ez is megvan, lehet böngészni a legjobb tojásos kajákat: itt a 10 kedvenc tojásos receptünk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra