OFFLINE

A macska a divatvilág aktuális kedvence

2016. december 28., szerda 12:32 |

Míg pár évvel ezelőtt a mackós cuccok volt divatban, addig az idei szezon egyik fő szenzációjának inkább a macskás holmik számítanak. Karl Lagerfeld pár évvel ezelőtti cicamániája után ugyanis a Dolce & Gabbana, a Marc Jacobs, a Gucci, a Stella McCartney és a Loewe is beépítette kollekciójába a marketingcsalinak sem utolsó “macska kultuszt” és bőkezűen bánt a hatásvadász motívummal, Grace Coddington pedig macska formájú parfümöt dobott piacra és azt állította, hogy a macskák sosem fognak kimenni a divatból.

“A macskának jelentése van, amellett, hogy könnyen eladható, még olyan jelzőkkel is fel lehet ruházni, mint a vonzó, a ravasz, a szexi, a félénk, a fürge, a független vagy a vad – így a vásárlók széles spektrumát képesek bevonzani” – mondja a divatházak logikai lépéséről Jennifer Rice kurátor, aki szerint a macskák nem a függetlenségük vagy a vidámságuk miatt számítanak remek inspirációforrásnak, hanem egyszerűen azért, mert a macskákat és a divatot is tipikusan a nőkkel hozzák összefüggésbe. Nem véletlenül használnak a nemzetközi divatvilágban olyan szavakat, mint a macskaszem (cat eye), a törpesarok (kitten heels), a cicás masni (pussy bows) vagy a kifutó (catwalk).

Tehát tagadhatatlanul mély történelmi és lelki gyökerei vannak a nők és a macskák közötti kapcsolatnak, aminek hatására a mai napig előszeretettel vásárolunk be cicás pénztárcákból, pulóverekből és harisnyákból. Számos kultúrában és ősi vallásban a macskák olyan felemelkedett, mágikus lelkeknek számítanak, akik az emberek társai és vezetői, mindentudóak, akik azért hallgatnak, hogy ne befolyásolják pártfogoltjaikat. A Wikipedia.org szerint egyes hiedelmek úgy tartják, hogy a macskák hatodik érzékkel rendelkeznek, képesek a lelkek, a szellemek és a gonoszság észlelésére.

Peruban például az indiánok legfőbb istenét, Aiapaecetet ábrázolták hosszú macskafogakkal és bajusszal, míg Egyiptomban Básztet istennő volt az otthonok, a termékenység és a házi macskák istennője. Básztet istennő tiszteletére mintegy 2000 éven át minden évben nagy ünnepségeket tartottak, aminek keretében mumifikált macskák százezreit helyezték el a nekropoliszban. Ezek nagy részét később az angol gyarmatosítók gőzhajóik üzemanyagaként elégették vagy trágyaként hasznosították.

A macskakultusz számos más legendában is felbukkan, egy ősi keleti történet szerint a macska Noé bárkáján született az oroszlán tüsszentéséből, a görög mitológiában pedig Artemisz és Hekaté neve köthető az állathoz. A kelták úgy tartották, hogy a macska (Cat Sidhe) időnként emberi alakot öltő lélekrablóként tűnik fel, míg a skandinávoknál a vikingek társállataként jelenik meg. A hindu Shashtit a házasság és a születés istennőjét ábrázolja macskán lovagolva, a buddhizmusban a macskalét a jó privillégiumának számít, Kínában pedig az ártó szellemek és démonok mágikus erővel bíró ellenségét látták a macskákban.

“A macskákkal töltött idő soha nem haszontalan” – mondta Sigmund Freud, de rajta kívül számos művész is megemlékezett már a kilenc élettel gazdálkodó macskákról, Patrice Farameh Luxury for Cats címmel írt könyvet, de a divatrajongók nagy kedvencében, az Álom luxuskivitelben című Audrey Hepburn is filmben is főszerepet kapott a különleges állat. Kattintson a galériára és nézze meg, hogy hogyan dolgozta fel a macskakultuszt a divatvilág a 21. század első felében!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta