Cheesecake téliesítve: ha könnyű desszert kell

A klasszikus sajttorta vagy cheesecake télen is az egyik legjobb választás, ha egy kicsit könnyedebb, nem túl édes desszertet szeretnénk enni. A téli verzióhoz a gránátalmát vetettük be: egy gránátalma-zselés réteg készült a sajttorta tetejére, amiben izgalmasan ropognak az egész gránátalmamagok.

Gránátalmás sajttorta1
Papp Éva

A sajtkrémes réteget pedig darált mákkal turbóztuk fel: a mák nagyon jól működik a piros bogyós gyümölcsök mellett a gránátalmával is. 

Hozzávalók egy 18 cm-es formához:

Kekszréteg:

85 g zabkeksz 
10 g darált mandula (vagy helyette is zabkeksz)  
35 g vaj

Krémsajtos réteg:

500 g krémsajt (klasszikusan Philadelphia, de a német hiperek saját márkásaival is tökéletesen működik például) 
100 g nádcukor
1 ek. liszt
100 g tejföl  
1 ek. darált mák (ha intenzíven mákosra szeretnénk, mehet 2-3 ek. is)  
egy kezeletlen citrom héja  
2 tojás

Gránátalmás réteg:

kb. két gránátalma 
1 ek. nádcukor
1,5 lap zselatin 

  1. A kekszes réteghez a zabkekszet késes aprítóban vagy mozsárban morzsásra aprítjuk.
  2. A kekszmorzsához hozzákeverjük a darált mandulát és a vajat megolvasztva, majd elegyengetjük egy 18 cm-es kapcsos tortaforma aljában, amelyet előzőleg méretre vágott sütőpapírral béleltünk ki.
  3. Kanál hátával kicsit lelapogatjuk-tömörítjük a kekszes alapot, majd 160°C-ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
  4.  A krémsajtos réteghez az összes hozzávalót egyneművé keverjük kézi habverő segítségével.
  5. . A kekszes alapot hagyjuk pár percig hűlni, majd ráöntjük a krémsajtos masszát, és tovább sütjük a tortát 160°C-on kb. 45 percig. Akkor jó, amikor már teljesen megszilárdult a teteje, és a szélén épphogy picit pirulni kezdett. Ekkor kivesszük a sütőből és szobahőmérsékletűre hagyjuk hűlni.
  6.  A gránátalmazseléhez egy gránátalma magjait turmixgéppel vagy botmixerrel összezúzzuk, majd szűrőn átpasszírozzuk. Kimérünk 120 grammnyit az így kapott gránátalmaléből.
  7. Ehhez hozzáadunk még egy kis maréknyi egész gránátalmamagot és a nádcukrot, majd forrásig melegítjük.
  8. Ebben feloldjuk az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, és ráöntjük a sajttortára.
  9. Hűtőbe tesszük, míg a zseléréteg meg nem szilárdul.
Oszd meg másokkal is!
Mustra