A papírban (vagyis en papillotte) sült bármi - karácsonykor például a lazac -, jó, mert előre összekészíthető, nem igényel komolyabb konyhai tudást, sem sok időt, és a mosogatás is egyszerű utána.
Piszke
Ráadásul a sütőpapír gondoskodik arról, hogy ne száradjon ki a hús vagy a hal, és a papírba bújtatott mindenféle aroma jól átjárja az egész fogást, a finom szaftról már nem is beszélve.
Hozzávalók: (4 személyre)
50-60 dkg lazacfilé
20 dkg sárgarépa
20 dkg petrezselyemgyökér
1 kisebb fej lila hagyma
2 kisebb narancs lereszelt héja és leve
4 ág friss rozmaring
2 dkg vaj
1 kk barna nádcukor
só és frissen őrölt bors
- A zöldségeket megtisztítjuk és - például uborkagyalun - egészen vékonyra karikázzuk.
- A lazacszeleteket megtörölgetjük, enyhén sózzuk és borsozzuk.
- Négy nagyobb darab sütőpapír közepére a lazacszeletek méretéhez igazodóan először elosztjuk a zöldségeket, sózzuk őket, és ráhelyezzük a lazacszeleteket.
- A halat meglocsoljuk a narancsok levével, rátesszük a vékonyra szeletelt vajat, ráreszeljük a narancsok héját, megszórjuk pici cukorral, borssal és a szeletek tetejére fektetjük a rozmaringágat.
- A sütőpapírba becsomagoljuk – ahol összefogjuk a széleket,mindenütt hajtsuk be többszörösen a papírt, és két oldalt is hajtsuk többszörösen a csomagocskánk alá, hogy a gőz ne szökjön ki belőle!
- 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
- Frissen aprított rozmaringgal és narancsszeletekkel tálaljuk